NRK Meny
Normal

Bieber-svindler satser på comeback

Waleed Ahmed (22) sitter fortsatt fengslet i USA i påvente av en dom for omfattende pengesvindel. I mellomtiden regner han med at nordmenn fort vil glemme fortiden hans og hjelpe ham tilbake til topps når han en dag slipper ut fra fengselet.

Waleed Ahmed foran Porsche.

Waleed Ahmed (22) risikerer flere års fengsel i USA for millionsvindel. Han tiltalt og dømt i flere bedragerisaker i Norge. Likevel tror han folk vil glemme fortiden hans når han kommer tilbake med nye ideer etter endt soning. Her fotografert foran en Porsche som Økokrim nå har tatt beslag i.

Foto: NRK

Metropolitan Detention Center, Los Angeles, fengselet der Waleed Ahmed sitter.

Waleed Ahmed har sittet varetektsfengslet i Metropolitan Detention Center i Los Angeles siden september 2012.

Foto: Knut Egil Wang / Knut Egil Wang /MOMENT

– Kjell Inge Røkke ble dømt til fengsel, men i dag har alle glemt det, og han blir tatt seriøst. Vi er omringet av finansiell kriminalitet – noen blir tatt og noen får gå, men alle glemmer det, sier Waleed Ahmed i et intervju med Nettavisen.

Han sikter til Røkkes 23 dager lange soning i Hof fengsel i den såkalte båtsertifikatsaken, der milliardæren ble dømt for å ha kjøpt et båtsertifikat uten å ha tatt den nødvendige eksamenen. Selv sitter Ahmed fengslet i Los Angeles etter å ha innrømmet å ha svindlet en amerikansk investor for nesten seks millioner kroner i den såkalte «Bieber-svindelen».

Les også: Alt NRK.no har skrevet om Waleed Ahmed

Flere bedragerisaker

I tillegg er 22-åringen involvert i flere saker her hjemme. Blant annet har Økokrim siktet ham for grovt bedrageri etter at han skal ha svindlet en sveitsisk investor for rundt 3,5 millioner kroner i forkant av USA-svindelen. Ahmed ble i en fraværsdom fra Oslo tingrett like før jul dømt til å betale tilbake hele beløpet pluss renter og omkostninger, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også: Norsk Bieber-svindler: Involvert i enda en bedragerisak

Waleed Ahmed og kronprinsen

Waleed Ahmed sammen med kronprins Haakon på Skaugum før Grønt Norge-bløffen ble avslørt.

Foto: Grønt Norge
Waleed Ahmed

Waleed Ahmed har tidligere uttalt at han ønsker å sone den amerikanske fengselsstraffen i Norge. Det er i så fall opp til amerikanske myndigheter.

Foto: Rashid Akrim

Glansbildet av Waleed Ahmed som en ung, suksessrik gründer slo sprekker da det våren 2012 ble avdekket at alt ved firmaet Grønt Norge var en gedigen bløff. Da hadde den daværende 20-åringen allerede blitt hyllet av næringsminister Trond Giske og flere norske næringslivstopper, samt deltatt på en middag hos kronprinsparet på Skaugum.

Les også: Bruker kronprinsen som karaktervitne

Strid om oversettelse

Siden september 2012 har han sittet varetektsfengslet i Los Angeles for millionbedrageri. I mars 2013 innrømmet Ahmed straffskyld, men grunnet uenighet om oversettelser av e-poster 22-åringen har sendt fra fengselet har straffeutmålingen blitt utsatt tre ganger.

Les også: Dommen mot Ahmed utsatt igjen

Foran rettsmøtet i august hadde aktoratet fått oversatt e-postene fra norsk til engelsk av fire FBI-godkjente oversettere. Waleed Ahmeds amerikanske forsvarer protesterte imidlertid mot det de mente var feilaktige oversettelser, og ba om at det ble gjort på nytt.

– Aktoratet har fortsatt ikke lyktes i å få tak i godkjente oversettere. På et eller annet tidspunkt er dommeren nødt til å sette strek. Waleed Ahmed har selv levert inn oversettelser gjort av statsautoriserte oversettere her i Norge, forteller 22-åringens norske forsvarer, Hans Marius Graasvold til NRK.no.

Ny dato er 24. februar, og mens aktor har lagt ned påstand om 100 måneders fengsel (8 år), håper forsvarer Humberto Diaz på 18 måneder.

Soningsoverføring

Fortsatt håper 22-åringen på en soningsoverføring til Norge så snart en dom er rettskraftig. Forsvarer Hans Marius Graasvold forteller at de ikke kan sette i gang med den formelle prosessen før det foreligger dom, men sier at han allerede har vært i kontakt med justisdepartementet for å opplyse om ønsket.

Det er opp til amerikanske myndigheter å bestemme om han skal sone hele dommen der eller bli overført til Norge. Slike forespørsler vurderes fra sak til sak.

– Det kommer ofte an på om det er stor forskjell mellom straffen man blir idømt der og straffen man hadde fått i hjemlandet. Men selv om Ahmed trolig får litt lengre straff i USA enn han ville fått for det samme forholdet i Norge, tror jeg ikke det skal bli noe problem i denne saken, uttaler Graasvold.

Uansett lengde har Waleed Ahmed tro på at han vil bli tatt seriøst igjen når straffen er ferdig sonet.

Har endret seg

– Når du viser at du gjør noe godt for samfunnet og at du har forandret deg, blir du tatt seriøst. Alle har en fortid, men folk har en tendens til å glemme det. De hjelper deg med å få deg opp på toppen igjen, sier han til Nettavisen.

Les også: Benekter nye svindelplaner og sletting av bevis

På spørsmål om han angrer på det han har gjort, svarer han at han gjerne skulle «forandret på» sine handlinger hvis det var mulig.

– Ja, jeg angrer. Slike handlinger vil ikke gjentas i fremtiden. Fengsel er ikke noe for meg, jeg er glad jeg ble tatt.