Hopp til innhold

Overveldende «Upperdog»

Den polske stjerneskuespilleren Agnieszka Grochowska var totalt overveldet etter å ha sett filmen «Upperdog» i Haugesund.

Gjengen bak «Upperdog» møtte pressen i Haugesund
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg er i sjokk, det er alltid slik. Jeg likte filmen veldig godt, forteller Grochowska som spiller selv en av hovedrollene i Sara Johnsens film som fikk æren av å åpne filmfestivalen i Haugesund.

Hun var ikke den eneste som lot seg begeistre under premieren. Kulturminister Trond Giske hadde tårer i øynene da han forlot salen etter visning.

– Fantastisk rørende historie.

Og også Film og Kinos Lene Løken var imponert.

– Fantastisk flott for en gang skyld å se noen sterke, flotte kvinnefigurer, sa Løken.

Moderne eventyr

Filmen vever sammen historien til fire unge, både sterke og sårbare, mennesker. Agnieszka Grochowska spiller Maria, en polsk hushjelp, som oppdager at sønnen i huset hun jobber i, faktisk er i slekt med hennes egen venninne. Søsknene Axel og Yanne ble adoptert bort til hver sin familie som små barn, og har så og si vokst opp i hver sin verden; han i materiell velstand på Oslos vestkant, hun i en ordinær familie på østkanten.

Agnieszka Grochowska og Bang Chau som henholdsvis Maria og Yanne

Agnieszka Grochowska og Bang Chau som henholdsvis Maria og Yanne.

Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

Yanne har i motsetning til broren et minne om de to ble skilt ved ankomsten til Norge. Hun er reservert når Maria setter seg fire å gjenforene søsknene. Dessuten er hun i øyeblikket mer opptatt av Per, som sliter etter å ha tjenestegjort i Afghanistan.

– Filmen handler ihvertfall litt om norsk oppførsel, og jeg prøver å lage et slags moderne eventyr fra dagens Oslo, forteller regissør Sara Johnsen.

Status

Filmens tittel «Upperdog» betyr ifølge regissøren at statusen din ikke er helt satt på topp, og at du må stadig sparke litt nedover.

– Du prøver så godt du kan kanskje å holde hodet over vann.

Den norsk-filippinske skuespilleren Hermann Sabado som spiller karakteren Axel, synes det var utfordrende å spille den den slemme vestkantgutten.

– For det første er det veldig gøy å spille drittsekk, og fristelsen ble ofte stor å dra den drittsekken litt for langt. Derfor ble det viktig å finne en sårhet i ham også.

I rollen som Axels far, finner vi Ole Paus som gjør sin skuespillerdebut.

- Det har vært en flott opplevelse, jeg er veldig stolt over å ha vært med på det. Min rolle i dette her er å være en snill og sikkert en ålreit adoptivfar som gjør veldig dumme ting i beste mening.

Hermann Sabado og Ole Paus i «Upperdog»

Hermann Sabado og Ole Paus i «Upperdog».

Foto: Foto/Copyright: Metronome/Friland Film

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter