Normal

Overveldende «Upperdog»

Den polske stjerneskuespilleren Agnieszka Grochowska var totalt overveldet etter å ha sett filmen «Upperdog» i Haugesund.

Gjengen bak «Upperdog» møtte pressen i Haugesund
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg er i sjokk, det er alltid slik. Jeg likte filmen veldig godt, forteller Grochowska som spiller selv en av hovedrollene i Sara Johnsens film som fikk æren av å åpne filmfestivalen i Haugesund.

Hun var ikke den eneste som lot seg begeistre under premieren. Kulturminister Trond Giske hadde tårer i øynene da han forlot salen etter visning.

– Fantastisk rørende historie.

Og også Film og Kinos Lene Løken var imponert.

– Fantastisk flott for en gang skyld å se noen sterke, flotte kvinnefigurer, sa Løken.

Moderne eventyr

Filmen vever sammen historien til fire unge, både sterke og sårbare, mennesker. Agnieszka Grochowska spiller Maria, en polsk hushjelp, som oppdager at sønnen i huset hun jobber i, faktisk er i slekt med hennes egen venninne. Søsknene Axel og Yanne ble adoptert bort til hver sin familie som små barn, og har så og si vokst opp i hver sin verden; han i materiell velstand på Oslos vestkant, hun i en ordinær familie på østkanten.

Agnieszka Grochowska og Bang Chau som henholdsvis Maria og Yanne

Agnieszka Grochowska og Bang Chau som henholdsvis Maria og Yanne.

Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

Yanne har i motsetning til broren et minne om de to ble skilt ved ankomsten til Norge. Hun er reservert når Maria setter seg fire å gjenforene søsknene. Dessuten er hun i øyeblikket mer opptatt av Per, som sliter etter å ha tjenestegjort i Afghanistan.

– Filmen handler ihvertfall litt om norsk oppførsel, og jeg prøver å lage et slags moderne eventyr fra dagens Oslo, forteller regissør Sara Johnsen.

Status

Filmens tittel «Upperdog» betyr ifølge regissøren at statusen din ikke er helt satt på topp, og at du må stadig sparke litt nedover.

– Du prøver så godt du kan kanskje å holde hodet over vann.

Den norsk-filippinske skuespilleren Hermann Sabado som spiller karakteren Axel, synes det var utfordrende å spille den den slemme vestkantgutten.

– For det første er det veldig gøy å spille drittsekk, og fristelsen ble ofte stor å dra den drittsekken litt for langt. Derfor ble det viktig å finne en sårhet i ham også.

I rollen som Axels far, finner vi Ole Paus som gjør sin skuespillerdebut.

- Det har vært en flott opplevelse, jeg er veldig stolt over å ha vært med på det. Min rolle i dette her er å være en snill og sikkert en ålreit adoptivfar som gjør veldig dumme ting i beste mening.

Hermann Sabado og Ole Paus i «Upperdog»

Hermann Sabado og Ole Paus i «Upperdog».

Foto: Foto/Copyright: Metronome/Friland Film

Kulturstrøm

 • Kan få en halv million til kunst

  De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

  Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
  Foto: TKM/ Christina U. Andersen
 • Robyn om årene ute av rampelyset

  Robyn kommer med ny musikk i oktober, åtte år etter at hun slapp trilogien «Body talk». I et stort portrettintervjuet i New York Times forteller den svenske artisten at hun var utslitt, og har gått i terapi i mange år for å komme ut av mørket. Samtidig begynte hun å skrive musikk igjen. – Jeg måtte traffe bunnen for å virkelig gjøre fremskritt, forteller hun til avisen. – Jeg føler det ikke som om jeg er «tilbake». Det føles mer som om jeg er en annen person etter denne tiden.

  Robyn
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3
 • Spotify lar artister droppe byråene

  Spotify vil la artister laste opp musikk uten støtte fra plateselskap eller andre tredjeparter, skriver SVT. Funksjonen er foreløpig i testing, men etterhvert skal artister kunne styre lanseringen av sin musikk selv på plattformen.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters