Hopp til innhold

En vakker og viral reise: – Helt sykt hva man kan få til

Nett-snakkisen «Infinite Journeys» er en reisevideo utenom det vanlige.

YouTube-videoen «Infinite Journeys», eller Uendelige reiser på norsk om du vil, tar deg med til snødekte landskap, til storbypanaromaer og til fremmede planeter. Filmen er siste skudd på stammen av dugnadsbaserte kunstverk på internett.

«Infinite Journeys» er en videomontasje bestående av individuelle og korte snutter på fem sekunder. Snuttene er laget av 3D-artister fra hele verden, mens selve montasjen er sydd sammen av youtuberen Clinton Jones, som også er en kjent spesialist på visuelle effekter.

Den populære youtuberen inviterte til en åpen 3D-utfordring der kravene for å være med var at alle bidragene måtte ta utgangspunkt i en felles mal og regler: En fast kameravinkel, minst én karakter og en følelse av bevegelse mot høyre.

– Et fortryllende resultat

Både på Reddit og YouTube har «Infinite Journeys» gått viralt. Det skjer rundt ett år etter at Jones publiserte et lignende prosjekt, «Alternate Realities», som per dags dato har 8 millioner visninger bare på YouTube.

Denne formen for dugnadsbasert videokunst ble også fanget opp av teknologi-nettstedet The Verge, som beskrev videoprosjektet slik: «Resultatene er rett og slett fortryllende. Hvert sekund transporterer vi til en annen artists tolkning av den originale animasjonen».

Årets videoprosjekt oppgir at de fikk tilsendt 2.500 bidrag. De hundre beste bidragene ble valgt ut som vinnere, og fikk dermed plass i den populære montasjen.

Selve videomontasjen fra YouTube kan du se her:

Her kan du se Clinton Jones' «Infinite Journeys» med de utvalgte vinnerbidragene. Selv har han laget åpningssekvensen.

Norsk baby i verdensrommet

Blant de hundre vinnerbidragene dukker en norsk 3D-artist opp. Karsten Fridstrøm (26) fra Stange har laget et klipp med en mor og en baby på reise i verdensrommet. Minst 50 timer med fokusert jobbing ble brukt på fem små sekunder – i håp om å bli plukket ut.

Jeg visste at jeg ikke kunne hamle opp med de aller beste, fordi de er så sykt bra. Men det er veldig tilfredsstillende å se hele videoen og så se sitt eget bidrag dukke opp. Nivået er så høyt at jeg noen ganger har tenkt at min ikke fortjener å være med blant de andre, sier Fridstrøm.

3D-artisten er nyutdannet med bachelor i animasjon og digital kunst fra Høgskolen i Innlandet. For tiden jobber han som badevakt ved siden av å ta ulike 3d-oppdrag innenfor film, spill og design.

Samtidig ønsker han å utvikle porteføljen sin, og da ble «Infinite journeys» en gylden mulighet til å vise seg frem.

– Nye muligheter til å være kreativ

Den norske 3D-artisten har delt en video hvor han viser arbeidet med bidraget sitt, som viser hvor møysommelig prosessen er for å skape levende scener tredimensjonalt.

– Mange har nevnt at babyen minner om Boss Baby, men det er en film jeg ikke sett en gang. Jeg ville lage noe fra verdensrommet. Resten ble til underveis, forteller Karsten Fridstrøm.

Målet fremover til den ferske 3D-artisten er å jobbe fulltid med 3D. Drømmen er effektarbeid i filmbransjen.

– Den teknologiske utviklingen har gitt nye muligheter til å være kreativ. Det er helt sinnssykt hva man kan få til med en enkel skole-PC i dag. Hvis man ser den første «Toy Story»-filmen nå, kan i teorien hvem som helst bruke gratisprogrammer til å lage noe som vil se bedre ut. Det synes jeg er gøy!

Har du ekstra god tid kan du se versjonen med alle de rundt 2.500 bidragene – en tre timer lang reisevideo:

Videre anbefalt lesing:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.