NRK Meny
Normal

– Viktig å ikke bare snakke om likestilling

Oslo bystyres yngste representant, Prableen Kaur, bærer turbanen sin med stolthet. – Den er et symbol på sikhenes kamp for likestilling, sier den unge og snart bokaktuelle politikeren.

Prableen Kaur

Prableen Kaur er sikh og Ap-politiker. I høst er hun aktuell med boken «Jeg er Prableen».

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kaur, som er 19 år gammel, sikh og politiker fra Arbeiderpartiet, gjester i dag Sommer i P2.

Søkte trøst i religionen

– Da jeg begynte på barneskolen, trivdes jeg godt. Men etter to år begynte ting å forandre seg. Jeg fikk mange kallenavn og ble holdt utenfor. Jeg ble mobbet, sier den unge politikeren i programmet.

Prableen Kaur

Aps Prableen Kaur er gjest i Sommer i P2 denne uken.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Da Kaur begynte på ungdomsskolen, ble mobbingen verre og religionen ble en viktigere del av livet hennes.

– Mobbingen gjorde noe med meg både fysisk og psykisk, og jeg søkte trøst i religionen.

Kaurs foreldre er fra India, og begge kommer fra familier der religion har spilt en stor rolle.

– Jeg hadde fått vite mye av foreldrene mine og andre sikher, men det var først etter at jeg utforsket religionen på egen hånd, at jeg klarte å sette mitt eget liv i perspektiv og se hvor mye de grunnleggende verdiene som likestilling, nestekjærlighet og ytringsfrihet betyr for meg, forteller hun i programmet.

– Ikke lett å plutselig dukke opp på jobb med turban

Elleve år gammel ble Kaur praktiserende sikh og da hun var tolv, begynte hun å bære turban.

– Jeg hadde lenge hatt et sterkt ønske om å gjøre det, men jeg følte meg ikke modig nok. Jeg møtte en rekke sikh-kvinner som hadde tatt valget før meg, og lyttet nysgjerrig til erfaringene deres. Det inspirerte og motiverte meg, sier Kaur.

– Det er ikke lett å plutselig dukke opp på jobb i Norge med turban på hodet. Det var viktig for meg å høre om hvordan de taklet hverdagslige ting som jobb, trening og studier, utdyper hun til NRK.no.

Prableen Kaur

Prableen Kaur på Arbeiderpartiets landsmøte i fjor.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kaur forklarer at det mest grunnleggende i sikhismen er likestilling. Per i dag er hodeplagget kun påbudt for menn, men frivillig for kvinner. Derfor er det viktig for henne å bære det.

– For meg har det vært viktigere å tørre å praktisere likestillingen enn bare å ha mot til å snakke om den, sier hun.

Debuterer som forfatter i høst

I april i fjor skapte Kaur overskrifter da hun ble den første kvinnen som noensinne gikk med religiøst hodeplagg på talerstolen under Arbeiderpartiets landsmøte.

Hun var på Utøya 22. juli, og reddet livet ved å spille død i over en time. Halvannen måned senere ble hun valgt inn i Oslo bystyre som den yngste noensinne.

Til høsten skal Kaur begynne å studere jus ved Universitetet i Oslo, og senere denne måneden debuterer hun som forfatter med oppvekstskildringen Jeg er Prableen på Gyldendal.

– Det kan bli litt mye med både studier, politikk og bok, men jeg tror jeg skal klare det. Det har gått fint til nå, sier hun til NRK.no.

Hør hele Sommer i P2, der Prableen Kaur snakker mer om sin oppvekst og leser utdrag fra sin kommende bok.