Hopp til innhold

Gymsokker - hvil i fred

Uansett hvor ovenpå du måtte føle deg om dagen: Husk at du i en fortrengt fortid har løpt rundt med gymsokker på føttene. Du også. Det kan ta de fleste av oss langt ned.

Gymsokker

Odøren forsvant aldri selv om sokkene ble vasket aldri så mye. Det er en lukt vi ikke savner.

Foto: Nowali

Mens faget ennå het gymnastikk og ikke kroppsøving, var det den mest naturlige ting i verden for oss barneskoleelever i den motoriske gullalderen å ha på seg gymsokker i gymtimene. Det var noe sosialdemokratisk over det - alle brukte dem.

Absurd fottøy

I ettertid synes det nesten uvirkelig at vi virkelig løp rundt i dette absurde fottøyet; trange, gjerne stripete nylonsokker påstøpt en tynn såle av rågummi. Sålen hadde en ekkel, klebrig konsistens, luktet litt spesielt (særlig blandet med svette) og hadde gjerne små riller på undersiden som skulle hindre at man skled og "gikk på snørra" som det het den gang.

Sklisikkerheten var det overhodet ikke noe å si på, takket være en ekstrem friksjonsfaktor. Gummisålene satt som klistret i parketten, understreket av små slurpe-lyder hver gang plattføttene ble løftet.

Det minst mandige

Gymsokk

Vi som hadde svømmehall på skolen ble oppfordret til å bade med sokkene på for å hindre spredning av fotvorter og sopp.

Foto: Nowali

Gymsokkene klarte på en original måte å kombinere egenskaper fra både joggesko og sokker ved at de var minst like svette og klamme som joggesko, og like vonde og ubehagelige å løpe med som sokker. Med andre ord ikke særlig praktisk, og det verste er at de heller ikke scorer høyt på det estetiske.

Om de er aldri så sklisikre, er gymsokker etter all sannsynlighet det minst mandige det er mulig å iføre seg, muligens med unntak av rosa kyser. Hadde det ikke vært for at vi verken visste bedre eller var kjønnsmodne ennå, ville vi garantert ha satt ned begge føttene for å slippe å ha dem på. Sosialdemokrati eller ikke.

Hatet ... og elsket?

Ikke alle er av samme oppfatning som artikkelforfatteren.

Serien «Tre brødre som ikke er brødre» slo et slag for gymsokkene ved å la «statsråd Knut Arild Hareide» promotere fottøyet i beste sendetid.

Og Team Antonsen fant fram tre par av de sorte, sure da de skulle presentere «Turn bedrift (lavt nivå)».

En gruppe som kaller seg Gymsokkens Venner har laget en hjemmeside som hyller plagget andre helst vil glemme. Og ggså på Facebook er det ufattelig nok flere støttegrupper for gymsokker.

Turn på lavt nivå

Aldri turn uten gymsokker. Heller ikke når vi snakker Turn bedrift - lavt nivå.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters