Hopp til innhold

- CD-platen dør i mai eller juni

Kjent musikkprodusent mener artistene må tenke nytt for å selge musikk. Men noen tvilholder på det gamle formatet. - Jeg håper han tar feil, sier Sigvart Dagsland.

Geir Luedy

TROR PÅ REVOLUSJON: Produsent Geir Luedy driver eget plateselskap og har produsert for artister som Karin Park, Susanne Sundfør, Vinskvetten og Jan Eggum.

Foto: Ketil Jordan / NRK

Halvor Folgerø blar i plater på Platekompaniet

STADIG FÆRRE KJØPER: - Folk vil ikke betale 180 kroner for en plate, mener Geir Luedy.

Foto: Ketil Jordan / NRK

Mye har forandret seg siden kassetten utfordret vinylplaten som musikkilde på 60-tallet. CD-platen tok verden med storm på slutten av 80-tallet, og ble fort det ledende formatet. Utfordrere som Philips' digitale kassett (DCC), Sonys MiniDisc og DAT fikk et kort liv.

LES OGSÅ: Vinylsalget fortsetter å øke

- Vil dø fort

Nå har CD-platen selv store problemer. MP3 og streaming-tjenester som Spotify og Wimp er i ferd med å ta over markedet . I fjor sank CD-salget med 36 prosent sammenliknet med året før. Produsent Geir Luedy mener den siste lønnsomme CD-utgivelsen er like om hjørnet.

- Jeg tror det vil skje i nærmeste fremtid. Kanskje i mai eller juni. Og da tror jeg det vil gå veldig fort, sier Luedy til NRK.no.

SE REPORTASJEN HER: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Spår slutten for CD-en

Luedy, som driver plateselskapet Your Favourite Records, mener streaming er løsningen for musikkbransjen. Salget av streamet musikk økte med 90 prosent fra 2009 til 2010.

Fredrik Saroea

TENKER NYTT: Fredrik Saroea i Datarock

Foto: Ketil Jordan / NRK

- Men det må forhandles frem avtaler som gjør dette mer gunstig både for artister og utgivere, sier han.

Gir ut singel på 4GB

Datarock er blant artistene som tar den digitale revolusjonen med i betraktningen når de lanserer ny musikk. Gruppen, som også omfavner retroformatet vinyl, gir i mars ut sin nye singel «Catcher In The Rye» på en litt spesiell måte.

- Det er en leke med en USB-pinne inni. På den ligger det fire gigabyte med kjærlighet. 110 sanger, 20 musikkvideoer, 1500 konsertbilder og en timelang konsertfilm, forteller Fredrik Saroea i Datarock til NRK.no.

Sigvart Dagsland

TROR FORTSATT PÅ CD-EN: Sigvart Dagsland vil holde på det gamle formatet.

Foto: Ketil Jordan / NRK

LES OGSÅ: 2020: - Alt foregår på nettet | Norsk er lite pop i Spotify

Sangeren Sigvart Dagsland er ikke helt der ennå. Han har 17 soloalbum på samvittigheten og har tenkt å gi ut mange flere. På CD.

- Jeg håper Luedy tar feil. Jeg er en av mange som liker å høre på en CD, og jeg tenker 10-12 låter når jeg lager musikk. Jeg kommer til å fortsette å gi ut CD-er. Platene mine har solgt OK, så jeg håper det går an å tenke i det formatet videre, sier Dagsland til NRK.no.

- Må tenke nytt for å tjene

Luedy hevder det ikke lenger er penger å tjene på CD-platene.

- Det er dyrere å trykke CD-er nå, fordi det er færre som trykker plater. Folk er ikke interessert i å betale 180 kroner for en plate lenger. Vinningen går opp i spinningen. Vi må tenke nytt for å tjene penger, sier produsenten.

Dødsdommen til tross; Fredrik Saroea tror ikke Datarock har gitt ut sin siste CD.

- Nei, nei, nei. Om ti år kommer vi sikkert til å gi ut en CD som retroformat, humrer Datarock-sjefen.

Hva tror du skjer med CD-platen? Er ryktene om dens død overdrevet?