Hopp til innhold

Mener Lenas (28) maleri gjør narr av kongefamilien

Arkitekten bak det nye Nasjonalmuseet kritiserer åpningsutstillingen.

Lena Trydal og maleriet "Folkekongen".

– Jeg er stolt over at han legger merke til min kunst og vil snakke om den. Jeg tenker at det er positivt at verket blir diskutert, sier den figurative kunstneren.

Foto: Lena Trydal/Ole Erik Løvold

Lena Trydal fra Kristiansand er kjent for sine humoristiske, fargesterke malerier som ofte portretterer maktpersoner på utradisjonelt vis. Blant annet har hun tidligere malt en whiskydrikkende Jeff Bezos som gud.

– Jeg ønsker å se på hvordan man har portrettert de mektige gjennom historien, med satire som virkemiddel. Med dette verket ønsker jeg å stille spørsmål rundt kongefamiliens folkelighet, forteller Trydal.

Hun er en av 150 kunstnere som er plukket ut til å vise frem sine verk under Nasjonalmuseets åpningsutstilling «Jeg kaller det kunst». Der stiller hun ut to kunstverk. Ett av kongefamilien og ett av Märtha Louise.

Portrett av Martha Louise. Hun har tatoveringer i ansiktet.

«Märtha Louise» (2019) av Lena Trydal. Dette maleriet er også med i åpningsutstillingen på Nasjonalmuseet.

Foto: Lena Trydal (Olje på lerret, 80x60)
Maleriet "folkekongen" av kunstner Lena trydal. Et portrett av kongefamilien i "hverdagslige" klær. Mette Marit røyker, kongen er i singlet og Dronning Sonja sitter i telefonen.

«Folkekongen» (2021) av Lena Trydal. – Hvor langt går grensen til folkelighet hos kongefamilien? spør Trydal seg.

Foto: Lena Trydal (Olje på lerret, 250x145)

– Utstillingen ser ut som et loppemarked

Det er ikke alle som er like positive til kong Harald i kortbukse. I et lengre intervju i Dagsavisen kommer det frem at Nasjonalmuseets arkitekt, Klaus Schuwerk, kritiserer innlemmelsen av Trydals malerier – som han mener gjør narr av kongefamilien.

NRK har tidligere skrevet om det betente forholdet mellom Nasjonalmuseet og arkitekten bak. Konflikten handler i stor grad om uenigheter knyttet til endringer av bygget.

Bruken av signaturrommet Lyshallen, hvor åpningsutstillingen skal være, har heller ikke falt i smak.

– Utstillingen som skal stå der når museet åpner, ser ut som et loppemarked, sa Klaus Schuwerk til NRK.

Lena Trydal tar kritikken med ro, og forteller at hun forventer mange ulike tilbakemeldinger og reaksjoner på kunsten som stilles ut. Først og fremst er hun stolt av å være plukket ut, og glad verkene hennes skaper diskusjon.

– Han får mene det han vil. Det er litt enkelt å si at jeg «gjør narr» av kongefamilien bare fordi jeg bruker humor i verkene mine. Dette er satire. Jeg vil åpne samtaler om hva slags maktstrukturer vi har i samfunnet, sier hun.

– Vil nok vekke reaksjoner

Trydal roser Nasjonalmuseets kuratorer som har reist rundt for å kartlegge kunstfeltet i hele landet.

– Det er en radikal utstilling som tar opp viktige spørsmål om definisjonsmakt i den norske samtidskunsten. Jeg synes det er modig av Nasjonalmuseet å åpne med noe som bryter totalt med normene.

– Men derfor vil den nok også vekke reaksjoner, legger hun til.

Kurator Geir Haraldseth ved Nasjonalmuseet forteller at de forventer ulike tilbakemeldinger.

– Utstillingen utforsker hva som er innafor og utenfor i kunsten. Vi viser en bredde av kunstnere som ikke har vært innkjøpt av Nasjonalmuseet tidligere, og som vi føler har noe å si. Det har absolutt Lena Trydal, sier Haraldseth.

NRK har prøvd å komme i kontakt med Klaus Schuwerk, men han har ikke svart på NRKs henvendelser.

Kulturstrøm

  • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

    Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.