NRK Meny
Normal

Den filosofiske dårekiste

Lukian fra Samosata (120-180 e.Kr.) var opptatt av dumskap.
Han raljerer med enfoldige filosofer og åndsforlatte tenkere i sketsjer og satiriske tekster som er en svir å lese.
Et spørsmål melder seg: Henger han ut filosofene for å rettlede oss – eller mener han filosofien bare hjemsøkes av støyende tullinger?

Den athenske skole. Rafael
Foto: Wikipedia

Reisende i retorikk


Vi vet at Lukian var trent i retorikk og at han reiste rundt i områdene som i dag er Tyrkia og Hellas og underviste i talekunst, jus og filosofi. Han var en god improvisator og kunne svinge opp med vittige taler og foredrag på kort varsel. Interesserte finner flere av Lukians satirer i ny norsk språkdrakt i Menippeiske satirer som kom like før jul 2013

Orakelkonsultasjon i Dødsriket

Denne uken tar vi fram en av Lukians korte satiriske tekster. Hovedpersonen Menippos er i villrede. Skal man bruke gudene på Olympen som veivisere i livet. Eller skal man rette seg etter anvisningene til dommere, jurister og politikere i bystaten?

For å finne ut av dette tar Menippos seg en tur til Hades. Der er de de døde samlet. Kanskje de kan gi ham en pekepinn? Hvem skal man lytte til?

I dødsriket er det først og fremst rikfolket som får gjennomgå. Pappagutter, nyrike, parvenyer og allslags halvskolerte rabbagaster og ranglebrødre som har kommet enkelt til salt mat og søt mat og penger og gull. De får så hatten passer: De dømmes til å reise tilbake til de levende og ta bolig i esler. Det må de gjøre i 250 000 år!
Hah!

Musikken

Per Husby presenterer jazzvokalisten Nancy Wilson (1937) for oss – med hele tre melodier: Do it again, Satin Doll og Winchester Cathedral. Interesserte kan høre Nancy synge i strømmeprogrammet Spotify: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

 • Musikal for Solveig Kringlebotn

  Solveig Kringlebotn gjør for første gang en musikalrolle når hun i høst spiller operadivaen Carlotta i Andrew Lloyd Webbers «The Phantom of the Opera» på Folketeatret i Oslo. – Jeg gleder meg, dette er fantastisk musikk, sier hun i dette intervjuet med NRKs Spillerom.

  Solveig Kringlebotn
  Foto: Sven Ole Engelsvold/NRK
 • På NRK i haust

  Norsk oljehistorie, tenåringsdrama frå Groruddalen, tysk dramaserie frå 1929 og realityserie om familien Ingebrigtsen er bland dei spanande tinga du kan sjå på NRK TV i haust.

  Collage med Stian "Staysman" Torbjørnsen, Le Bureau-logo og Vilde Bratland Erikstad
  Foto: Julia Naglestad, XLahache og Jonas Ruud / NRK/Canal plus
 • Rom for store forbedringer

  Actionkomedien «The Spy Who Dumped Me» handler om to venninner fra Los Angeles som kastes ut i agent-action i Europa når det viser seg at den enes ekskjæreste er spion. Likegyldig historie med skuffende svakt klimaks, mener Filmpolitiet.

  The Spy Who Dumped Me
  Foto: Nordisk Film Distribusjon