Hopp til innhold

Mener Lenas (28) maleri gjør narr av kongefamilien

Arkitekten bak det nye Nasjonalmuseet kritiserer åpningsutstillingen.

Lena Trydal og maleriet "Folkekongen".

– Jeg er stolt over at han legger merke til min kunst og vil snakke om den. Jeg tenker at det er positivt at verket blir diskutert, sier den figurative kunstneren.

Foto: Lena Trydal/Ole Erik Løvold

Lena Trydal fra Kristiansand er kjent for sine humoristiske, fargesterke malerier som ofte portretterer maktpersoner på utradisjonelt vis. Blant annet har hun tidligere malt en whiskydrikkende Jeff Bezos som gud.

– Jeg ønsker å se på hvordan man har portrettert de mektige gjennom historien, med satire som virkemiddel. Med dette verket ønsker jeg å stille spørsmål rundt kongefamiliens folkelighet, forteller Trydal.

Hun er en av 150 kunstnere som er plukket ut til å vise frem sine verk under Nasjonalmuseets åpningsutstilling «Jeg kaller det kunst». Der stiller hun ut to kunstverk. Ett av kongefamilien og ett av Märtha Louise.

Portrett av Martha Louise. Hun har tatoveringer i ansiktet.

«Märtha Louise» (2019) av Lena Trydal. Dette maleriet er også med i åpningsutstillingen på Nasjonalmuseet.

Foto: Lena Trydal (Olje på lerret, 80x60)
Maleriet "folkekongen" av kunstner Lena trydal. Et portrett av kongefamilien i "hverdagslige" klær. Mette Marit røyker, kongen er i singlet og Dronning Sonja sitter i telefonen.

«Folkekongen» (2021) av Lena Trydal. – Hvor langt går grensen til folkelighet hos kongefamilien? spør Trydal seg.

Foto: Lena Trydal (Olje på lerret, 250x145)

– Utstillingen ser ut som et loppemarked

Det er ikke alle som er like positive til kong Harald i kortbukse. I et lengre intervju i Dagsavisen kommer det frem at Nasjonalmuseets arkitekt, Klaus Schuwerk, kritiserer innlemmelsen av Trydals malerier – som han mener gjør narr av kongefamilien.

NRK har tidligere skrevet om det betente forholdet mellom Nasjonalmuseet og arkitekten bak. Konflikten handler i stor grad om uenigheter knyttet til endringer av bygget.

Bruken av signaturrommet Lyshallen, hvor åpningsutstillingen skal være, har heller ikke falt i smak.

– Utstillingen som skal stå der når museet åpner, ser ut som et loppemarked, sa Klaus Schuwerk til NRK.

Lena Trydal tar kritikken med ro, og forteller at hun forventer mange ulike tilbakemeldinger og reaksjoner på kunsten som stilles ut. Først og fremst er hun stolt av å være plukket ut, og glad verkene hennes skaper diskusjon.

– Han får mene det han vil. Det er litt enkelt å si at jeg «gjør narr» av kongefamilien bare fordi jeg bruker humor i verkene mine. Dette er satire. Jeg vil åpne samtaler om hva slags maktstrukturer vi har i samfunnet, sier hun.

– Vil nok vekke reaksjoner

Trydal roser Nasjonalmuseets kuratorer som har reist rundt for å kartlegge kunstfeltet i hele landet.

– Det er en radikal utstilling som tar opp viktige spørsmål om definisjonsmakt i den norske samtidskunsten. Jeg synes det er modig av Nasjonalmuseet å åpne med noe som bryter totalt med normene.

– Men derfor vil den nok også vekke reaksjoner, legger hun til.

Kurator Geir Haraldseth ved Nasjonalmuseet forteller at de forventer ulike tilbakemeldinger.

– Utstillingen utforsker hva som er innafor og utenfor i kunsten. Vi viser en bredde av kunstnere som ikke har vært innkjøpt av Nasjonalmuseet tidligere, og som vi føler har noe å si. Det har absolutt Lena Trydal, sier Haraldseth.

NRK har prøvd å komme i kontakt med Klaus Schuwerk, men han har ikke svart på NRKs henvendelser.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh