Hopp til innhold

Har bestemt seg for å bevare Høyblokka

Regjeringen har besluttet å la Høyblokka i regjeringskvartalet bli stående, mens den Picasso-utsmykkede Y-blokka skal rives.

Jan Tore Sanner og Erna Solberg foran Høyblokka

HAR BESTEMT SEG: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg innkalte søndag til pressekonferanse for å kunngjøre at de har bestemt seg. Her på plassen bak Høyblokka, som har vært tildekket siden terrorangrepet.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Erna Solberg og Jan Tore Sanner

FORNØYDE: Statsminister Erna Solberg og kommunalminister Jan Tore Sanner var tydelig glade over å omsider kunne kunngjøre Høyblokkas skjebne på pressekonferansen søndag.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK
Høyblokka

FÅR STÅ: Den brutalistiske høyblokka, som før terrorangrepet huset Statsministerens kontor og Justisdepartementet, får fortsatt ruve over Oslo. Regjeringen åpner imidlertid for å utvide bygningsmassen på baksiden.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Y-blokka

MÅ GÅ: Y-blokka, med sin karakteristiske veggutsmykning av Carl Nesjar og Pablo Picasso, må vike. Regjeringen sier utsmykningen vil bli bevart selv om bygget rives.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Etter en lang utredningsprosess har regjeringen bestemt seg for veien videre for regjeringskvartalet i Oslo sentrum, som ble hardt skadet i terrorangrepet 22. juli 2011.

Les: 22. juli-støttegruppa glad for avgjørelse om Regjeringskvartalet

Bevarer Høyblokka

Fasit blir at Høyblokka får stå, mens Y-blokka rives. Begge byggene er tegnet av arkitekt Erling Viksjø, og oppført i henholdsvis 1958 og 1969.

Også S-blokka og R4 i Grubbegata, som begge fikk omfattende skader i angrepet, må vike plassen for nye bygg. Rivingen av S-blokka begynner allerede til høsten.

Det kunngjorde statsminister Erna Solberg og kommunalminister Jan Tore Sanner på en hastig innkalt pressekonferanse søndag.

– Vi har valgt det som heter «konsept Øst». Det innebærer at Akergaten skal være åpen for trafikk. Det er en pulsåre i Oslo, sier statsminister Erna Solberg (H).

Regjeringen beholder fasaden på Høyblokka, men åpner for å reise høyere tilbygg på baksiden. Y-blokka, som i dag ligger som et lokk over Arne Garborgs plass, erstattes av en åpen plass.

Rivingen av Y-blokka er i strid med flere faginstansers råd, både på grunn av den tidstypiske utformingen signert arkitekt Erling Viksjø, og fasadeutsmykningen, signert selveste Pablo Picasso.

Samtidig gjør bygningens plassering på lokket over en av Oslo sentrums hovedfartsårer at den vanskelig lar seg sikre mot angrep.

– Høyblokkas forside og kunsten inni bevares. Men det åpnes for høyere tilbygg og utvidelser bak høyblokka. Avgjørelsen er i tråd med anbefalingen fra den såkalte konseptvalgutredningen, som i fjor sommer tilrådet at Regjeringskvartalet flyttes østover og gjøres mer kompakt, sier Solberg.

River Y-blokka, S-blokka og R4

Beslutningen om at Y-blokka rives, begrunnes med sikkerhetsvurderinger, og at den forholdsvis lave bygningen gir dårlig utnyttelse av tomtearealene.

– Y-blokka rives. Det handler om sikkerhet. Det er vanskelig å sikre Y-blokka på en god måte. Den gir også en dårlig utnyttelse av tomtearealene. Vi ønsker et mest mulig grønt og åpent regjeringskvartal, og det er vanskelig å få til dersom vi beholder Y-blokka, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Han lover at kunsten i Y-blokka skal tas godt vare på. Veggen ut mot Akersgata er utsmykket med verket «Fiskerne» av Carl Nesjar, sandblåst direkte på veggen etter skisser av Pablo Picasso. På veggen i foajeen finnes verket «Måken».

Kommunalministeren forteller også at S-blokka i grubbegata rives allerede i høst. Dette bygget huset før terrorangrepene Helsedepartementet og Arbeidsdepartementet.

Målet er at samtlige departementer unntatt Forsvarsdepartementet skal flytte inn i det nye Regjeringskvartalet, som etter planen skal stå ferdig i perioden 2023-2025. Det betyr at Utenriksdepartementet skal flytte fra sine tradisjonsrike lokaler på Victoria terrasse, mens Forsvarsdepartementet forblir på Akershus festning.

Regjeringskvartalet

Delte meninger

Regjeringskvartalet ble påført omfattende skader i terrorangrepet 22. juli 2011, og det har siden den gang pågått en diskusjon om hva som skal skje videre med området, som ligger mellom Akersgata og Torggata og Hammersborg Torg i Oslo sentrum.

Les: Arkitekter reagerer på rivningsvedtak: – Regjeringen burde bevart begge byggene

Striden om hvordan et nytt regjeringskvartal skal se ut, har særlig dreid seg om riving eller bevaring av Høyblokka, som før terrorangrepet huset Statsministerens kontor og Justisdepartementet.

Blant faginstansene som deltok i høringsrunden var det imidlertid flertall for bevaring , og riksantikvar Jørn Holme har også tatt til orde for at både Y-blokka og Høyblokka bør bevares.

I Oslo er meningene delte. Mens byrådet har gått inn for riving, har kommunens egne faginstanser tatt side med de som ønsker å bevare .

En egen fagrapport slo i februar fast at bevaring og restaurering av Høyblokka og Y-blokka ville bli enda dyrere enn det den opprinnelige utredningen anslo.

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes om mulige reaksjoner om regjeringens planer om å rive deler av regjeringskvartalet.

TROR PÅ ARKITEKTPROTESTER: NRKs kommentator Agnes Moxnes tror regjeringen vil høste bred støtte for avgjørelsen om å bevare høyblokka. Samtidig vil de møte protester mot riving av Y-blokka.

AKTUELT NÅ