Hopp til innhold

«Bieber-svindleren» får dommen i kveld

I kveld kan en domstol i Los Angeles dømme norske Waleed Ahmed til opptil åtte år i fengsel for å ha svindlet til seg millioner for konsertrettigheter han aldri hadde.

Waleed Ahmed for retten

HAR VENTET 9 MÅNEDER PÅ DOM: Waleed Ahmed får i kveld norsk tid dommen for å ha solgt ikke-eksisterende konsertrettigheter til en amerikansk investor. Til venstre bygget hvor han har sittet varetektsfengslet i snart halvannet år.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Hans Marius Graasvold

FOR LENGE: Waleed Ahmeds norske advokat Hans Marius Graasvold mener 22-åringen har sittet altfor lenge i varetekt.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
Waleed Ahmed med næringsminister Trond Giske på God Morgen Norge.

LYKKELIGERE TIDER: Waleed Ahmed gjester TV 2s God Morgen Norge sammen med daværende næringsminister Trond Giske.

Foto: TV2

– Han er naturlig nok spent på dommen, han ser veldig frem til å få den, sier advokat Hans Marius Graasvold til NRK.

Han bistår 23 år gamle Waleed Ahmed fra Skien, som sitter på tiltalebenken i Los Angeles. Når retten settes klokken 20 i kveld norsk tid, får Ahmed vite hvor lenge han må sone.

Ahmed har tilstått å ha svindlet til seg 5,7 millioner kroner fra en amerikansk investor for rettigheter til seks skandinaviske konserter med artisten Justin Bieber. Rettigheter han aldri hadde.

Alt om Waleed Ahmed-saken

Graasvold håper dommen blir på 18 måneder, i tråd med påstanden fra Ahmeds offentlige oppnevnte forsvarer i USA.

NRK er i retten i Los Angeles og følger domsavsigelsen. Rettsmøtet begynner kl. 20.00 norsk tid.

Risikerer åtte år i USA

Den 23 år gamle skiensmannen Waleed Ahmed har nå sittet varetektsfengslet siden september 2012, og vil i praksis ha sonet ferdig dommen dersom det går den veien forsvarerne håper.

Domsavsigelsen skulle egentlig funnet sted i juni i fjor, men har blitt utsatt flere ganger, sist i august 2013.

– Han har sittet i fengsel siden september 2012 i en tilståelsessak, og etter min oppfatning er det altfor lenge. Han har jo erkjent straffskyld, sier Graasvold.

Aktors påstand er imidlertid på hele ni år, og har blitt oppjustert etter hvert som nye momenter har kommet frem i saken.

Det er opp til amerikanske myndigheter å vurdere om Ahmed må sone hele dommen i USA, eller om han kan bli overført til Norge. Det kan blant annet avhenge av lengden på dommen han får.

Les: Bieber-svindler satser på comeback

Får Waleed en lang dom, kan det komplisere en eventuell soningsoverføring, medgir Graasvold:

– På en del områder har amerikanerne strengere straffer enn vi har her, og det er klart får han en straff som ligger forholdsmessig langt høyere enn det han ville fått her, kan det være en utfordring, sier Graasvold.

Skulle Ahmed bli overført til hjemlandet, vil han blant annet bli møtt med et krav på flere millioner kroner etter at han i Oslo tingrett før jul fikk en fraværsdom i saken der han sto tiltalt for å ha svindlet en sveitsisk investor.

– Han vet det er ting som venter ham her når ham kommer hjem, men det er ting som betyr mye for ham, å få ryddet opp i det han har gjort, sier Graasvold.

Lurte alle

NRK omtalte først saken våren 2013, da vi kunne fortelle at en norsk gründer hadde sittet flere måneder i varetekt i den amerikanske storbyen Los Angeles, siktet for å ha svindlet til seg nærmere seks millioner kroner for rettigheter til konserter med ungdomsidolet Justin Bieber.

De første artiklene vi skrev om svindelsaken, omtalte ikke den siktede ved navn.

Det var imidlertid ikke første gang nordmannen var i medienes søkelys. Den fengslede nordmannen var Waleed Ahmed, som i 2011 hadde tatt gründer-Norge med storm, og fått flere oppslag i mediene om sin eventyrlige suksess og unge alder.

Sammen med en kamerat hadde han fått 150.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge for å utvikle solcelleladere til mobiltelefoner, og var blitt løftet frem av både daværende næringsminister Trond Giske og kronprins Haakon som et eksempel på ungt entreprenørskap.

NRK omtalte i 2011 Ahmed som «Norges Mark Zuckerberg».

Så begynte suksesshistorien å slå sprekker.

Historien holdt ikke vann

Våren 2012 begynte økonominettstedet E24, som tidligere hadde vært raus med positiv omtale av den unge, grønne gründeren, å se nærmere på Ahmeds suksesshistorie. De fant ut at den ikke holdt vann.

Flere av partnerne Ahmed skrøt av å ha avtaler med gjennom Grønt Norge, avviste at slike avtaler eksisterte. Ahmed kunne heller ikke dokumentere at han hadde solgt 45.000 mobilladere i Kuwait, slik han hadde hevdet.

Da NRK P3 samme høst intervjuet Ahmed i forbindelse med dokumentaren «Millionbløffen», stilte Ahmed villig opp. Samtidig sto han fast på at avtalene han hadde gjort, var reelle.

Da nyheten sprakk om at han var fengslet og svindelsiktet i USA, ble det vanskelig å opprettholde fasaden. 4. mars 2012 erkjente nordmannen straffskyld etter tiltalen i bedragerisaken.

23-åringen er involvert i flere andre bedragerisaker. i en fraværsdom fra Oslo tingrett høsten 2013 ble han ifølge Dagens Næringsliv dømt til å betale tilbake 3,5 millioner pluss renter og omkostninger til en sveitsisk investor han skal ha svindlet.

Han er også siktet for forsikringssvindel for å ha meldt bilen sin stjålet og levert falsk anmeldelse for å få ut forsikringspengene. Strafferammen i denne saken er på sju år.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters