«Lillyhammer» solgt til USA

NRK-serien «Lillyhammer» har blitt solgt til det amerikanske selskapet Netflix, før den i det hele tatt har hatt norgespremiere.

Steve van Zandt

Den amerikanske skuespilleren og musikeren Steven van Zandt aka. Little Steven spiller hovedrollen.

Foto: Rubicon/NRK

Tone C Rønning

Tone C. Rønning er glad over for å ha fått lov til å være «jordmor og brøytemannskap» for serien.

Foto: Privat

Tone C. Rønning, prosjektsjef for NRK Drama er overlykkelig for at serien om en amerikansk leiemorder som rømmer til Norge, har blitt solgt til USA.

– Er ikke dette helt fantastisk? Jeg fryder meg, sier Rønning til NRK.no.

Hun gir all æren til manusforfatterne bak ideen, Anne Bjørnstad og Eiliv Skodvin.

– De har jobbet lange dager og netter med å ferdigstille serien. Jeg er veldig glad på deres vegne og vår, sier Rønning.

Norsk drama i lyset

«Lillyhammer» handler om Frank Tagliano, som må gå i dekning i OL-byen Lillehammer etter å ha vitnet mot mafiafamilien i en amerikansk rettssak.

Den nylig inngåtte avtalen gir Netflix eksklusive rettigheter til å vise den første sesongen i USA, Canada og Latin-Amerika, skriver C21media.net. Serien skal ha premiere samtidig i Norge og USA i begynnelsen av 2012.

Rubicon-sjef Lasse Hallberg tror lanseringen på Netflix kan løfte frem norsk drama i USA.

– Jeg er utrolig takknemlig og glad. Dette gir mange nye muligheter for norsk drama, sier Hallberg.

– Uvanlig kjøp

Lasse Hallberg

Lasse Hallberg er mer enn fornøyd med seriesalget til USA.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

– Netflix kjøper den originale serien fra NRK og ikke en remake, sier Hallberg.

Han mener det er veldig uvanlig for det amerikanske markedet å kjøpe inn originale serier på et annet språk enn engelsk.

– Svenskene og danskene har jo solgt serier til utlandet før, men da har det blitt laget en amerikansk versjon av originalen. Amerikanerne elsket «Lillyhammer» og mente den var unik og spesiell. De sa «dette kan man ikke gjenskape i USA,» sier Hallberg til NRK.no.

Hallberg tror skuespillerprestasjonene til Little Steven og de norske skuespillerne har hatt mye å si for beslutningen.

Video Steven van Zandt

VIDEO: Innspillingen av Lilyhammer

Drømmer om sesong to

Manusforfatterene Anne Bjørnstad og kollega Eiliv Skodvin jobbet på spreng for å klippe ferdig serien da de fikk den gode nyheten.

– Det er helt fantastisk og utrolig motiverende å høre at serien har blitt solgt, sier en lykkelig Anne Bjørnstad til NRK.no.

Hun håper USA-lanseringen vil gi flere mulighet til å se på TV-serien og ikke minst øke mulighetene for å kunne lage en ny sesong.

– Vi har selvsagt allerede mange ideer til neste sesong, sier Bjørnstad.

Hun er litt bekymret over at folks forventninger kan bli skyhøye etter nyheten om en amerikansk lansering, før serien i det hele tatt har blitt vist på norsk tv.

– Min første tanke da jeg fikk nyheten, var «WOW.» Min andre tanke var oj, oj, oj, nå ble jeg enda mer stressa, sier Bjørnstad.

Kulturstrøm

 • Furuholmen med ny utstilling

  Magne Furuholmen takket nylig nei til gjenvalg som styreleder for Festspillene i Bergen, fordi han ønsket å vie mer tid til egen kunst. 1. juni åpner han stor separatutstilling. Utstillingen «Ignis» i Telemarksgalleriet på Notodden viser et omfattende utvalg nye verk innen grafikk og skulptur – blant annet en stor installasjon med skulpturer i steingods.

  Magne Furuholmen
  Foto: Janne Aateigen / NRK
 • Fant Aretha Franklins testament

  Da Aretha Franklin døde i fjor sommer opplyste familien og advokatene hennes at hun ikke etterlot seg noe testament. Denne måneden har det imidlertid dukket opp flere testamenter i Franklins håndskrift. To av dem ble hentet fram fra et låst skap etter at nøkkelen til skapet ble funnet. Det tredje og nyeste dokumentet er fra mars 2014 (NTB).

  PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
  Foto: Handout . / Reuters
 • Spiller 113 karakterer i ny film

  «Rutete Ninja», oppfølgeren til «Terkel i knipe», hadde den største kinoåpningen noen sinne i Danmark, ifølge Cinema. Slik lagde Herman Flesvik de norske stemmene til animasjonsfilmen der han snakker for alle de 113 forskjellige karaktererene.

  Herman Flesvig har 113 forskjellige stemmer i den nye kinofilmen «Rutete ninja». For å spille inn alle stemmene, var han i studio i over en måned.