Hopp til innhold

Knausgård fikk nyopprettet amerikansk litteraturpris

Karl Ove Knausgård er som første forfatter noensinne tildelt prisen i klassen for litteratur, i Wall Street Journal’s Innovator Award i New York.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård høster heder i New York denne uken. I kveld er han dessuten gjest i amerikanske The Late Show.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Den amerikanske finansavisen The Wall Street Journal deler årlig ut priser i flere kategorier, men i år er det første gang de deler ut en egen litteraturpris.

Karl Ove Knausgård mottok prisen på Museum of Modern Art i New York. Blant gjestene var stjerner som Robert de Niro til stede, Brad Pitt og Angelina Jolie. Sistnevnte fikk prisen i film-kategorien. Wall Street Journal’s Innovator Award deles ut i de sju kategoriene film, litteratur, kunst, mote, design, teknologi og merkevare.

Samtidig brettes Knausgård ut i et stort portrett i den innflytelsesrike avisen, der han omtales som banebrytende ved å skrive seksbindsverket «Min kamp».

Populær nordmann

Det er stor interesse for den norske forfatteren i USA. Hittil har fire av «Min kamp»-bøkene blitt utgitt her, og alle har fått gode omtaler og mye pressedekning.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård ble hedret under kulturarrangementet Library Lions i New York Public Library tidligere i uken.

Foto: Zimbio/Getty Images

Denne uken ble Knausgård dessuten hedret i en seremoni som biblioteket New York Public Library arrangerer en gang i året for å feire personer som har utmerket seg innen kulturfeltet. Han stiller i godt selskap, for blant tidligere vinnere er Nelson Mandela, Philip Roth og Salman Rushdie.

Denne høsten har Knausgård dessuten blitt tildelt to andre internasjonale priser – Malaparte-prisen i Italia og Die Welts Litteraturpris, sistnevnte mottar han i Tyskland i morgen.

– Risikerer å dumme meg ut

I kveld er Knausgård dessuten gjest i det legendariske TV-talkshowet The Late Show. Bare seks nordmenn har gjestet programmet tidligere, og Knausgård er den første norske forfatteren i showet.

– Hvis man dummer seg ut der, dummer man seg ikke bare ut for flere millioner, men for YouTube i mange år fremover, sa Knausgård til NRK-programmet Aktuelt før han reiste til USA.

Se video: – Jeg flyktet inn i litteraturen som liten, forteller Karl Ove Knausgård i intervju med Ole Torp i Aktuelt.

Direkte fra studio om politikk, kultur og samfunnsliv. Programleder er Ole Torp.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK