Normal

Dette irriterer deg mest

Det er mange ting som irriterer deg i trafikken.

Blinklys er viktig
Foto: Scanpix

Ingenting irriterer norske bilister mer enn folk som ikke bruker blinklys. Det viser en ny undersøkelse fra NAF. Lusekjøring og sjåfører som ligger tett i rumpa på bilen foran kommer på de neste plassene.

Er blinklys ekstrautstyr?

- Det er utrolig viktig å bruke blinklys i trafikken. Det er en av de enkleste måtene å redusere antall kollisjoner og trafikkfarlige situasjoner på –og i tillegg er det faktisk påbudt, sa kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal.

Undersøkelsen, som er utført av Norstat, på vegne av NAF, viser at nesten hver fjerde nordmann med førerkort irriterer seg aller mest over manglende bruk av blinklys.

- Innimellom skulle man tro at blinklys var ekstrautstyr på norske biler, smiler Sagedal i NAF.

Lusekjøring irriterer

På andre plass over irritasjonsmomenter kommer ikke uventet lusekjøring. 16 prosent mener trege bilister er det mest irriterende. Her er det imidlertid store variasjoner mellom aldersgruppene.

Illustrasjon trafikk
Foto: Keilen, Berit / Berit Keilen, Scanpix

Blant bilførerne under 30 år svarte 28 prosent at lusekjøring var mest irriterende, mens bare 9 prosent av gruppen over 50 år mente det samme.

Farlig å kjøre sakte

- Å kjøre unødvendig sakte når forholdene ikke krever at man setter ned hastigheten, er faktisk svært trafikkfarlig, forteller Sagedal.

Bilister som kjører bak en såkalt lusekjører blir ofte utålmodige, og ikke sjelden forsøker de seg på uforsvarlige forbikjøringer. Det er derfor ikke uten grunn at det er straffbart å sinke trafikken unødig.

- Man bør holde fartsgrensen, verken mer eller mindre, mener Sagedal.

Irritert og trafikkfarlig

Undersøkelsen er gjort i forbindelse med påskeutfarten. Da skal tusenvis av bilister ut på veiene, og sjansen for at mange lar seg stresse og irritere er stor. Og som vi vet; irriterte sjåfører blir ofte også ofte aggressive og trafikkfarlige.

Kulturstrøm

  • Nasjonalgalleriet stenger i januar

    Nasjonalgalleriet på Tullinløkka i Oslo stenger dørene 13. januar, og vil først åpne igjen etter at det har flyttet til Vestbanen i 2020. Konklusjonen er at det ikke er forsvarlig med ordinær drift i bygget mens flyttingen pågår.

  • Lanserer musikkdokumentar-serie

    I oktober lanserer Netflix musikkdokumentar-serien «ReMastered». Kvar av dei åtte episodane vil fokusere på ein musikar og lovar å kome med innsikt som ikkje har blitt fortalt tidlegare. Blant musikarane i serien er blant anna Bob Marley, Johnny Cash og Sam Cooke.

Flere kulturnyheter