Hopp til innhold

- Betal eller bli saksøkt!

Den britiske spillindustrien har gått til angrep på ulovlig nedlasting, og krever nå betaling fra 25.000 personer som har anskaffet seg de nyeste utgivelsene på ulovlig vis.

Alone in the Dark

Ataris 'Alone in the Dark'.

Foto: Eden Studios/Atari

Spillselskapene Atari, Topware Interactive, Reality Pump, Techland og Codemasters – som står bak kjente spill som Operation Flash Point, Alone in the Dark, og Colin Mcrae Rally - krever 3000 kroner fra 25.000 personer i Storbritannia. Beskjeden er klar: betal eller møt i retten!

Bare i oppstarten legger selskapene opp til 500 forskjellige saker mot personer som har ignorert brevene de har sendt ut. Til sammenligning har den britiske musikkindustrien ”bare” tatt ut sak mot 150 personer de siste ti årene, skriver The Times.

- Dramatisk endring

Denne aggressive fremgangsmåten indikerer en ny og dramatisk endring i forhold til rettighetsbeskyttet materiale på internett. Det er først og fremst musikkindustrien som har vært fanebærer for tiltak mot ulovlig nedlasting, men begivenhetene i Storbritannia kan tyde på at spillindustrien nå vil spille enn større rolle i korstoget.

Denne uken ble Isabela Barwinska, arbeidsledig tobarnsmor, den første personen i Storbritannia som må betale erstatning. Hun kreves for over 160.000 kroner etter at hun lastet ned Topwares ”Dream Pinball 3D” gjennom et fildelingsnettsted. ”Dream Pinball 3D” solgte 800 eksemplarer de to første ukene etter lansering 31. mars 2008 – men hadde 12.000 ulovlige nedlastninger.

Advokatfirmaet som er på saken, ber den britiske høyesteretten om å kreve inn navn og adresser til de 25.000 mistenkte fra internettoperatørene. De har allerede anskaffet seg 5.000 på egenhånd.

- Ikke riktig fremgangsmåte

Det er ikke alle i den britiske spillindustrien som er begeistret over aksjonen. I følge The Times, har kilder nær den britiske spillorganisasjonen ELSPA uttalt at de ikke ønsker å saksøke personer som tilhører hovedmålgruppen deres, men heller finne andre måter å minimalisere tapene ved piratkopiering.

Et av de mest populære spillene som er lastet ned ulovlig, er det eldre krigsspillet ”Battlefield 1942”. 1,5 millioner ganger har spillet funnet veien inn til folks pc-er på uærlig vis. Spillet er utviklet av det svenske selskapet Dice.

- Her på Dice finns det ingen planer om å jakte på fildelere. I stedet arbeider vi med å utvikle nye foretningsmodeller som bekjemper nedlastningen gjennom å skape merverdi, sier informasjonssjef Jenny Huldschiner i Dice til Dagens Nyheter.

Talsperson for dataspillbransjen i Sverige, Per Strömbäck, er derimot positiv til det britiske initiativet.

- Symbolikken i denne aksjonen er viktig. Piratromantikken har fått for stor plass i denne debatten. Det her er et større problem i Sverige enn for mange andre land, sier han.

En av de største og mest populære fildelingssidene, er svenske The Pirate Bay.

Dataspillet Drømmefall er nominert til mange priser

Prisbelønnet norsk spill, som led av ulovlig fildeling: Drømmefall.

Foto: funcom

Lager bare onlinebaserte spill

Norges største spillutvikler, Funcom, lager utelukkende bare onlinebaserte spill. Den dårlige inntjeningen på vanlige spill og ulovlig nedlasting var en viktig årsak til avgjørelsen ble tatt for noen år siden.

Erling Ellingsen

Produktsjef i Funcom, Erling Ellingsen.

Foto: Roar Halten (NRK)

- Vi har sett skadevirkningene av ulovlig nedlasting på egne spill, som for eksempel ”Drømmefall”. Det var en av grunnene til vi bare vil lage MMO-spill (onlinespill) fremover. Fremtiden ligger i de spillene, forteller produktsjef i Funcom, Erling Ellingsen.

Funcom og Ellingsen befinner seg for øyeblikket i Leipzig, og har ikke fått lest om saken i Storbritannia, men han ønsker - som sin svenske kollega i Dice - nye måter å bekjempe nedlastingen på.

- Spillbransjen har alltid tatt nedlasting alvorlig, og har alltid ønsket å finne metoder til å slå tilbake. Kopibeskytelse er jo like gammelt som spill selv, fra å finne tall i spillmanualene, til å finne riktig ord for å spille Larry, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters