Hopp til innhold

Åpner tilsyn av psykiater etter nye varsler: –  Lettet, men ikke overrasket

Før jul startet Statsforvalteren undersøkelser av forfatter Hilde Rød-Larsens anklager mot en norsk psykiater. Funnene har nå resultert i tilsynssak.

Hilde Rød-Larsen

GRANSKING: Forfatter Hilde Rød-Larsen etterlyste gransking av psykiateren i begynnelsen av desember.

Foto: Sunniva Grimstad Hestenes / NRK

– Vi har gjennomgått opplysningene og finner at de gir grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging, skriver Statsforvalteren i en pressemelding.

Opplysningene som har fremkommet i de innledende undersøkelsene inneholder blant annet «påstander om mangelfull behandling og privatisering av relasjonen mellom pasient og behandler».

– Vi har mottatt flere henvendelser om den samme psykiateren, opplyses det videre.

Hilde Rød-Larsen sier til NRK at hun er lettet, men ikke overrasket.

Det er en del opplysninger som har tilfalt meg, som har gjort at jeg ble sikker på at det kom til å bli tilsynssak, sier Rød-Larsen.

Forfatteren mener det har vært et asymmetrisk forhold mellom henne og psykiateren.

Ja, det handler om en eldre mann og en yngre kvinne, men mest om at han var lege og jeg var syk.

Rød-Larsen var ikke psykiaterens pasient, men forteller at hun var syk med en spiseforstyrrelse da de to skal ha innledet en seksuell relasjon.

Advokat Halvard Helle representerer psykiateren. Han sier til NRK at det aldri har vært en behandlingsrelasjon mellom Rød-Larsen og psykiateren.

Hans yrkesutøvelse eller hennes helse har aldri vært et premiss for deres relasjon.

Utelukker du at klienten din har trådd feil gjennom sine tiår som psykiater?

– Psykiateren har praktisert i fire tiår, han står trygt både faglig og menneskelig i forhold til sin kontakt med pasienter, og det er ikke noe med denne saken som skulle rokke ved akkurat dette bildet.

Må svare på spørsmål

Statsforvalteren ber blant annet psykiateren kommentere opplysningen om at han for en pasients behandling kun har tatt betalt de første to årene.

Psykiateren bes også svare på om han har frarådet en pasient å avslutte behandlingen hos seg.

Advokat Halvard Helle representerer psykiateren, og sier at det ikke er uventet at Statsforvalteren åpner tilsynssak på bakgrunn av Rød-Larsens uttalelser.

– Det er svært viktig for meg å understreke at Statsforvalteren med dette ikke har konkludert i saken, sier han til NRK.

To tidligere varsler er også omfattet av granskingen.

– De er allerede håndtert i 2003 og 2020 uten at Statsforvalteren fant noen grunnlag for kritikk eller merknader. Det er helt utenkelig at konklusjonen nå skulle bli en annen. Det tredje varselet om manglende oppfølging skal vi sette oss ned og svare på nå, sier Helle.

Rettsak mot Petter Northug

Advokat Halvard Helle sier det ikke er uventet at Statsforvalteren åpner tilsyn. – Det er viktig å understreke at det ikke forelå en behandlingsrelasjon mellom dem, sier han.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hilde Rød-Larsen sier hun er glad for at myndighetene nå gransker psykiateren.

– Samtidig føler jeg, som den første varsleren, på et stort ansvar overfor de andre ofrene. Vi står i en krevende situasjon sammen, sier hun.

I et av varslene påstås det at pasienten har fått mangelfull oppfølging og helsehjelp. Et tidligere varsel om mulig pliktbrudd mot psykiateren er blitt gjenåpnet som følge av Statsforvalterens undersøkelser.

Vi vil gjerne høre fra deg!

Har du tanker om saken eller tips til ting vi burde sjekke opp? Send meg gjerne en e-post! 

Startet undersøkelse etter anklager

Det var i november at forfatter Hilde Rød-Larsen fortalte at hun i tjueårene ble utsatt for grenseoverskridende handlinger fra en norsk psykiater.

Hilde Rød-Larsen

Hilde Rød-Larsen gikk før jul ut offentlig og etterlyste gransking av psykiateren.

Foto: Sunniva Grimstad Hestenes / NRK

Via sin advokat Halvard Helle har psykiateren sagt til TV 2 at han ikke hadde kjennskap til at Rød-Larsen var syk da de to møttes.

– Han kjenner seg ikke igjen i fremstillingen forfatteren gir i dansk og norsk presse, sier Helle til VG.

I begynnelsen av desember sa direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet til VG at de har startet undersøkelser av Rød-Larsen sine anklager mot psykiateren.

De tok kontakt med Hilde Rød-Larsen etter at hun stod frem med sin historie i media og etterlyste gransking av psykiateren.

Statsforvalteren i Oslo og Viken har mandag sendt brev til Rød-Larsen, der de informerer om opprettelse av tilsynssak og videre undersøkelser i saken. Tilsynssaken er foreløpig ikke oversendt Helsetilsynet.

Flere klager

Direktør Jan Fredrik Andresen skrev i en e-post til NRK i desember at Helsetilsynet hadde vært i kontakt med «noen ganske få personer» etter at Rød-Larsen leverte sin klage.

NRK har også sett dokumentasjon på at flere personer har ønsket å komme i kontakt med Helsetilsynet for å fortelle om opplevelser med den samme psykiateren.

Skapt debatt

Etter at Rød-Larsen fortalte om sin «metoo»-historie til den danske avisen Information, har den skapt debatt blant fagfolk både i Norge og Danmark.

Diamantkvelder av Hilde Rød-Larsen

«Diamantkvelder» skrevet av Hilde Rød-Larsen ble publisert i juli 2022.

Foto: Aschehoug

Rød-Larsen har fortalt at handlingen i romanen «Diamantkvelder» ligger tett opp mot hennes eget liv.

I romanen innleder hovedpersonen, en ung jente, et seksuelt forhold til en eldre psykolog. Hovedpersonen er ikke pasienten hans, men han inviterer henne på sitt kontor for å ha sex på en terapibenk.

I intervju med Information fortalte Rød-Larsen for første gang at hun i 20-årene innledet et seksuelt forhold til en norsk psykiater da hun selv var syk med spiseforstyrrelser. Hun var ikke hans pasient, men har sagt at psykiateren inviterte henne til å ha sex på et laken på en divan på kontoret hans.

Tilsynsmyndighetene tar sikte på å avslutte saken innen fire måneder.

Les også: Etterlyser gransking av psykiater etter «metoo-roman»

Hilde-Rød Larsen portrett tatt i fotostudio
Hilde-Rød Larsen portrett tatt i fotostudio

Kulturstrøm

  • Også Nederland sier nei til TikTok

    Nederlandske embetsmenn vil snart ikke lenger få bruke den kinesiskeide appen TikTok på jobbtelefonene sine. Det opplyste det nederlandske innenriksdepartementet tirsdag, etter lignende avgjørelser fra andre europeiske land, deriblant Norge.

    TikTok
  • Justisdepartementet fraråder TikTok på tjenestetelefoner

    Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

    – Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

    Hun mottok NSMs vurdering mandag.

    Tiktok er kinesisk-eid. Meldingstjenesten Telegram var opprinnelig russisk, men har nå sitt hovedkontor i Dubai.

    TikTok
    Foto: LOIC VENANCE / AFP