Her er årets kokebok

Morten Schakenda, mannen bak Bakeriet i Lom, er også mannen bak årets kokeboksuksess – «Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom»

Morten Schakenda
Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Morten Schakenda er mannen bak duften av nybakt brød i Lom. For fem år siden var han på gjennomreise, da han fikk se to forglemte hus nede ved elva.

Et raskt besøk hos næringssjefen resulterte i at Schakenda pakket sammen kokkeknivene, flyttet fra en vellykket karriere i Oslo, og bosatte seg i Lom.

Fra Oslo til Lom

Wienerbrød v/Morten Schakenda

Ferske bakevarer fra Lom.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Innimellom oppskrifter av alle mulige bakverk, finner du historien om Schakendas opplevelser i forbindelse med oppstarten av Bakeriet i Lom.

«Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom» er årets kokebok.

Det er veldig hyggelig å få en slik utmerkelse, og det er klart det er godt å bli lagt merke til etter å ha lagt så mye arbeid ned i et prosjekt, sier Schakenda.

Og det har han da også blitt. Det første opplaget er solgt ut, og et nytt selger, nesten like godt som, varmt hvetebrød.

Lærte bort brødbakekunsten

I fredagens morgensending i NRK Hedmark og Oppland var Ragnhild Silkebækken medprogramleder, og hun inviterte Schakenda inn i studio for å lære seg å bake brød.

Ragnhild Silkebækken og Morten Schakenda

Ragnhild Silkebækken intervjuet Morten Scakenda...

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Det er en myte at fersk gjær er bedre enn tørrgjær. I Frankrike bruker de nesten bare det, kunne han opplyse folket om, mens programlederene fikk smake på de ferske bakevarene.

Bakeriet i svingen

– Det skal litt til for å slå gjennom i markedet av kokebøker, men jeg tror vi traff godt med at vi faktisk forteller en historie innimellom alle oppskriftene. Jeg blir i alle fall litt lei av å bla i kokebøker som kun er proppet med oppskrifter, oppskrifter, oppskrifter, sier Schakenda.

Torunn Myhre m/kanelsnurre

... Mens Torunn Myhre smakte på bakevarene.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Og det er viktig for bakeren å få gjort bakeriet sitt kjent, det er nemlig ikke bare lett å drive et bakeri i Lom.

– Hvis vi isolerer salget i Lom er det kanskje ikke behov for et eget bakeri i bygda. Særlig om vinteren er det stille der, da blir vegkrysset redusert til en sving, men vi kjører ut mye, og har lyktes godt med bakeriet, sier han.

Flere saker fra Innlandet