Hopp til innhold

– Bemanningsbyråene driver rå utnyttelse av mennesker

Vinneren av årets debutantpris skal skrive flere bøker, og bruke en del tid på å sverte bemanningsbyråene.

Jan Kristoffer Dale

Forfatterforeningens litterære råd mener at Jan Kristoffer Dale er den debutanten som skrev den beste norske skjønnlitterære boken i 2016.

Foto: Kjersti Sletteskog

Gratulerer med Tarjei Vesaas' debutantpris! Hva betyr det for deg å få en slik anerkjennelse for din første bok?

– Takk! Det betyr veldig mye, og det motiverer meg til å skrive flere bøker.

Arbeidsnever

Du har skrevet en novellesamling om folk som faller utenfor samfunnet. Hvorfor er du opptatt av å skrive om disse menneskene?

– Det handler nok om at mye av det jeg skriver om er selvopplevd. Jeg har følt disse utfordringene på kroppen. Dessuten liker jeg litteratur som handler om mennesker som befinner seg i pressede situasjoner.

Jeg har skjønt at du har lite til overs for bemanningsbyråene? I et intervju med Klassekampen i fjor sa du at de driver med menneskehandel.

– Ja, og den påstanden står jeg fortsatt for. En så kynisk utnyttelse av mennesker burde bli forbudt, eller i hvert fall regulert i mye større grad enn i dag. Jeg kommer til å bruke en del tid på å sverte den bransjen.

Hvorfor det?

– Fordi det rå utnyttelse av sårbare mennesker. Dette vet jeg alt om, for jeg har selv vært en del av dette i over fire år. Bemanningsbyrå er veldig lukrativt for dem som bestiller arbeidskraft, mens det for arbeiderne er det motsatte.

– Det er bare noen dager siden Norge ble kåret til verdens lykkeligste land. Tror du karakterene du skriver om kjenner seg igjen i den kåringen?

– Kanskje. Jeg føler meg i hvert fall privilegert som er født i Norge. Men selv om mange har det bra, er det dumt å ikke være kritisk. De som har utdannelse og jobb, synes sikkert at Norge er et flott land. Men jeg vet hvordan det er å falle utenfor, og da blir det tøft.

I jurybegrunnelsen til Vesaas-prisen står det at novellene dine bør leses politisk. Er du enig i det?

– Jeg hadde en periode jeg var i opposisjon til at jeg hadde skrevet en politisk bok, men nå synes jeg det er helt fint at folk leser den slik. Samtidig vil jeg ikke stå på en prekestol heller, novellene skal jo funke som god litteratur.

– Tradisjonen tro skal årets debutantpris-vinner holde et foredrag på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Hva kommer du til å snakke om?

– Jeg vil snakke om min inngang til det å bli forfatter. Jeg fikk først en forfatterdrøm da jeg så at folk som meg kunne bli det. Jeg tenkte at man måtte komme fra middelklassen for å skrive. Det var nok en forutinntatt holdning, men det var slik jeg følte det. Jeg hadde ikke fullført videregående, og hadde gått to år uten jobb. Da tenker man ikke akkurat at noen vil gi ut boken man skriver.

NHO svarer på kritikken

Anne Cecilie Kaltenborn

FORSTÅR IKKE KRITIKKEN: Administrerende direktør i NHO Service, Anne Cecilie Kaltenborn.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Bemannings­bransjen er en viktig vei inn i arbeidslivet for mange mennesker, og våre medarbeider­undersøkelser viser at det store flertall av de som jobber i bemannings­bransjen trives godt. Jeg har respekt for at Dale kan ha hatt en negativ opplevelse i sitt arbeidsliv, men det er ikke normen, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service.

Hun sier til NRK at deres medlemmer gjør en viktig innsats for å koble mennesker som søker jobber med tilgjengelige oppdrag, samtidig som hun minner om at bemanningsbransjen kun står for omlag 1% av årsverkene i Norge.

– Og i motsetning til det mange synes å tro, har ikke denne andelen økt de siste årene. Vi må huske at alternativet for mange som jobber som vikar ikke er fast jobb, men arbeidsledighet. Vi vet at et flertall som har jobbet som vikar, får permanent jobb som resultat av oppdraget.

Videre undrer hun seg over påstandene om at de som jobber i bemanningsbransjen er sårbare mennesker og at bransjen er kynisk.

– Hva baserer han dette på? Kan han dokumentere dette? NHO Service jobber spesifikt med å styrke ivaretakelsen av arbeidsgiveransvaret hos de bemanningsbyråer som er medlem hos oss.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter