Bruker vinterferien på å sitte i kø

«The Hunger Games» spås å være fenomenet som skal fylle tomrommet etter «Harry Potter» og Twilight». Fansen har allerede slått opp telt utenfor Colosseum kino i Oslo.

I kø for «The Hunger Games» utenfor Colosseum kino

Disse bruker vinterferien på å stå i kø for billetter til gallapremieren på The Hunger Games 22. mars. Fra venstre: Thomas Kristiansen, Therese Kristiansen,Tina Gustavson, Marte Moen Åsvestad, Ida Moen Åsvedstad, Marthe Gamlemoen Johansen og Daniel Tønnessen.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

I kø for The Hunger Games, Colosseum kino

Alle billettkøer med respekt for seg selv har egne køregler.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Allerede torsdag kveld var de første ivrige billettkjøperne på plass. Når billettsalget åpner søndag morgen, forventer Oslo kino at 800 billetter til gallapremieren på «The Hunger Games» den 22. mars rives bort.

– Jeg har bare to dager vinterferie, men jeg er på jobb når det øvrige billettsalget åpner på tirsdag, forklarer Ida Moen Åsvedstad om hvorfor hun velger å tilbringe ferien på et fortau i Oslo i slutten av februar.

Les også: - Vampyrer er ut

Nye «Twilight»?

Ifølge programdirektør Christin Berg i Oslo kino, har de opplevd en stor interesse på forhånd når det gjelder den kommende filmen, som er første del av en trilogi. Hun sammenligner forventningene med når den første «Twilight»-filmen kom på kino i 2008.

– Det er fortsatt litt tidlig å si om dette er den «nye» Harry Potter eller Twilight, men interessen er helt klart til stede. Da skader det heller ikke at filmen faktisk er veldig bra, sier Berg til NRK.no.

Les også: Twilight trakk jentene til kinosalene

Også gjengen utenfor Colosseum kino er enige i at «The Hunger Games» er noe helt for seg selv.

– Historien fenger fordi det er surrealistisk, men likevel ikke urealistisk. Selv om det skjer i en annen verden, handler det om en fremtid som godt kan bli virkelighet, sier Therese Kristiansen og Marte Moen Åsvedstad.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Guttevennlig

Men at trilogien skal kunne fylle tomrommet etter Harry Potter, det er gjengen sterkt uenig i, alle som én.

– Nei, ikke snakk om. Men vi har plass til en serie til. «The Hunger Games» kan imidlertid minne litt om «Twilight», med tanke på fanskaren, sier Marte Gamlemoen Johansen.

– Handlingen er derimot som natt og dag. Dette er action, mens «Twilight» handlet om kjærlighet. Sånn sett er «The Hunger Games» mye mer guttevennlig, legger hun til.

Også for voksne

I kø for The Hunger Games, Colosseum kino

Det blir ofte litt kaldt om natten i februar, men køsoverne ser forholdsvis godt forberedt ut.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Det har også litteratur- og spillblogger Ine Marit Torsvik Bertelsen lagt merke til. For som både «Harry Potter» og «Twilight», startet også «The Hunger Games» som en bokserie.

Ikke bare gutta, men også stadig flere voksne mennesker kaster seg på fantasy-trenden.

– Trendene i litteraturen viser at flere og flere voksne leser disse seriene. Og «The Hunger Games» virker å bli stadig mer populær, jeg hører til og med at det snakkes om på bussen – det skjer ikke så ofte, sier Bertelsen til NRK.no.

Hun har selv ikke lest bøkene, men har tenkt å ta en tur på kinopremieren i mars. Litteraturbloggeren er ikke i tvil om at trilogien godt kan omtales som «Harry Potter»-arvtakeren.

For gamle for telt

Men hva er det egentlig med disse seriene som får ungdom og unge voksne verden over til å sove utendørs i flere dager i billettkø?

– Fantasy-sjangeren har vært en nisje i alle år, men blir oppdaget av stadig flere. Historiene gir oss en verden vi kan flykte inn i, og som fanger deg mer enn andre litteratursjangre, tror Bertelsen.

Også Christin Berg i Oslo kino kan bekrefte at selv en storhet som James Bond ikke får fansen til å trekke gatelangs, til tross for at en ny film med den britiske spionen ofte er like etterlengtet.

– Det er nok bare de unge som har tålmodighet og lyst til å stå i billettkø i flere dager. Vi andre har blitt for gamle til å ligge i telt, sier hun smilende.

I kø for The Hunger Games, Colosseum kino

Også 18- og 19-åringene Marius Hagelin, Casandra Perkins, Ingeborg Wiik og Maria Kåsa overnatter utendørs for å sikre seg gallabilletter.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Kulturstrøm

 • «Ut og stjæle hester» beste film

  Pia Tjelta vant Amanda for beste kvinnelige hovedrolle i «Blindsone». Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Tobias Santelmann for rollen i «Mordene i Kongo». Beste regi gikk til Hans Petter Moland for «Ut og stjæle hester».

  Pia Tjelta
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Madrugada-vokalist til sykehus

  Madrugada har avlyst sin konsert i Sveits i kveld, etter at vokalist Sivert Høyem ble innlagt på sykehus lørdag morgen. Høyem skriver på bandets Facebook-side at han fikk smerter i brystet på flyet fra Bodø, men at det ikke skal være noe alvorlig. Fredag spilte bandet på Parkenfestivalen i Bodø.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
 • Hamar Arbeiderblad hacket

  Ukjente hackere overtok forsida til Hamar Arbeiderblads nettutgave fredag kveld, skriver medier24. Et bilde og teksten «Fuck ISIS - Stop the Waar» møtte leserne. Sjefredaktør Carsten Bleness sier avisa raskt fikk fjernet plakaten, og at de nå jobber med å styrke egen sikkerhet.