Kulturtips for Østlandet i sommer

Skal du bruke norgesferien på Østlandet i sommer? Her er kulturtips for enhver smak fra alle fylkene på Østlandet – enten du ferierer alene eller med familie og barn.

Kusama-utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter, Peer Gynt på Gålå, The Twist på Kistefos og Heddal stavkirke.
Foto: CHRISTIAN TUNGE / BÅRD GUNDERSEN / LAURIAN GHINITOIU / Anne Lognvik / HENIE ONSTAD KUNSTSENTER/ PEER GYNT AS/ ARCH PHOTO AWARDS/NRK

Enten du skal feriere ved Mjøsas bredder i Innlandet, ha badeferie langs Øst- eller Vestfold-kysten, på kjøretur i Hallingdal eller utforske hovedstaden og regionen rundt – uansett hvor du skal på Østlandet i sommer, her er ferietipsene for deg som er interessert i kultur.

God sommer!

I denne saken får du:

 • en kulturkalender med det som skjer i de ulike fylkene i sommer.
 • en liste med tips til 10 kulturattraksjoner i hvert fylke som er tilgjengelig gjennom hele sommeren, som for eksempel flotte utsiktspunkt, museer eller skulpturparker.

Du vil se at NRKs kulturkritikere har valgt ut sine favoritter begge steder.

Østlandet er stort, så saken er delt inn i fylker (Viken fylke og Vestfold og Telemark har vi delt opp i de gamle fylkene for å gjøre det lettere å finne det som skjer dit du skal).

NB! Vi tar forbehold om at arrangement kan bli avlyst og at åpningstider blir endret. Enkeltarrangement er i hovedsak ikke inkludert i kulturkalenderne, men i stedet arrangement som går over flere dager. Vi oppfordrer derfor til å sjekke ut konsertscener og spillesteder der du er i tillegg!

Innlandet

Kulturkalender for Innlandet sommeren 2021

 • Fram til 15. august
  ANBEFALT: «Anna Ancher: Skagens indre og ytre rom» på Lillehammer Kunstmuseum

  Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker: Lillehammer Kunstmuseum viser den største utstillingen noensinne med den danske Skagenmaleren Anna Ancher. Utstillingen viser Ancher som en nyskapende kunstner som hentet inspirasjon fra den gryende modernismen på kontinentet. En viktig utstilling som absolutt bør besøkes.

  To versjoner av Anna Anchers malerier av sypike
  Foto: LARS BAY / RANDERS KUNSTMUSEUM og SKAGENS KUNSTMUSEER
 • 16. - 20. juni

  Flagstaddagene 2021, Kirsten Flagstad Museum, Hamar

 • - 17. oktober
  ANBEFALT: Utstillingen «Liquid Life», The Twist, Kistefos Museum, Jevnaker, Ringerike

  Mona Pahle Bjerke, kunst- og arkitekturkritiker: I sommer viser Kistefos Museum utstillingen «Liquid Life» som reflekterer over forholdet mellom menneske og natur. En gruppeustilling med syv kunstnere som vises både innvendig og utenfor The Twist.

  The Twist ved Kistefos museum
  Foto: Tarjei Mo Batalden / NRK
 • - 5. september

  Utstillingen «Etter katastrofen» av Ulla-Mari Brantenberg. Glasslåven Kunstsenter, Gran.

 • - 22. august

  Utstillingen «Herifrå» på Peder Balke-senteret Kapp, Østre Toten. En utstilling med 15 Toten-kunstnere.

 • Fram til 13. september

  Sommerutstillingene på Ringebu stavkirke og prestegård.

 • - 26. september

  Utstillingen «Monet & Friends- Life, Light & Colour», Hadeland Glassverk, Jevnaker (Jevnaker lå tidligere i Oppland fylke, men ble overført til Viken da det ble opprettet)

 • - 15. august

  Utstillingen «Verden som den føles» på Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, Hamar. Kunstnere som Magnus Bergh, Ingvild Kjær Tofte, Patrik Entian, Hanna Høiness.

 • Til 22. august

  Sommerutstilling på Galleri Zink, Lillehammer. Over 50 kunstnere.

 • 25. - 26. juni

  Fredvikafestivalen, langs Mjøsas bredd på Gjøvik. Artister som Gabrielle, Dagny, Arif.

 • 26. juni - 3. juli

  Kristinspelet, også kjent som Kristin Lavransdatterspelet, Sel.

 • 26. juni - 7. august

  Peer Gynt-utstillingen med kunstner Runi Langum, Galleri Låven på Peer Gynt Arena på Gålå. (Samarbeid mellom Galleri Zink og Peer Gynt AS). Helgeåpent frem til 22. juli, da er det åpent hver dag.

 • 1. - 10. juli

  Spelet Oberst Krebs og jakten på festningssverdet, Kongsvinger.

 • 2. - 3. juli

  2830 Somerfestivalen, Raufoss. Artister som Rotlaus og Hellbillies.

 • 11. - 18. juli

  Jørn Hilme-stemnet. Den eldste folkemusikkfestivalen i Norge. Arrangerer også Strunteveko Norges største sommerkurs i folkemusikk- og dans for ungdom.

 • 23. juli - 7. august
  ANBEFALT: Peer Gynt på Gålå

  Karen Frøsland Nystøyl, danse- og teaterkritiker: Endelig er Peer Gynt på Gålå tilbake! I år med færre publikumsplasser. men til gjengjeld flere forestillinger. Gålå-forestillingen er ett av sommerens vakre eventyr. Her utfordrer noen av Nasjonalballettens sterke dansere Ibsens kjente scenedikt. Pål Christian Eggens fine og innsiktsfulle dølamål-Peer settes opp mot en dansende, vakker og sterkt levende Grete Sofie Borud Nybakken som Solveig. Silas Henriksen danser Peers indre tanker og liv. Scenen er det Snøhetta-tegnede vannspeilet som gjør at scenen blir selve Gålåvatnet. Det er spektakulært, kanskje nesten litt for mye i all sin virkemiddelbruk, men absolutt en av sommerens spelhøydepunkter.

  Peer Gynt på Gålå. Peer og Huldra
  Foto: Bård Gundersen / Peer Gynt AS
 • 29. juli - 6. august

  «Hjertet mitt for dekk» , Musikkteater, Prøysenhuset, Rudshøgda.

 • 4. - 8. august
  ANBEFALT: «Anna i Ødemarka», Kopparleden teaterlag, ved Engerdal setermuseum

  Karen Frøsland Nystøyl, danse- og teaterkritiker: Spelet om Anna i Ødemarka feirer 10-årsjubileum i år. Spelet er basert på Dagfinn Grønosets bok «Anna i Ødemarka» fra 1972, en bok som gjorde stor suksess og ble oversatt til flere språk. Boka, og spelet, forteller historien om livet på en avsidesliggende fjellgård. Anna og mannen Lang-Karl er farende folk, og Karl er ikke snill med Anna. Til slutt blir hun fri fra ham og ender på en gård i Engerdal. Anna Widén ble kjendis og fikk Kongens fortjenestemedalje i sølv etter at boka kom ut. Selv så jeg premieren i 2011, og reiser gjerne tilbake.

 • 11. - 15. august

  Spelet Bronsebukkene, Hadeland Folkemuseum, Gran.

 • 27. august - 29. august

  Spelet Huldra på Helgøya, Ringsaker.

 • 28. august - 10. oktober
  ANBEFALT: «Egentlig eventyr: Ingrid Book og Carina Hedén», Kunstbanken på Hamar

  Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker: På sensommeren vises en av Norges fremste kunstnerduoer på Kunstbanken på Hamar, nemlig Ingrid Book og Carina Hedén. (Tidligere på sommeren byr Kunstsenteret på en gruppeutstilling med seks norske malere).

  «Egentlige eventyr» av Ingrid Book og Carina Hedén
  Foto: Book&Hedén
 • 28. august - 1. september

  Spelet «Håkken kom fysst», Kvennstugua, Stange.

10 kulturtips i Innlandet

Har du allerede tatt turen med Mjøsas hvite svane, Skibladner? Her er flere tips:

1. Domkirkeruinene og vernedomen, Domkirkeodden, Hamar

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Domkirkeodden Hamar
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Domkirkeodden byr på en praktfull kombinasjon av tidligmiddelaldersk og modernistisk arkitektur. I motsetning til Nidarosdomen har man ikke prøvd å gjenskape kirken; man har i stedet latt de storslagne romanske buegangene stå som de er, og har hvelvet en modernistisk glasskatedral over, for å skape et kirkerom. Vernebygget er tegnet av Slaatto og Lund.

2. Kirsten Flagstad Museum, Hamar

Museet for Norges største operasanger gjennom tidene, Kirsten Flagstad. Her feires blant annet Flagstads bursdag 12. juli og du kan besøke «Operaens Hall of Fame».

3. The Twist, Kisefos Museum, Jevnaker

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, kunst- og arkitekturkritiker

The Twist, Kistefos museum
Foto: Laurian Ghinitoiu / Arch Photo Awards

I det gamle Oppland finnes et av Norges mest spektakulære kunstmuseer, nemlig Kistefos-museet på Jevnaker i Ringerike, som nå er utvidet med det verdensberømte signalbygget The Twist tegnet av den danske stjernearkitekten Bjarke Ingels. Selve bygningen som både er et hus, en bro og en skulptur er verdt et besøk. I sommer vises både utstillingen «Liquid Life» og museets skulpturpark har avduket en ny skulptur av den amerikanske kunstneren Carol Bove og teller nå 46 skulpturer. (Jevnaker lå tidligere i Oppland fylke, men ble overført til Viken da dette ble opprettet, derfor har vi plassert The Twist her.)

4. Prøysenhuset, Rudshøgda.

Nok et kulturikon fra Innlandet: Alf Prøysen. Prøysenhuset på Rudshøgda er et nasjonalt kulturhus til ære for Prøysen. Her kan man oppleve og lære mer om Prøysens liv og kunst. Aktiviteter for store og små. Det arrangeres også noen konserter gjennom sommeren.

5. Kunstinstallasjonen «Mennesket og Moderskipet», Jernbaneparken, Lillehammer

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker

«Menneske i Moderskipet», kunstverk av Antony Gormley og Snøhetta
Foto: Terje Hong / NRK

I Jernbaneparken på Lillehammer finner vi kunstinstallasjonen «Mennesket og Moderskipet» av Antony Gormley og Snøhetta. Den er satt sammen av stålkuler i ulike størrelser, noe som gir den et flyktig og transparent uttrykk. Noen av kulene har tilsynelatende ramlet ut av figuren og ligger tilfeldig utover gulvet. Skulpturen er plassert inne i et vakkert arkitektonisk rom skapt av Snøhetta. Den oppløste kroppen har noe uvirkelig ved seg, som den uklare skikkelsen bare er et minne.

6. Lom stavkirke

Lom stavkirke
Foto: Terje Bendiksby / NTB

En av de største stavkirkene i landet fra perioden 1160 – 1200. Fra Lom stavkirke kommer et av svært få bevarte utskjærte dragehoder fra middelalderen. Originalen er å se på stavkirkeutstillingen rett ved kirka. På selve kirka er det montert en kopi.

7. Sohlbergplassen, Atnsjøen, Rondane

Atnsjøen og Rondane sett fra Sohlbergplassen, Nasjonal turistveg Rondane. Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk.
Foto: © Jørn Hagen /jornhagen.no / Statens vegvesen

Maleriet «Vinternatt i fjellene» av Harald Sohlberg er, naturlig nok, Rondane i vinterlandskap. I sommer kan du se utsikten mot Rondane omtrent som i maleriet, fra Sohlbergplassen. Del av Nasjonale turistveger og laget av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk.

8. Maihaugen, Lillehammer

Her kan du gjøre alt fra å besøke dronning Sonjas barndomshjem, til å vandre blant de mer enn 200 historiske husene i friluftsmuseet, til å se forskjellige utstillinger innendørs.

9. Bjerkebæk, Lillehammer

Innlandet har flere store kulturpersonligheter å vise frem og forfatter Sigrid Undset er definitivt en av dem. Undsets hjem Bjerkebæk har ikke vanlige omvisninger i sommer, men publikum kan selv se blant annet stuen hvor Kristin Lavransdatter-trilogien ble skrevet eller spasere i hagen der det også finnes tilbud for barna.

10. Gulvutsmykking av Gunilla Klingberg, kulturpassasjen på Hamar.

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker

Gunilla Klingbergs gulvutsmykning ved Hamar Kulturhus
Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Den svenske kunstneren Gunilla Klingberg har fått internasjonal oppmerksomhet for sine gulvutsmykninger. Inspirert av italiensk middelalderske gulv skaper hun mønstre med mørk betongmasse innfelt i et lysere sementrelieff. Ett av de fineste er å finne i kulturpassasjen på Hamar. Dette er vakkert og spesielt. Samtidig har mønstrene små delvis lesbare piktogrammer – ett sted kan man for eksempel se en hånd som holder et eple. Her kan man rusle og se hva man finner.

 • Klikk her for å komme til oversikten over Østlandet

Akershus

Kulturkalender for Akershus sommeren 2021

 • 18. - 26. juni
  ANBEFALT: «Fruen fra havet», Nationaltheatret på Ramme gård, Hvitsten

  Karen Frøsland Nystøyl, teater- og dansekritiker: I siste del av juni flytter Nationaltheatret sin oppsetning av Ibsens drama «Fruen fra havet» ut til Ramme gård i Hvitsten i Vestby. Forestillingen ble spilt ved Nationaltheatret i 2020, men grunnet koronarestriksjoner spilte den kun kort tid og for få publikummere. Dette er en varm og humoristisk iscenesettelse av Ibsens drama, ett av koronahøstens teaterhøydepunkt. Regi er ved Trine Wiggen, i hovedrollene er Marian Saastad Ottesen og Fridtjov Såheim.

  Bilde av skuespillere fra "Fruen fra Havet" på Ramme Gård.
  Foto: Per Sollerman
 • Til 3. oktober

  Utstillingen «Dans med oss», Ullensaker Museum, Gardermoen. Utstilling om dansens historie i Norge med interaktive danseutfordringer. Museet arrangerer danseforestillinger hver søndag gjennom sommeren.

 • 18. juni - 13. august

  Unike omvisninger utendørs ved Roald Amundsens hjem, Uranienborg, Svartskog. Det blir omvisninger ved Uranienborg 24. juni, 16. juli, 6. august og 13. august i sommer.

