Bestselgere på byttetoppen

På julens første byttedag er det bestselgerne som returneres til bokhandlerne.

Fagansvarlig Arild Rekdal på Tanum i Oslo sentrum

Mandag 28. desember er den store byttedagen for mange. Ifølge Arild Rekdal i Tanum i Oslo Sentrum er det bestselgerne som det byttes mest av.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Det er naturlig nok bestselgerne som byttes mest, forteller Morten Aas, kjededirektør i Libris, når han kjører en statistikktest for nrk.no i løpet av byttedagen.

På kjedens ti på topp-liste troner Dan Brown med romanen Det tapte symbol foran Jo Nesbøs Panserhjerte og årets kokebok Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom av Morten Schakenda.

– God norsk bokhøst

At det er bestselgerne som returneres, er heller regelen enn unntaket, ifølge Bodil Fjellet, fagansvarlig for norsk og oversatt skjønnlitteratur på Norli i Universitetsgata i Oslo.

– Det som gjør seg gjeldende hvert år, er at bestselgerne returneres, men også selges igjen.

Blant bøkene som går tur-retur butikken, er Hundre år av Herbjørg Wassmo og Vidunderbarn Roy Jacobsen. Andre forfattere som også byttes er Andre forfattere er Karl Ove Knausgård, Dag Solstad, Jo Nesbø og Dan Brown. At de norske forfatterne er i flertall, viser til en god bokhøst, ifølge Fjellet.

– Vi har solgt masse, det har vært en god norsk høst.

Roy Jacobsen og kulturminister Anniken Huitfeldt skåler etter at Jacobsen mottok Bokhandlerprisen 09

Roy Jacobsen fikk Bokhandlerprisen 2009 for boken «Vidunderbarn» tidligere i år. Her skåler han med prisutdeler, kulturminister Anniken Huitfeldt.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Jevnt

På Tanum i Karl Johans gate i Oslo, er det Roy Jacobsens Vidunderbarn som er kommet mest i retur. Boken har solgt mye over lengre tid, forteller Arild Rekdal, fagansvarlig i skjønnlitterær avdeling.

– Det er litt typisk at det er bestselgerne som byttes. Men det som byttes inn, går relativt fort ut igjen, bekrefter Rekdal.

Mange bytter til seg nye bøker, og det er ikke uvanlig at man også tar med seg en ekstra bok. Det nyter kanskje en av bokhøstens mest omtalte forfattere ekstra godt av.

– Det har vært lite bytting av Karl Ove Knausgård. Jeg har litt følelsen av at trenden heller er at folk kjøper med seg bind to og tre av bokserien Min kamp.

Kulturstrøm