Morten Schakenda er mannen bak duften av nybakt brød i Lom. For fem år siden var han på gjennomreise, da han fikk se to forglemte hus nede ved elva.
Et raskt besøk hos næringssjefen resulterte i at Schakenda pakket sammen kokkeknivene, flyttet fra en vellykket karriere i Oslo, og bosatte seg i Lom.
Fra Oslo til Lom
Innimellom oppskrifter av alle mulige bakverk, finner du historien om Schakendas opplevelser i forbindelse med oppstarten av Bakeriet i Lom.
«Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom» er årets kokebok.
– Det er veldig hyggelig å få en slik utmerkelse, og det er klart det er godt å bli lagt merke til etter å ha lagt så mye arbeid ned i et prosjekt, sier Schakenda.
Og det har han da også blitt. Det første opplaget er solgt ut, og et nytt selger, nesten like godt som, varmt hvetebrød.
Lærte bort brødbakekunsten
I fredagens morgensending i NRK Hedmark og Oppland var Ragnhild Silkebækken medprogramleder, og hun inviterte Schakenda inn i studio for å lære seg å bake brød.
– Det er en myte at fersk gjær er bedre enn tørrgjær. I Frankrike bruker de nesten bare det, kunne han opplyse folket om, mens programlederene fikk smake på de ferske bakevarene.
Bakeriet i svingen
– Det skal litt til for å slå gjennom i markedet av kokebøker, men jeg tror vi traff godt med at vi faktisk forteller en historie innimellom alle oppskriftene. Jeg blir i alle fall litt lei av å bla i kokebøker som kun er proppet med oppskrifter, oppskrifter, oppskrifter, sier Schakenda.
Og det er viktig for bakeren å få gjort bakeriet sitt kjent, det er nemlig ikke bare lett å drive et bakeri i Lom.
– Hvis vi isolerer salget i Lom er det kanskje ikke behov for et eget bakeri i bygda. Særlig om vinteren er det stille der, da blir vegkrysset redusert til en sving, men vi kjører ut mye, og har lyktes godt med bakeriet, sier han.