 • 19. juni - 7. august

  Sommerkonsertene i Drøbak. Mellom 19. juni og 7. august er det flere konserter i Drøbak kirke med utøveer som Tord Gustavsen Trio, Tine Thing Helseth, Stian Carstensen

 • 19. juni - 8. august

  Utstillingen «Jennie Hagevik Bringaker: Lay Me Low», Nitja senter for samtidskunst, Lillestrøm

 • 19. juni - 10. oktober

  Utstillingen «Onkel Birgers bagasje», Avistegnernes Hus, Drøbak. En historiske utstilling med tegnesamlingen til Peter Birger Holte.

 • 23. juni - 14. november
  ANBEFALT: «Oppgjørets time: Den opprinnelige samlingen møter samtiden», Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden, Bærum

  Mona Pahle Bjerke, kunst- og arkitekturkritiker: Utstillingen viser et utvalg fra Sonja Henie og Niels Onstads opprinnelige kunstgave til Henie Onstad Kunstsenter i møte med samtiden.

  Henie Onstad Kunstsenter, Bærum.
  Foto: Bent René Synnevåg / Henie Onstad Kunstsenter
 • 25. - 26. juni

  Danseforestillingen «Oslofjorden danser» med Panta Rei Danseteater på Oscarsborg festning.

 • 11. - 21. august

  Oscarsborgoperaen spiller operaen «Regimentets datter», Oscarsborg Festning, Drøbaksundet. «Regimentets datter»/«La Fille du Regiment» av Gaetano Donizetti. En komisk opera i 2 akter.

 • 23. juli – 21. august
  ANBEFALT: Gitarer ved fjorden, Drøbak

  Espen Borge, musikkritiker: Fredrikstad er fint, men Drøbak er kanskje enda finere. På ulike datoer gjennom hele sommeren arrangeres det folkelige konserter med artister som Mari Boine, Jan Eggum og CC Cowboys.

  Mari Boine
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • 30. juli - 1. august

  Spelet «Menn av Malm, jenter av Jern», Feiring jernverk, Eidsvoll

 • 27. august - 4. september

  Spelet «Limaspillet», Limastranda ved Stengård Kirke, Nannestad.

10 kulturtips i Akershus

1. Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden, Bærum

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker

Yayoi Kusama, Pumpkin, 2016
Foto: Christian Tunge / Henie Onstad Kunstsenter

Det gamle Akershus er et kunstfylke. Her finnes et av våre fineste museer for moderne og samtidig kunst, nemlig Henie Onstad Kunstsenter. Her kan man i sommer oppleve selve hjertet av samlingen, nemlig den opprinnelige kunstgaven fra Sonja Henie og Niels Onstad. Det er også verdt å besøke de to fantastiske langtidsinstallasjonene som kunstsenteret har å by på: Den ene er den japanske popdronningen Yayoi Kusamas installasjon «Hymn of Life». Her inviterer hun oss inn i et psykedelisk og fascinerende speilunivers. Det andre semipermanente verket er Inghild Karlsens «Våre indre beist». Her har hun skapt en mektig installasjon av tovede skikkelser. Man kan gruble på om skikkelsene som henger fra taket viser en grå hær av ansiktsløse mennesker, eller om det dyrehuder til tørk, eller gjenglemte klær? Kunstsenteret ligger også vakkert og idyllisk til omgitt av strender og vakre turstier.

2. Eidsvollsbygningen, Eidsvoll

Museet Eidsvoll 1814 omfatter selve grunnlovens fødested Eidsvollsbygningen, samt Wergelands hus med en stor samling grunnlovsportretter og Demokratisenter for unge. I tillegg er det flere utstillinger og vandreteater for barn gjennom sommeren.

3. Nitja senter for samtidskunst, Lillestrøm

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker

Nitja, senter for samtidskunst på Lillestrøm.

Akershus Kunstsenter, en spennende institusjon i regionen, er omdøpt til Nitja: Senter for samtidskunst. Det splitter nye og nyåpnede signalbygget midt i Lillestrøm sentrum er tegnet av Haugen/Zohar Arkitekter, og det er ikke tvil om at det nye kunstsenteret beriker byen både arkitektonisk, men fremfor alt som en spennende og ny arena for kunstopplevelser. I sommer vises utstillingen «Jennie Hagevik Bringaker: Lay Me Low». Her kan man både utforske ny arkitektur og spennende kunst! (Les anmeldelsen av det nye bygget her.)

4. Oscarsborg festning, Drøbaksundet

På festningsmuseet på Oscarsborg kan du lære mer om hva som skjedde da Blücher ble senket fra festningen 9. april 1940 og om festningens historie ellers. I august settes operaen «Regimentets Datter» opp her.

5. «Helårsfontene», Carl Nesjar, Ås

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker

Carl Nesjars helårsfontene i Ås
Foto: Hilde Røiseland / NRK

Utenfor Auditorium Maximum på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås står en mektig stålkonstruksjon som om sommeren skulle overflommes med vann som skaper bevegelse og bryter lyset, mens den om vinteren fryser til en mektig isskulptur. Dette er en av Carl Nesjars berømte helårsfontener. Den mangler dessverre vann nå, men er likevel imponerende. Landskapet fra Nesjars barndom har festet seg ved ham som en livsvarig kunstnerisk inspirasjonskilde. Se om du ser forbindelsen.

6. Avistegnernes Hus, Drøbak

Avistegnernes Hus har spesialisert seg på såkalt ytringsbasert kunst – avistegninger, karikaturer, tegneserie etc. I tillegg til en sommerutstilling med historisk avistegninger huser galleriet en fast utstilling med forfatter, tegner og humorist Fredrik Stabel, som var en kjent tegner i Dagbladet fra 1940–1990.

7. Skulpturparken på Bærums Verk

Skulpturparken består av 29 skulpturer av kunstnere som Aase Texmon Rygh, Skule Waksvik, Bård Breivik og Per Ung og er plassert i uteområdet og langs elven.

8. Skulpturparken «Imprints» av Magne Furuholmen, Fornebuporten, Bærum

Skulpturparken "Imprints" på Fornebuporten, laget av kunstner Magne Furuholmen. Her fra da dronning Sonja åpnet parken i 2016.

FORNEBU: Dronning Sonja åpnet Magne Furuholmens skulpturpark «Imprints» i 2016.

Foto: Lise Åserud / NTB

Foran Akers hovedkvarter på Fornebu ligger skulpturparken «Imprints» med 40 keramiske skulpturer laget av Magne Furuholmen. Dronning Sonja åpnet parken i 2016, som skal være den største faste samlingen skulpturarbeider av en norsk kunstner siden Vigelandsparken.

9. Jason Taylors undervannskulpturpark, Sjøholmen, Sandvika

Ved Sjøholmen i Sandvika kan man se en uvanlig skulpturpark, riktignok hvis man dykker. Parken består av tolv skulpturer som flyter under vann og som alle er modellert av ekte mennesker.

10. Ramme gård, Hvitsten, Vestby

Ramme gård er en gård, kulturarena og et hotell på Hvitsten i Vestby. I Havlystparken arrangeres det blant annet teaterforestillinger (Nationaltheatrets «Fruen fra Havet» i juni) og konserter, men man kan også booke omvisning i det barokke hageanlegget som har flere skulpturer. Ramme Billedgalleri viser utstillingen «Kunst fra Hvitstens gullalder» i sommer (26. juni - 29. august).

