Hopp til innhold

Det beste er skandale

Ingenting slår en god skandale når man vil skape blest om seg selv.
Dette visste Voltaire. Han var en mester i kunsten å gjøre skandale!

Madame de Pompadour (1722–1764), mistress of Louis XV, represented as Diana the Huntress

Etikette i armert betong

Etiketten ved hoffet i Versailles var knallhard. Et lite feiltrinn så var man skandalisert. Inn i dette renkespillet ville naturligvis Voltaire. Han hadde ambisjoner om å bli Ludvig XVs historiker og rådgiver. Og det var en smellvakker pariserinne fra borgerklassen som hjalp ham.

Pariserinnen het Jeanne Antoinette Poisson, på bildet over ser vi henne utkledt som jaktgudinnen Diana.

Skandale i kongehuset

Ludvig XV fikk se henne på et maskeball i 1745, da var Jeanne 24. Og kongen 35.

«Hun var en kvinne som enhver mann ville ønsket å ha som elskerinne.»

Etter noen år var Jeanne ikke lenger «frøken Fisk» (Poisson) – men hadde adelstittel. Kongens førstedame var ikke dronningen, Marie Leszyńska, men Madame de Pompadour.


Dronningen jukser!

Jeanne var mye mer enn Ludvig XVs leketøy. Hun var musikalsk, storleser og opptatt av samtidens kunst, musikk, litteratur og teater. Jeanne sendte bud på Voltaire, Charles Pinot Duclos og Antoine François Prévost , Voltaire fikk blant annet i oppdrag å skrive librettoen til en opera om Ludvig XV’s triumf i slaget ved Fontenoy.

I 1746 ble Voltaire valgt inn i det franske akademi, med Jeannes hjelp, men det varte ikke lenge før han måtte forlate Versailles i hui og hast.

En kveld han var til stede i en liten krets som bivånet dronning Marie Leszczynska spille kort oppdaget han at dronningen jukset. Det stemte. Dronning Marie Leszyńska pådro seg dessuten stor spillegjeld. Voltaire, som selv hadde erfaring i bløff og pengespill, klarte ikke å holde munn.
Han sa fra: Dronningen jukser!
Skandale! Og Voltaire ble enda mer berømt.

Musikken.

Denne uken spiller vi et opptak med Lucky Thompson, tenorsaxofonisten med det tragiske elementet i livet sitt. Dessuten møter vi den franske tenoristen Barney Wilen i et opptak fra 1957. De av dere som bruker Spotify finner musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor