NRK Meny
Normal

– Sjokkert og skjelven

– Jeg vet ikke hvordan det går med dokumentaren min nå. Folk er blitt redde for å snakke med meg, og tror at jeg går til politiet, sier filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen, etter PST-beslaget.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

FØLTE MEG LITEN I MØTE MED MAKTA: Ulrik Imtiaz Rolfsen fikk besøk av tre sivilkledde politifolk

Foto: Tone Staude / NRK

Politiets sikkerhetstjeneste gjennomførte mandag kveld en aksjon hos filmskaperen, og beslagla en rekke filer fra 43-åringens kommende filmprosjekt.

– Jeg frykter at dette kan bli helt ødeleggende for arbeidet med dokumentaren. I verste fall blir det ikke noe av hele prosjektet, sier Rolfsen til NRK.

Han forteller at dokumentaren, som handler om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge er nesten ferdig.

– Temaet er interessant, både for meg som filmskaper og som borger av Norge, sier han.

Ikke sett opptakene

– Dokumentaren er en slags metafortelling om hvordan Norge takler islamistmiljøet. Den følger også Ubaydullah Hussain i hans hverdag, sier filmskaperen.

Hussain skulle en tur til Gøteborg sammen med en 18-åring som er terrorsiktet.

– Han inviterte med seg oss, forteller Rolfsen, som ikke reiste til Sverige selv. To andre fra filmteamet ble med på turen.

Filmskaperen sier at han ikke har sett på opptakene selv, og at han ikke vet hva de inneholder. Men det er opptak fra kjøreturen til Gøteborg, og samtalen i bilen underveis.

PST tok klipp

– Det var klipp fra denne turen PST var interessert i. De tok beslag i minnepinner og funn på harddisken, forteller Rolfsen.

Han visste ikke at politiet skulle komme, før tre sivilkledde sto utenfor døren hans.

– Jeg følte meg ganske liten i møte med makta. De hadde med seg ransakingsordre, og forklarte at jeg ikke var tiltalt for noe, men at jeg var å regne som et vitne. Jeg kjente meg nummen, sier han.

De beslaglagte videofilene til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er ikke gjennomgått, opplyser PST. Opptakene skal sendes til retten, som skal avgjøre om PST kan se innholdet.

Les også:

Flere kulturnyheter