NRK Meny
Normal

Dette irriterer deg mest

Det er mange ting som irriterer deg i trafikken.

Blinklys er viktig
Foto: Scanpix

Ingenting irriterer norske bilister mer enn folk som ikke bruker blinklys. Det viser en ny undersøkelse fra NAF. Lusekjøring og sjåfører som ligger tett i rumpa på bilen foran kommer på de neste plassene.

Er blinklys ekstrautstyr?

- Det er utrolig viktig å bruke blinklys i trafikken. Det er en av de enkleste måtene å redusere antall kollisjoner og trafikkfarlige situasjoner på –og i tillegg er det faktisk påbudt, sa kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal.

Undersøkelsen, som er utført av Norstat, på vegne av NAF, viser at nesten hver fjerde nordmann med førerkort irriterer seg aller mest over manglende bruk av blinklys.

- Innimellom skulle man tro at blinklys var ekstrautstyr på norske biler, smiler Sagedal i NAF.

Lusekjøring irriterer

På andre plass over irritasjonsmomenter kommer ikke uventet lusekjøring. 16 prosent mener trege bilister er det mest irriterende. Her er det imidlertid store variasjoner mellom aldersgruppene.

Illustrasjon trafikk
Foto: Keilen, Berit / Berit Keilen, Scanpix

Blant bilførerne under 30 år svarte 28 prosent at lusekjøring var mest irriterende, mens bare 9 prosent av gruppen over 50 år mente det samme.

Farlig å kjøre sakte

- Å kjøre unødvendig sakte når forholdene ikke krever at man setter ned hastigheten, er faktisk svært trafikkfarlig, forteller Sagedal.

Bilister som kjører bak en såkalt lusekjører blir ofte utålmodige, og ikke sjelden forsøker de seg på uforsvarlige forbikjøringer. Det er derfor ikke uten grunn at det er straffbart å sinke trafikken unødig.

- Man bør holde fartsgrensen, verken mer eller mindre, mener Sagedal.

Irritert og trafikkfarlig

Undersøkelsen er gjort i forbindelse med påskeutfarten. Da skal tusenvis av bilister ut på veiene, og sjansen for at mange lar seg stresse og irritere er stor. Og som vi vet; irriterte sjåfører blir ofte også ofte aggressive og trafikkfarlige.

Kulturstrøm

 • Ny inspirasjon av kreftdiagnose

  – Når eg først er blitt sjuk, er det ei Guds lukke at eg er forfattar, seier forfattar Agnes Ravatn.

  I fem år har forfattaren strevd med å skrive ein ny roman. Då ho fekk beskjed om at ho hadde kreft, kom inspirasjonen tilbake, melder Bergens Tidende.

  Agnes Ravatn
  Foto: Ingunn Rauk / NRK
 • Shakespeare-professor hyller Nesbø

  Litteraturprofessor James Shapiro i New York Times Book Review. hyller Nesbøs versjon av «Macbeth». Shapiro mener det er beundringsverdig å integrere elementene fra stykket, som ikke passer inn i en realistisk krimfortelling. Spesielt det overnaturlige, som heksene, visjonene og karakteren Hekate.

  Jo Nesbø
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.