I forrige uke ble en gruppe studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo overrasket med en oppgave utenom det vanlige.
De skulle prøve å lage landets lengste tegneseriestripe. Trykket på gamlemåten.
Tidsfrist? To dager.
Rundt 60 studenter samarbeidet om å lage en stripe på 60 meter med utgangspunkt i en karakter som løper den klassiske «60-meteren».
– De reagerte med stor entusiasme og kanskje litt småsvetting, men tok også utfordringen på strak arm, sier førsteamanuensis Ane Thon Knutsen ved KHiO.
Studentene som studerer grafisk design og illustrasjon på KHiO startet første skoledag med en skikkelig utfordring.
Foto: Xin Li / NRKDen lange tegneseriestripen handler om en karakter som løper 60-meteren.
Foto: Xin Li / NRK– Jeg synes dette er en veldig gøy og sosial måte å starte skolesemesteret på, sier student Daigo Kuramoto.
Foto: Xin Li / NRKTegneserieprosjektet har vært planlagt av lærerne i et år og er en del av en årlig tradisjon de har på designavdelingen ved Kunsthøgskolen – nemlig å starte skoleåret med en storstilt og nærmest umulig oppgave for studentene.
– Det er et ganske teknisk krevende prosjekt med kort frist, sier Knutsen.
Trykkemetoden studentene har brukt, kalles linoleumstrykk. Motivet måtte de skjære ut med kniv.
Etter at motivene ble skjært ferdig, ble det lagt på svart trykksverte på toppen. Caroline Haugland og de andre studentene byttet på jobben.
Måtte ty til veivals
På selve trykkedagen gikk alt i høy fart i Iladalen park midt i Oslo.
Vanligvis blir det brukt en slags presse til denne typen trykk, men ikke denne gangen.
– På grunn av tegneseriens størrelse måtte vi gå for en uvanlig fremgangsmåte, forteller fagansvarlig Martin Egge Lundell ved KHiO.
Verket ble til ved å trykke den med en industruiell veivals ute, med Lundell bak spakene.
Etter at platene ble malt med sverte, ble de forsiktig kjørt over med veivalsen. – Jeg har aldri kjørt en veivals før, så dette ble litt nervepirrende, sier Martin Egge Lundell.
Foto: Xin Li / NRKHan forteller at ingen av de noen gang har prøvd å trykke med veivals før.
– Vi hadde en kjøreplan på ti trykk i timen, sier Lundell.
Platene ble lagt forsiktig med trykksiden ned og ble rullet over meter for meter.
Foto: Xin Li / NRK– Trykket blir presset ned i stoffet av veivalsen. Det er samme prinsipp som med potettrykk eller et stempel, sier prosjektansvarlig Ane Thon Knutsen.
Foto: Xin Li / NRK– Jeg har lært at man kan få til utrolig mye på liten tid hvis man samarbeider, sier Mikal Diego Rojas Bøckman og viser frem hendene etter en lang dag med trykking.
Foto: Xin Li / NRKDet 60 meter langt tøystykket ble etter hvert fylt med mange ulike motiver som kan leses som en tegneserie.
Foto: Xin Li / NRKEn alternativ fadderuke
Det elleville prosjektet er en annerledes fadderuke som flere av studentene uttrykker at de setter pris på. Tredjeårsstudent Caroline Haugland sier seg svært fornøyd med resultatet.
– Jeg har gått på flere forskjellige skoler og foretrekker mye mer denne typen fadderuke. Det er en mye bedre måte å bli kjent på.
Haugland mener dette er noe flere skoler burde bli inspirert av.
– I vanlige fadderuker føler jeg det er enklere med ekskludering og folk som faller utenfor, mens her må alle være med og alle bidrar like mye, sier hun.
– Det har vært en fin måte å få kommet i gang på og å bli kjent med hverandre på. Samtidig som man lager noe morsomt og litt utenom det vanlige, sier Max Kolstad Henriksen.
Foto: Xin Li / NRkÅsta Sparr er blant studentene som har vært med. – Nå må vi bare bære den tilbake til skolen. Ingenting er jo tørt enda, så vi må være litt forsiktige, sier de rett etter at stripen er ferdigstilt.
Foto: Xin Li / NRKMange av motivene er svært detaljrike. Studentene har fått full kreativ frihet innenfor temaet, og den løpende figuren endrer seg fra rute til rute.
Foto: Xin Li / NRKVises frem for offentligeten i høst
Da tegneseriestripen etter mange timer endelig ble ferdigtrykket, måtte den bæres tilbake til skolen. Sverten var enda ikke tørket og kunne derfor ikke legges sammen.
Studentene gikk derfor forsiktig på rekke og rad :
Den lange stripen i all sin prakt. Både NRK og KHiO har prøvd å finne ut om det finnes en offisiell rekord for lengste tegneseriestripe i Norge, uten hell. Foreløpig er dette altså en uoffisiell norgesrekord.
Foto: Xin Li / NRKDe som ønsker å se verket, kan glede seg til høsten. Da skal det nemlig vises frem i hovedstaden sammen med en rekke andre forskjellige kulturinnslag.
– Vi kommer til å vise frem tegneserien på Elvelangs i september, så da kan alle som ønsker å se den få muligheten til det, avslutter Ane Thon Knutsen.