 • Klikk her for å komme til oversikten over Østlandet

Buskerud

Kulturkalender for Buskerud sommeren 2021

 • Til 26. september
  ANBEFALT: Utstillingen «Sommereventyr: 60 verk fra Nasjonalmuseet», Blaafarveværket på Åmot i Modum

  Mona Pahle Bjerke, kunst- og arkitekturkritiker: Et kjent og kjært utfluktsted i gamle Buskerud fylke er Blaafarveværket på Modum som i sommer viser høydepunkter fra det gamle Nasjonalgalleriets samlinger (utlånt av Nasjonalmuseet, som venter på at det nye museumsbygget i Oslo skal åpne). Utstillingen heter «Sommereventyr: 60 verk fra Nasjonalmuseet», og byr på verk av store norske kunstnere fra J. C. Dahl til Edvard Munch. Denne utstillingen bør absolutt besøkes. Den tilbyr for tiden en sjelden mulighet til å studere sentrale mesterverk i norsk kunsthistorie.

  Installasjonsfoto fra utstillingen "Sommereventyr" på Blaafarveværket.
  Foto: Børre Høstland
 • Til 8. august

  Utstillingen «En mann, hans tid og hans landskap» med verker av Kåre Øijord, Drammens museum, Drammen.

 • Til 8. august

  Årets Stipendutstilling, Buskerud Kunstsenter, Drammen. Med arbeid av 33 kunstnere som med tilknytning til gamle Buskerud fylke.

 • Til 15. august

  Utstilling med Marit Solum Smaaskjær, Wildenveys Rike, Portåsen, Møndalen

 • Til 27. juni

  Utstillingen «Påminnelser», Galleri Athene, Drammen. Med kunstner Mona Sundelius.

 • 7. - 10. juli
  ANBEFALT: Kongsberg Jazzfestival, Kongsberg.

  Espen Borge, musikkritiker: En av Norges eldste festivaler. Dette legendariske arrangementet har holdt koken siden 1964! I år kommer blant andre Nils Petter Molvær, Siri Malmedal Hauge og TORA samt norske jazzlegender som Karin Krog og Arild Andersen.

  Kongsberg jazzfestival 2019
  Foto: Ida Gjellerud / NRK
 • 13. - 15. august

  Fauskivalen, Fausko gjestegard og amfi i Hemsedal. Daniel Kvammen og Hillman Hunters.

 • 28. - 30. august

  Familieforestillingen «Historien om Hallvard», Lier bygdetun. En helt ny forestilling i forbindelse med St.Hallvards 1000 års jubileum. Skulle opprinnelig hatt premiere i fjor.

 • august

  Elvefestivalen, Drammen.

10 kulturtips i Buskerud

1. Henrik Sørensens samlinger på Holmsbu bildegalleri, Hurum

Mona Pahle Bjerke, kunst- og arkitekturkritiker

Fra Holmsbu bildegalleri, Hurum.
Foto: Jim Bengston/Drammens Museum

Et veldig flott utfluktssted, som ikke er så kjent, er Holmsbu bildegalleri på Hurum som viser Henrik Sørensens samlinger. Sørensen var en viktig og innflytelsesrik kunstner som gjorde seg gjeldende i første halvdel av 1900-tallet. Billedgalleriet ligger vakkert til i naturskjønne omgivelser og inviterer oss inn i et svært viktige kunstnerskap i norsk sammenheng.

2. Blaafarveværket, Modum

I tillegg til årets sommerutstilling med verk fra Nasjonalgalleriet viser Blaafarveværket utstillingen «Darkness» med Danny Larsen og i tillegg kan man besøke den faste Theodor Kittelsen-utstillingen på Kittelsenmuseet på Skuterudhøyden på Koboltgruvene. Mange aktiviteter, også for barn.

3. Vestfossen Kunstlaboratorium, Vestfossen

Kunstner Morten Viskums Vestfossen Kunstlaboratorium er et galleri for samtidskunst. I sommer kan man se flere utstillinger: «Til deg (Kunstgaven 2018–2020)», «Trude Viken, Night Eyes Galleri», men også en utstilling med Peder Balkes bilder (en sjelden utstilling for galleriet siden dette er eldre, norsk kunst).

4. Norsk Bergverksmuseum, Kongsberg

På Norsk Bergverksmuseum kan du få et innblikk i Kongsbergs gruvedrift gjennom 335 år. Viser blant annet kunstutstillingen «Oppdagelsen av Jotunfjeldene» av billedkunstner Hanne Åmli.

5. Spiralen, Drammen

Tunnelen Spiralen, som ble åpnet av Kong Olav i Drammen i 1961, har blitt kåret av CNN til en av verdens ti mest unike tunneler. Spiralen har seks spiraler og er 1649 meter opp til Spiraltoppen med flott utsikt over Drammen. Nå er Spiralen nyrestaurert med eget lysshow/farge for hver etasje (spiral), samt en opplyst trollutstilling inne i tunnelen.

6. Veien Kulturminnepark, Hønefoss

For de historieinteresserte kan man her besøke et rekonstruert langhus fra romertiden. Det er over 100 bevarte gravhauger i området. Museet har flere jernalder-aktiviteter gjennom sommeren, blant annet barnas dag hver tirsdag.

7. Theodor Kittelsens kunstnerhjem, Lauvlia, Sigdal

I Theodor Kittelsens hjem i Sigdal kan du oppleve deler av den eventyrlige kunsten hans både inne og ute. Alle som er på besøk får en personlig omvisning.

8. Gatekunst, Drammen

Gatekunstverket "Son of Man" av Martin Whatson. Adresse: Tollbugata 13, Drammen.

«Son of Man» av Martin Whatson er i Tollbugata 13 i Drammen.

Foto: Anders Nielsen / NRK

For ikke veldig mange år siden ble streetart- og graffitikunstnere sett på som noe uønsket i Drammen. Men i 2014 endret det seg. Ugangprosjektet, ledet av kunstneren Eric Ness Christiansen, så dagens lys, og gatekunst fra alle verdenshjørner ble å se på vegger og fotgjengerunderganger i byen. Et av de siste verkene i byen er av den verdenskjente norske graffitikunstneren Martin Whatson, nemlig «Son of Man», som du kan se ikke langt fra jernbanestasjonen i byen.

9. Kongsberg kirke

Interiør, Kongsberg kirke.
Foto: kirkesok.no

Den største barokk-kirken i landet med særegent rokokkointeriør. Blant annet er Glogerorgelet det største barokkorgelet i Norden, og lysekronene (produsert i Hokksund på slutten av 1700-tallet) blant de største i Norden. Kirken fikk et klokkespill med 24 klokker til 250-års jubileet sitt som kan høres daglig.

10. Christian Skredsvigs kunstnerhjem, «Hagan», Eggedal

Kunstnerhjemmet til maler og forfatter Christian Skredsvig ligger i Eggedal. Her finnes det rundt 150 verker av både ham selv, men også kunstnervennene hans. I den nye låven på stedet er det også et eget Skredsvig-galleri. Årets sommerutstilling heter «Salonen i Paris II».

 • Klikk her for å komme til oversikten over Østlandet

Østfold

Kulturkalender for Østfold sommeren 2021

 • Til 15. august

  Digital museumsstafett på 17 museer i regionen. Blant disse Fredrikstad museum og Gamlebyen, Kongsten Fort, Kystmuseet, Elingaard Herregård. Passer for barn.

 • 19. juni - 15. august

  Utstillingen «Sarpe Diem – hundre år med museum og folk», Borgarsyssel Museum, Sarpsborg.

