Hopp til innhold

Bøyum om Heimebane-suksessen: – Folk har forelsket seg i karakterene

NRK-serien Heimebane stakk av med hele tre Gullruter i går. Flere anmeldere mener serien treffer et bredt publikum på en god måte.

Axel Bøyum

BESTE MANNLIGE SKUESPILLER: 23 år gamle Axel Bøyum er den yngste som har vunnet prisen for beste mannlige skuespiller under Gullruten. Prisen fikk han for rollen som Adrian Austnes i Heimebane.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

NRK-serien Heimebane ble den store vinneren under gårsdagens Gullrute-utdeling.

Heimebane vant prisen for beste serie. Ane Dahl Torp, som spiller den kvinnelige fotballtreneren Helena Mikkelsen, vant prisen som årets kvinnelige skuespiller, og 23 år gamle Axel Bøyum, som spiller rollen som fotballspiller Adrian Austnes, fikk pris som årets mannlige skuespiller. Bøyum ble dermed den yngste som har vunnet denne prisen.

I tillegg fikk serien også pris for beste lydproduksjon/lyddesign og manus da Gullrutens fagpriser ble utdelt i april.

– Det er superstas, og et uttrykk for høyt faglig nivå og kvalitet i mange ledd, mener Ane Dahl Torp.

Ane Dahl Torp fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller

VANT: Ane Dahl Torp, som har hovedrollen i Heimebane, vant Gullruten for beste kvinnelige skuespiller.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I serien spiller hun Helena Mikkelsen, Norges første kvinnelige trener på toppnivå i herrefotball. Handlingen er lagt til Ulsteinvik og det fiktive laget Varg IL.

Torp tror serien har slått godt an fordi den balanserer feelgood og mer alvorlige temaer. Serien tar opp blant annet likestilling, metoo og psykisk helse.

– At den faktisk handler om viktige ting, og klarer å kombinere det med en kosefaktor og noe så spennende som fotball, eventuelt klarer å gjøre noe så kjedelig som fotball spennende, tror jeg gjør at den har truffet bredt, sier hun.

NRK-serien Heimebane aktualiserer spørsmålet om kvinnelege trenarar på herrelag. Landslagssjef for Danmark , Åge Hareide, trur Sverige vert det første landet i Skandinavia som kjem til å tilsette ein kvinneleg trenar i toppfotballen.

– Folk kjenner seg igjen

Axel Bøyum, som spiller Adrian Austnes, sier dagen etter prisutdelingen at han er veldig takknemlig for alle prisene serien har fått. Han tror noe av årsaken er at mange kjenner seg igjen i karakterene.

– Jeg tror folk har forelsket seg i karakterene. Jeg får ofte høre at folk har kjent seg igjen i de ulike typene som har dukket opp, sier han.

Han får støtte fra dramasjef i NRK, Ivar Køhn.

– Jeg tror at det som treffer folk er at vi faktisk kjenner oss igjen i karakterer og situasjoner – selv om vi ikke kan noe om fotball. Vi kjenner entusiasmen over å få til noe sammen, og vi kjenner skuffelsen når verden er annerledes enn vi trodde. Og så er det en historie som føles sann i Norge i dag.

Les også: Bøyum skadet under innspilling av Heimebane

Quiz: Hva kan du om «Heimebane»? – NRK Kultur og underholdning

Tematikken treffer tidsånden

Morten Ståle Nilsen

VGs anmelder Morten Ståle Nilsen mener serien Heimebane treffer godt på mange områder.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

VGs anmelder Morten Ståle Nilsen ga serien terningkast 5 da den kom. Samme karakter ga Dagbladets anmelder. Nilsen mener det er flere faktorer som gjør at serien har blitt populær. Også han trekker frem at serien har gode karakterer som de fleste kan identifisere seg med.

– Det er fullt utviklede karakterer i alle aldre som hele familien kan identifisere seg med. De har også greid å få inn karakterer som ikke er etnisk norske på en naturlig måte, litt som det er i Norge i 2018.

Nilsen tror også tematikken rundt utfordringene en kvinne møter i et mannsdominert yrke treffer tidsånden bra. Kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes er enig i at denne tematikken treffer.

– En kvinne som fotballtrener gir en herlig vri. Serien tar tak i tematikken med kvinner i viktige roller. Men også andre tema er godt ivaretatt, som forventninger til unge talenter, sier hun.

Moxnes tror det at serien er satt til, og tatt opp i Ulsteinvik, langt utenfor Oslo sentrum, slår an.

– Naturen gir spektakulære bilder uten at det føles som en turistbrosjyre, sier Moxnes.

Dramaserien "Heimebane" kan også gi turistsuksess , håper dei i Ulsteinvik

Fikk skyllebøtte

Både Ane Dahl Torp og Axel Bøyum sier de har fått mange tilbakemeldinger fra seerne om temaene i serien.

Helena på pressekonferanse

FOTBALLTRENER: Likestilling og feminisme er blant temaene som tas opp i serien Heimebane.

Foto: Sjur Aarthun / NRK

Bøyum har også opplevd å bli kritisert for valg karakteren Adrian Austnes har tatt.

– Jeg får kommentarer om hvorfor Adrian ikke spilte en pasning til Mario i episode 9. Det var noen i den yngre garden som ga meg en skyllebøtte om det på Instagram, noe jeg synes er på sin plass. Om jeg er Adrian for dem også utenom serien så er det bare stas. Det betyr bare at de har blitt engasjert, som er det beste som finnes.

– Serien ønsket å samle familien på søndagskvelden som i gamle dager, noe som kan høres ut som et hårete og urealistisk mål. De fleste ser vel på nett, men jeg har møtt ekstremt mange som kommer bort og sier at for første gang på mange år samler familien seg i stua hver søndag kveld, og gleder seg og diskuterer etterpå, sier Torp.

– Finere tilbakemelding kan man vel ikke få.

Varg kjempar til siste serierunde for å unngå nedrykk. Espen legg ein uortodoks plan for å redde jobben til Helena. Camilla leitar etter ei framtid i Ulsteinvik.

Kulturstrøm

 • Krev nye avhøyr i Nederland

  Joost Klein, den nederlandske Eurovision-deltakaren som blei diska for etter seiande å ha trua ein TV-fotograf, krev at det blir gjort nye avhøyr av han.

  Joost Klein og advokaten hans vil at forhøyra skal gjennomførast i Nederland, melder Expressen.

  På scena i Vancouver i Canada søndag kveld, uttrykte han sterk misnøye.

  – F*ck Eurovision, sa Joost frå scena.

  Joost Klein og bidraget hans «Europapa» blei diska frå Eurovision Song Contest i Malmö berre timar før den store finalen.

  (NTB)

  Joost Klein
  Foto: AFP
 • Skuespiller Johnny Wactor (37) skutt og drept

  Den amerikanske skuespilleren Johnny Wactor ble skutt og drept under et tyveriforsøk i Los Angeles lørdag.

  Jonny Wactors agent David Shaul har bekreftet dødsfallet til Variety. Wactor ble 37 år gammel.

  Moren til Wactor sier at han var sammen med en kollega da de så tre menn forsøkte å stjele angivelig en katalysator fra bilen hans, skriver TMZ.

  Han er mest kjent for sin rolle som Brando Corbin i serien «General Hospital». Han hadde også roller i serier som «Criminal Minds» og «Westworld».