NRK Meny
Normal

Det beste er skandale

Ingenting slår en god skandale når man vil skape blest om seg selv.
Dette visste Voltaire. Han var en mester i kunsten å gjøre skandale!

Madame de Pompadour (1722–1764), mistress of Louis XV, represented as Diana the Huntress

Etikette i armert betong

Etiketten ved hoffet i Versailles var knallhard. Et lite feiltrinn så var man skandalisert. Inn i dette renkespillet ville naturligvis Voltaire. Han hadde ambisjoner om å bli Ludvig XVs historiker og rådgiver. Og det var en smellvakker pariserinne fra borgerklassen som hjalp ham.

Pariserinnen het Jeanne Antoinette Poisson, på bildet over ser vi henne utkledt som jaktgudinnen Diana.

Skandale i kongehuset

Ludvig XV fikk se henne på et maskeball i 1745, da var Jeanne 24. Og kongen 35.

«Hun var en kvinne som enhver mann ville ønsket å ha som elskerinne.»

Etter noen år var Jeanne ikke lenger «frøken Fisk» (Poisson) – men hadde adelstittel. Kongens førstedame var ikke dronningen, Marie Leszyńska, men Madame de Pompadour.


Dronningen jukser!

Jeanne var mye mer enn Ludvig XVs leketøy. Hun var musikalsk, storleser og opptatt av samtidens kunst, musikk, litteratur og teater. Jeanne sendte bud på Voltaire, Charles Pinot Duclos og Antoine François Prévost , Voltaire fikk blant annet i oppdrag å skrive librettoen til en opera om Ludvig XV’s triumf i slaget ved Fontenoy.

I 1746 ble Voltaire valgt inn i det franske akademi, med Jeannes hjelp, men det varte ikke lenge før han måtte forlate Versailles i hui og hast.

En kveld han var til stede i en liten krets som bivånet dronning Marie Leszczynska spille kort oppdaget han at dronningen jukset. Det stemte. Dronning Marie Leszyńska pådro seg dessuten stor spillegjeld. Voltaire, som selv hadde erfaring i bløff og pengespill, klarte ikke å holde munn.
Han sa fra: Dronningen jukser!
Skandale! Og Voltaire ble enda mer berømt.

Musikken.

Denne uken spiller vi et opptak med Lucky Thompson, tenorsaxofonisten med det tragiske elementet i livet sitt. Dessuten møter vi den franske tenoristen Barney Wilen i et opptak fra 1957. De av dere som bruker Spotify finner musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Flere kulturnyheter