 • 26. juni og utover sommeren

  Momentum-biennalen, Galleri F15, Moss.

 • Til 31. juli

  Utstillingen «New Day», Byhallen i Fredrikstad. Utstilling med kunstverker av barn og ungdom.

 • Til 30. juni

  Utstilling med Mia Gjerdrum Helgesen, Hvaler Kunstforening på Hvaler Rådhus.

 • Til 15. august

  Utstillingen «Keramikksommer», Rød Herregård, Halden. Porselen- og keramikkhistorie.

 • 18. juni - 7. august

  Sommerfestihvaler, Hvaler Gjestgiveri, Hvaler. Konserter gjennom hele sommeren. Artister som Kari Bremnes, Jarle Bernhoft, Ingebjørg Bratland, Silje Nergaard og DeLillos.

 • 19. juni - 22. august

  Sommerutstillingen 2021, Østfold Kunstsenter, Fredrikstad. Utstilling som skal vise bredden av kunstnere i Østfold.

 • 19. juni - 15. august

  Fotoutstillingen «Smaalensbilder», Moss by- og industrimuseum. Fotgrafier av Luca Berti.

 • 19. juni - 28. august

  Båthusrevyen, Båthuset scene, Fredrikstad.

 • 24. juni - 13. august.

  Forestillingen «Kvinnorna» (Tre om Taube), Engelsviken Brygge, Engelsviken.

 • 25. - 27. juni

  Familieforestillingen «Kaptein Rødskjegg og sjørøverne. Sydens hemmelighet», Nesparken, Moss.

 • 30. juni - 4. juli
  ANBEFALT: Glommafestivalen, Fredrikstad

  Espen Borge, musikkritiker: Som mossing smerter det meg å si at Fredrikstad faktisk er en veldig fin by, og denne festivalen har holdt koken langs Glomma i over 30 år. Artister som Odd Nordstoga og Odd René Andersen.

  Odd Nordstoga konsert Linnekleppen
  Foto: Sara Vilde Solås / NRK
 • 1. juli - 24. juli

  Popup-utstillingen «Fra Tempo til TikTok», Moss by- og industrimuseum. De ber om bidrag fra publikum fra hvert tiår og frem til i dag.

 • 6. - 8. juli

  Barneteaterforestilling, Astrid Lindgrens Emil. Isegran, Kråkerøy, Fredrikstad.

 • 9. - 23. juli
  ANBEFALT: Forestillingen «Lysglimt i mørke», Brottet Amfi, Spjærøy

  Karen Frøsland Nystøyl, teater- og dansekritiker: Losen har vært viktig i norsk sjøfartshistorie. I år markeres også 300-årsjubileet for innføringen av lostjenesten i Norge, og i den forbindelse spilles forestillingen «Lysglimt i mørke» på Hvaler. Bjørn Skagestad har en av rollene i denne musikkteaterforestillingen. Forestillingen er en oppfølger av «Fyret», som ble spilt i 2019.

  Plakat for forestillingen "Lysglimt i mørke" som skal spilles på Brottet Amfi, sommeren 2021. Spjærøy.
  Foto: Promo
 • 16. - 29. juli
  ANBEFALT: «Olav den Heldige. Ragnarok», Tunevannet, Sarpsborg

  Karen Frøsland Nystøyl, teater- og dansekritiker: I år er det 10 år siden første forestilling om heldig-Olav gikk av stabelen ved Tunevannet i Sarpsborg. Årets Olav den Heldige-spill har fått undertittelen Ragnarok, og er siste del i en trilogi skrevet av Aslak Maurstad og Mathias Luppicini. Stykket fremstiller 1000-tallets samfunn, livssyn og utfordringer. Realisme møter science fiction, humor og nyskrevet musikk. Olav den Heldige spilles av Patrik Asplund Stenseth, som sammen med dramatiker Luppicini blant annet har stått bak den elleville teaterversjonen av Game of Thrones i Oslo.

  Fra forestillingen «Olav den Heldige. Ragnarok» i Sarpsborg 16. til 29. juli.
  Foto: Lucas Leonardo Ibanez-Faehn
 • 19. august

  Magnus Grønneberg, Kraftfestivalen har bare to konserter i Kykkelsrud kraftstasjon i år. En 19. august og en før jul.

 • 23. - 24. juli

  Hankøfestivalen, Hankø. Familiefestival med artister som Unni Wilhelmsen, falkevik og Du og jeg og vi 2-3-4.

 • 30. juli - 7. august

  «Drømmen om Amerika», Brottet Amfi, Spjærøy. Barne- og familiemusikal av Lars Kilevold.

 • 23 juni - 28 juli 2021 (onsdager)

  Allsang på Grensen, Fredriksten Festning. Årets programledere er Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Katrine Moholt.

 • 25. - 26. august

  Spelet «Barn av Bjørndal», Trøgstad bygdemuseum, Indre Østfold kommune,

10 kulturtips i Østfold

1. Gamlebyen i Fredrikstad

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Gamlebyen i Fredrikstad ligger bak en taggete vollgrav på den ene siden, og Glamma på den andre siden.
Foto: Tore Ahmad / Fredrikstad kommune

Hvis man er opptatt av gamle, vakre bygg og byrom kan man reise til Fredrikstad og den vakre historiske gamlebyen som ble etablert på 1500-tallet, men der det særlig er den praktfulle 1700-tallsbebyggelsen som er bevart i dag. Gamlebyen i Fredrikstad regnes i dag som Nordens best bevarte festningsby. Men også Halden har en meget vakker festning som er verdt et besøk!

2. Fredriksten festning, Halden

Denne store festningen, som var Norges fremste forsvarsbygg, er i dag en levende kulturarena. Her kan man se og lære om historien, men festningen blir også brukt som operascene og «Allsang på Grensen» foregår her.

3. Galleri F15, Moss 

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunstkritiker

Galleri F15, Moss.
Foto: GalleriF15

Man sier gjerne at det årnær sæ i Fredrikstad, det går sæ te i Sarpsborg, men det nøtternte i Moss. Men når det gjelder kunst har det virkelig nyttet i Moss. Her finnes nemlig ett av våre eldste og viktigste visningssteder for moderne og samtidig kunst i Norge; Galleri F 15. Galleriet ligger meget vakkert til ute ved havet på Alby gård, som er den eldste bevarte gården på Jeløya. Bygget som er oppført i en blanding av empire og Louis Seize-stil er i seg selv verdt et besøk. 26. juni åpner «Momentum 11», som er en tradisjonsrik samtidskunstbiennale.

4. Borgarsyssel Museum, Sarpsborg

Borgarsyssel museum i Sarpsborg.
Foto: Sebastian Nordli/NRK

Museet, som fyller 100 år i år, huser fylkets eneste middelalderby. I tillegg til å lære om Olav Haraldsson som grunnla byen og vandre i ruiner fra 1100-tallet, får man et innblikk i områdets historie generelt og de yngste kan kose seg i «Barnas gård». Og ikke minst får man god utsikt over byen i det over 30 meter høye tårnet.

5. Skulpturen «Ode til lyset» Storedal kultursenter, Skjeberg 

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Storedal Kultursenter - Ode til lyset3

Er du i Østfold bør du legge veien om Skjeberg og oppleve «Ode til lyset». Dette er et samarbeidsprosjekt mellom kunstneren Arnold Haukland og komponisten Arne Nordheim på Storedal kultursenter, et kulturanlegg for opplevelse av natur og kunst, spesielt tilrettelagt for synshemmede. Skulpturen er tjue meter høy, og står midt i en åker og sender ut sfæriske klanger og lyder. Noe for både øyne og ører.

6. Helleristningen Bjørnstadskipet, Sarpsborg

I Sarpsborg kan du få med deg det som trolig er den største vertikale helleristningsfiguren i Norden. Bjørnstadskipet er over 4 meter langt. Ingen kommune i landet har flere registrerte helleristninger enn Sarpsborg, så det er også mer å finne for den interesserte.

7. Isegran kystkulturpark, Fredrikstad

På den vesle øya Isegran i Glomma i Fredrikstad finner du mye historie i vakre omgivelser. Øya har et maritimt senter for restaurering av gamle båter og en flott renessansehage.

8. Skulpturen «Fugleflukt», Sarpsborg 

Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

"Fugleflukt" av Arnold Haukeland
Foto: Sebastian Nordli / NRK

Utenfor Sarpsborg sykehus, Arnold Haukelands oppvekstby, kan du oppleve hans skulptur «Fugleflukt», som er skapt som et abstrahert tredimensjonalt bilde av trekkfuglene. Selv om Haukeland var opptatt av å utforske og utvikle sitt abstrakte formspråk, beholdt han alltid disse referansene til naturen. Her lar han det poetiske og romantiske i tittelen tørne sammen med noe mer rasjonelt, stringent og kjølig. For deg som liker kontraster.

9. Rød Herregård, Halden

Østfold kalles gjerne «herregårdenes fylke», og på Rød Herregård i Halden kan du gjennom sommeren besøke både huset og den store barokkhagen til det som er et av Norges største og best bevarte lystgårdsanlegg.

10. Opstadfeltet, Sarpsborg

Vil du kombinere tur og kultur, så kan du legge turen til Opstadfeltet, et av Norges største gravfelt med 150 gravanlegg, bautasteiner og steinsetninger.

 • Klikk her for å komme til oversikten over Østlandet

Vestfold

Kulturkalender for Vestfold sommeren 2021

 • Til 29. august
  ANBEFALT: Svein Bolling på Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg

  Mona Pahle Bjerke, kunst- og arkitekturkritiker: På Haugar Vestfold Kunstmuseum vises en utstilling med kunstneren Svein Bolling. Det er en drømmende og mystisk virkelighet vi møter i Bollings figurative bilder. Han skaper skremmende eller vakre landskaper. Mennesker i samhandling, eller alene. Han skildrer byen som klangbunn for stemninger og følelser. En viktig kunstner i norsk sammenheng.

  Fra utstillingen Svein Bolling på Haugar Kunstmuseum.
  Foto: Øystein Thorvaldsen / Haugar Vestfold Kunstmuseum
 • Til 26. september

  «Astri Welhaven Heiberg - Aktmaleri på Tjøme», Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg.

 • Til 30. oktober
  ANBEFALT: «Knut Egil Wang - Stillstand», Preus Museum, Horten

  Mona Pahle Bjerke, kunst- og arkitekturkritiker: I Horten ligger Preus Museum. I sommer vises utstillingen «Stillstand», der fotografen Knut Egil Wang har forsøkt å skildre pandemivirkelighetens isolasjon, ventetid og tomhet.

  Fotograf Knut Egil Wang foran fotografiene sine som stilles ut på Preus Museum i Horten, sommeren 2021.
  Foto: Ana Gonçalves/Preus museum
 • Til 31. juli

  «Sandefjordsrevyen», Fon-teltet, Sandefjord.

 • juni - august

  Pop-up utstillinger i Krutthuset, Stavern.

 • 16. juni - 3. juli

  «Hagelatter» - årets sommershow i Tønsberg med Rigmor Galtung som har med seg Marianne Krogness som gjest.

 • 19. juni - 22. august

  Installasjonen «Huset i Åsgårdstrand», av Crispin Gurholt, Munchparken, Åsgårdstrand.

 • 19. juni - 18. juli

  Utstilling med Eirin Støen, Edvard Munchs atelier, Åsgårdstrand

 • 22. juni - 28. juli

  «Jævla badegjester», Fon-teltet, Sandefjord. Komiker André Jerman har med to nye komikere på hvert show.

 • 27. juni - 25. juli

  «Snehvit - en familiemusikal», Fon-teltet, Sandefjord. Klang teater. Musikk av Mathias Luppichini.

 • 2. juli - 1. august
  ANBEFALT: «Askepott», Kruttårnteatret, Stavern

  Karen Frøsland Nystøyl, teater- og dansekritiker: Det tradisjonsrike Kruttårnteatret spiller også i år familieforestillinger i Stavern. Sommer etter sommer har Nationaltheatret-tilknyttede skuespillere skapt eventyr og moro i kruttårnet på Citadelløya. I år spiller de på Galeiscenen, og denne gangen er det «Askepott» som skal få små og store til å le. Mattis Herman Nyquist har regien på årets forestilling, og på scenen står blant annet Nils-Jørgen Kaalstad, Christian Skolmen og Hanna-Maria Grønneberg. Årets forestilling er full av herlige øyeblikk og musikalske overraskelser, samt en anselig mengde damer med skjegg.

  Skuespillerne som skal spille i Kruttårnteatrets oppsetning "Askepott" sommeren 2021. Bak f. v. : Bernhard Arnø, Hanna-Maria Grønneberg. Fremme f. v.: Christian Skolmen, Nils Jørgen Kaalstad, Christian Greger Strøm, Peder Varkøy.
  Foto: Trond Fausa Aurvåg/Kruttårnteatret
 • 2. - 4. juli

  Åpning av Vikingsommer, Midgard vikingsenter, Borre.

 • 2. - 11. juli

  Minifjorden, Hjertnes Amfi, Sandefjord. Festival for barna med mye underholdning.

 • 12. - 21. juli

  Midtåsen barnefestival, Teaterstykket «Hans og Grete», Midtåsen, Sandefjord.

 • 13. - 25. juli

  Midtåsen Kulturfestival, Sandefjord. Klassisk musikkfestival med flere av landets ypperste klassiske utøvere som Guro Kleven Hagen, Eivind Ringstad, Amalie Stalheim, Eldbjørg Hemsing og Elise Båtnes.

 • 20. - 25. juli

  Toråsspelet på Torås fort på Tjøme. Historisk friluftsmusikal «I mørket blomstrer ingenting».

 • 24. juli - 8. august

  Forestillingen «Et dikt om livet» med Geirr Johnson, Munchs hus, Åsgårdstrand.

 • 6. - 7. august

  Fjordfesten, Sandefjord. Artister som Gabrielle, Dagny, DeLillos og Bo Kaspers Orkester.

 • 6. - 8. august

  Nesjarspelet, Fjæra Amfi, Larvik.

 • 11. - 15. august
  ANBEFALT: «Kampen om prinsesse Kristina», Det Nye Teaterkompani, Tønsberg

  Karen Frøsland Nystøyl, teater- og dansekritiker: Det Nye Teaterkompaniet slår til med et helt nytt stykke i forbindelse med Tønsbergs 1150-årsjubileum i år. «Kampen om prinsesse Kristina» er et stykke med historiske røtter, og inneholder drama, musikk, mystikk og mye humor, skal vi tro Gard B. Eidsvold som står bak stykket. Prinsesse Kristina forelsker seg i kongens gjøgler, helt på tvers av middelalderens skikk og bruk. Faren hennes truer med å ta narren av dage og da går hun med på å gifte seg med en spansk prins for å spare sin kjære gjøgler. Kristinas offer berger også freden mellom Norge og Danmark. Bak en slik historie ulmer mangt et drama.

 • 12. - 15. august

  Archerspelet, Tollerodden, Larvik.

 • 12. - 15. august

  Tønsberg Vikingfestival på Vikingodden, Tønsberg.

 • 19. - 21. august

  Kon Tiki Filmfestival, Larvik. Blant annet visning av filmen «Kon-Tiki» fra 2012 og Oscarstatuetten som Heyerdahls dokumentar fra 1950 vant stilles ut.

10 kulturtips i Vestfold

1. Edvard Munchs hus, Åsgårdstrand

Edvard Munchs hus i Åsgårdstrand
Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Huset til vår kanskje fremste kunstner, Edvard Munch, ligger i kunstnerbyen Åsgårdstrand. Her kan man se i Munchs hus og atelier og delta i vandringer. I tillegg vises flere utstillinger både inne og ute gjennom sommeren.

2. Vikingbyen Kaupang, Larvik

På stedet der vikingbyen Kaupang ble grunnlagt i år 800, er det en rekke vikingaktiviteter for hele familien. Vikingbyen har åpent fra 22. juni og har gjennom sommeren flere forskjellige aktiviteter for barn.

3. Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg

Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg.
Foto: Haugar Vestfold Kunstmuseum

Haugar Vestfold Kunstmuseum ligger på en høyde midt i Tønsberg i bygget til den gamle Sjømannsskolen, et bygg som i sin tid fikk en av Norges fremste utmerkelser for arkitektur. Museet har særlig markert seg med sin samling og utstillinger med norsk samtidskunst. I sommer har museet utstillinger med Svein Bolling og Astri Welhaven Heiberg.

4. Løvøykapellet, Løvøya, Horten

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Løvøya kapell
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Løvøykapellet er en knøttliten romansk basilika fra 1200-tallet. Den er utformet i anglonormannisk stil. Det gamle middelalderske steinalteret er fortsatt i bruk. I den lille kirken er skip og kor bygget i ett uten skillevegg. Kapellet ligger vakkert til i idylliske omgivelser med praktfull utsikt over Oslofjorden.

5. Fredriksvern verft og Kruttårnet teater, Stavern

Et av de mest besøkte turistmålene både i Vestfold, men også i landet, er Fredriksvern verft i Stavern. Et veldig godt bevart militært anlegg fra barokktiden i flotte omgivelser ved sjøen. Som vanlig spilles det også teater for barn i kruttårnet på Citadelløya, i år er det «Askepott» som står på planen gjennom juli.

6. Portretter av æresborgere, Larvik

Æresportrett av Arne Nordheim i Larvik.

ÆRESBORGER: Komponist Arne Nordheim er en av Larviks æresborgere.

Foto: Jarle A. Melby

Er du i Larvik i sommer kan du vandre gatelangs og få med deg de store portrettene av byens æresborgere på husvegger rundt om i byen. Det er portretter av forfatter Ingvar Ambjørnsen, kunstner Carl Nesjar, komponist Arne Nordheim og komponist/musiker Antonio Bibalo. Thor Heyerdahl var tidligere portrettert også, men bygget der kunstverket var ble revet.

7. Midgard Vikingsenter med Gildehallen og Borrehaugene, Borre, Horten

Midgard vikingsenter
Foto: Aina Indreiten / NRK

I hele juli kan du oppleve vikingenes verden i Midgard Vikingsenter, som har mange aktiviteter. I Borreparken nedenfor senteret finner du den største samlingen av store gravhauger i Nord-Europa, de såkalte Borrehaugene. Et godt utgangspunkt for å lære mer om vikingtiden i fylket.

8. Preus Museum, Horten

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Fra uteutstillingen "Mitt fristed" på Preus Museum, Horten
Foto: Ana Gonçalves/Preus museum

I Horten ligger Preus Museum som er vårt nasjonale fotomuseum. Uavhengig av årets sommerutstilling, «Knut Egil Wang – Stillstand», er dette museet verdt et besøk i seg selv, med sin idylliske beliggenhet i det gamle festningsverket Karljohansvern, i en bygning fra begynnelsen av 1800-tallet og med interiør designet av Sverre Fehn. I sommer vises også utendørsutstillingen «Mitt fristed» i samarbeid med videregående elever.

9. Hvalfangstmuseet, Sandefjord

I sommer kan man besøke et helt nyoppusset museum over byens og områdets hvalfangsthistorie, med ny takterrasse og nye aktiviteter for barn. Det er også mulig å gå om bord i den eneste intakte hvalbåten «Southern Actor».

10. Midtåsen Skulpturpaviljong og skulpturpark, Sandefjord

Er du i Sandefjord får du trolig med deg Hvalfangsmonumentet i byen, laget av den kjente kunstneren og billedhoggeren Knut Steen. Hvis du vil se flere skulpturer av Steen finner du det på eiendommen til Anders Jahres gamle praktvilla, Midtåsen. Her kan du se seksten skulpturer av Steen. Inne i paviljongen (tegnet av Svein Lund og Gullik Gulliksen) er det tolv marmorskulpturer, utendørs er det plassert fire bronseskulpturer.

 • Klikk her for å komme til oversikten over Østlandet

Telemark

Kulturkalender for Telemark sommeren 2021

 • - 5. september
  ANBEFALT: «Edvard Munch – Det eksperimentelle selvet», Telemarksgalleriet, Notodden

  Mona Pahle Bjerke, kunst- og arkitekturkritiker: På Telemarksgalleriet vises i sommer utstillingen «Edvard Munch og det eksperimentelle selvet», en utstilling som fokuserer på Munch som fotograf. Det er neppe noen som vil påstå at Munch spiller en viktig rolle i fotografiets historie. Han var teknisk sett ikke spesielt god, men så var det heller ikke fotografisk perfeksjon han etterstrebet. Tvert i mot dyrket han det uklare, dobbelteksponeringer, rare komposisjoner, der han for eksempel kunne la sin egen skygge falle på modellen. Det er denne lekne, eksperimentelle tilnærmingen til fotografiet utstillingen ønsker å vise.

  Edvard Munchs egne fotografier vises på utstillingen «Edvard Munch – Det eksperimentelle selvet», Telemarksgalleriet, Notodden sommeren 2021.
  Foto: Munchmuseet
 • - 14. august

  Sommer i Lunden, Ibsenhuset, Skien. Konsertserie gjennom sommeren med artister som Ingrid Olava, Lars Bremnes Duo, Sigrid Moldestad.

 • - 1. august

  «Borgny Svalastog – Alt kjøtt er som gress», Telemarksgalleriet, Notodden. Retrospektive utstilling som viser utvalgte arbeider av Borgny Svalastog innen tekstil, grafikk og installasjon.

 • - 30. september

  Utendørsfotoutstilling, Telemarksgalleriet, Notodden. Fra museets samling om Tinfos-områdets industrihistorie.

 • 19. - 29. juni

  Vikingveka i Telemark, der fire vikingskip skal seile sammen i Telemarkskanalen og stoppe flere steder gjennom uken.

 • 3. juli - 1. august

  Munchvandring, Kragerø. Ved Kulturkameratene.

 • 3. - 4. juli

  Danseforestillingen «Her og nå, da», Spriten Kunsthall, Skien. Med dansegruppen VÅKEN (Oda Emilie Skogen Ellefsen og Astrid Mæland).

 • 5. - 8. august
  ANBEFALT: Notodden Bluesfestival, Notodden

  Espen Borge, musikkritiker: I august går kjente og kjære Notodden Bluesfestival av stabelen, med artister som DumDum Boys, Knut Reiersrud, Di Derre m. fl.

  Dum Dum Boys
  Foto: Per Ole Hagen / NRK P3
 • 27. - 29. august

  Litteraturdagane i Vinje. Med blant andre Agnes Ravatn, Brit Bildøen, Helga Flatland, Odd Nordstoga og Stein Torleif Bjella.

 • - 22. august

  «Maj-Gret Gaupås Shitty Snow», Ibsenhuset foaje, Skien.

 • - 27. juni

  Utstillingen «Undersøkelser av det felles eide», Spriten Kunsthall i Skien.

 • Hele sommeren

  Lydbasert utstilling om Draumkvadet, Vest-Telemark Museum, museet i Eidsborg.

 • - 31. juli

  Sommerutstilling i Galleri Grindbakken med keramiker Henrik Rasmussen. Stathelle.

 • 25. juni - 15. august

  Sommarutstilling på Skinnarlandsamlinga, Rauland. Med Ørnulf Opdahl og Tore Hansen.

Kunsthall Grenland – sjekk!

10 kulturtips i Telemark

1. Heddal Stavkirke, Notodden

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Heddal stavkirke
Foto: Anne Lognvik / NRK

I det gamle Telemark fylke er det mange flotte steder å besøke. Et av dem er Notodden. Her finnes blant annet Norges største og kanskje mest spesielle stavkirke, Heddal. Kirken er bygget en gang på 1200-tallet, og mens de fleste av de norske stavkirkene bærer i seg stilmessige reflekser fra Sør- og Vest-Europa, har Heddal preg av noe østlig, med sine tre egenartede, runde tårn. Kirken har også utsøkte treutskjæringer der blomster og fabeldyr er flettet sammen.

2. Henrik Ibsen Museum, Skien

På gården Venstøp i Skien ligger Henrik Ibsens barndomshjem fra han var åtte år gammel. Her er omvisninger og utstillingen «Henrik Ibsens Reise». Uteområdet har en rekonstruert kjeglebane som kan brukes, slik gjester hos familien Ibsen gjorde da de bodde der.

3. Porselensmuseet, Porsgrunn

Porsgrunds Porselænsfabrik
Foto: Berit Heggholmen / NRK

I godt over 100 år har Porsgrunn vært nært assosiert med porselen, og Porsgrund Porselænsfabrikk er byens største turistattraksjon. Porselensmuseet ligger i fabrikkens lokaler ved elva og der blir du kjent med historien bak byens store stolthet: porselensproduksjonen. På omvisninger får du sett hvordan porselen blir laget og det er kreative aktiviteter for barn i helgene.

4. Telemarkskanalen

Bandakkanalen
Foto: Anne Lognvik / NRK

Kanalen, som er fylkets tusenårssted, sto ferdig i 1892 og består av tre kanaler med sluseanlegg i Telemarksvassdraget. En av båtene du kan reise med er MS «Victoria», som har vært i drift på kanalen siden 1882. Hele kanalanlegget fremstår i dag omtrent som det gjorde for over hundre år siden.

5. Sjøormtårnet, Bjørgeøyane, Seljord

Sjøormtårnet i Seljord
Foto: Ken Willy Wilhelmsen

Enten du tror på Seljordsormen eller ikke – det 17 meter høye sjøormtårnet gir en flott utsikt over Seljordsvannet. Tårnet har en «sogetelefon» man kan ringe til for å høre innlesninger med folk som forteller om «autentiske» opplevelser og observasjoner. Om kvelden lyser tårnet over terrenget.

6. Vinjesenteret, Vinje

På sensommeren, i slutten av august, er det mulig å få med seg åpningen av det splitter nye Vinjesenteret i Vinje. Det skal være et nasjonalt senter for diktning og journalistikk, og tar utgangspunkt i de lokale journalistene og dikterne Aasmund Olavsson Vinje, Aslaug Vaa, Tarjei Vesaas og Halldis Moren Vesaas.

7. Vest-Telemark Museums samlinger av «de fire store» billedhuggerne

Fra Dyre Vaa-samlingane i Rauland.

SKULPTURER: Fra Dyre Vaa-samlingane i Rauland.

Foto: Willy Haraldsen/Samfoto / NTB

Fra Telemark fylke kom fire av landets mest produktive og brukte billedhuggere, nemlig Gunnar Utsond, Anne Grimdalen, Dyre Vaa og Knut Skinnarland. Til sammen står de fire for mesteparten av skulpturkunsten som finnes over hele landet. Samlinger av skulpturene deres kan besøkes på fire steder i Telemark: Utsondhalli på Kviteseid bygdetun, Grimdalstunet, Dyre Vaa-samlingane og Skinnarlandsamlinga i Rauland.

8. Skimuseet, Morgedal

Enten du er født med ski på beina eller ikke, i skisportens vugge Morgedal kan du se og lære om utviklingen av den moderne skisporten. Du får også historien om pioneren Sondre Norheim og om flere deler av norsk ski- og polarhistorie.

9. Sogevandring og «Kikkeskåp», Seljord

I Seljord kan man vandre i sogelandskap, ulike ruter fører til ulike «kikkeskåp» – et kunstprosjekt knyttet til kvinneskikkelser i sogene. Ved hver skulptur/«kikkeskåp» finner man telefonnummeret til sogetelefonen, som man kan ringe for å høre opplesning av akkurat den soga skulpturen tolker. Det er også en benk på alle stedene slik at man kan sitte ned og ta inn kunstopplevelsen i sogelandskapet.

10. Sputnikmuseet, Drangedal

Sputnik
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Knut «Sputnik» Storbukås' eget museum ligger i hans egen hage på Bostrak i Drangedal.

 • Klikk her for å komme til oversikten over Østlandet

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Hvor skal du tilbringe sommeren? Sjekk kulturtipsene for hele Norge.

Kulturstrøm

 • ZZ Top-musiker Dusty Hill er død

  Ifølge bandvennene i ZZ Top, Billy Gibbons og Frank Beard, døde Dusty Hill hjemme i Houston, Texas. Bassisten ble 72 år. – Vi er dypt lei oss over å høre nyheten om at vår venn, Dusty Hill, har gått bort mens han sov hjemme i Houston. Vi, sammen med en hærskare av av ZZ Top-fans over hele verden, vil savne din stødige tilstedeværelse, skriver bandet på sin Facebook-side.

  Dusty Hill
  Foto: Lionel Cironneau / AP
 • Blodig ekteskapskomedie fra Wirkola

  I filmen «I onde dager» er ekteparet, spilt av Aksel Hennie og Noomi Rapace, møkk lei hverandre, og begge har tenkt å drepe den andre på en hyttetur. En hemningsløs og kullsvart liten ekteskapskomedie fra Tommy Wirkola, mener Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra filmen "I onde dager" av Tommy Wirkola. Axel Hennie og Noomi Rapace sitter på veranda og spiser og drikker vin om høsten
  Foto: SF Studios