Hopp til innhold

– Nordmenn er ekstremt opptatt av Facebook-bursdager

Én femtedel av alle Facebook-innlegg i Norge handler om bursdag. Ekspert mener nordmenn mangler kunnskap om hva bursdags-informasjonen deres egentlig brukes til.

BURSDAG: Martine er som nordmenn flest, og er i overkant opptatt av bursdag på Facebook.

Dette er tall som analysebyrået Retriever har kommet fram til etter ett døgn med målinger.

– Jeg hadde forventet at bursdagsgratulasjoner ville være en stor andel av innholdet på Facebook, men at det skulle være så voldsomt som dette, hadde jeg ikke trodd, sier Kristina Nilsen, analysesjef i Retriever, til NRK.

Tatt over for lokalavisene

Hun forteller at når de analyserer temaer, som hvor mye engasjement det er rundt Pokémon eller den amerikanske valgkampen, er resultatet nesten aldri over ett prosent.

Kristina Nilsen

OVERRASKET: Kristina Nilsen i Retriever forteller at de ble sterkt overrasket over hvor mange av Facebook-innleggene som handler om bursdager.

Foto: Retriever Norge

At denne analysen havnet på 19 prosent var derfor overraskende, og Nilsen tror Facebook nå har tatt over noe av den funksjonen lokalavisene har hatt.

– Lokalavisen var en slags oppslagstavle, der man sendte inn bilder av personer som hadde bursdag eller annonserte at man giftet seg. Det skjer fortsatt, men på Facebook får folk informasjoner fra personer som er mange andre steder også, samt mer treffsikker informasjon, sier hun.

– Vi snakker jo mye om det alvorlige når det gjelder Facebook. Dette synliggjør hvilken funksjon de har på andre fronter.

Forventer hundre gratulasjoner

Sosiolog Aksel Hagen Tjora har utført et eksperiment der en gruppe mennesker måtte klare seg uten Facebook i tre uker. Da syntes flere det var ubehagelig å komme tilbake.

– Grunnen var at de så at de hadde noen gode venner de skulle ha gratulert med dagen, sier han til NRK.

Ifølge forskning fra Universitetet i Oxford har en person maks 20 venner i det virkelig liv, mens på Facebook er vennelisten rundt ti ganger så lang.

FESTIVALFORSKER: Aksel Tjora har forsket på både små og store festivaler i Norge.

FORSKET: Aksel Tjora har fått en gruppe mennesker holde seg unna Facebook i flere uker for å se hva som skjedde.

Foto: KJARTAN OVESEN / NRK

– Hvis du har mange venner, kanskje over tusen venner, forventer du kanskje et par hundre bursdagsgratulasjoner, sier Tjora.

Brukes til markedsføring

Cecilie Staude

– KUNNSKAPSMANGEL: Cecilie Staude mener nordmenn ikke vet hva de sier ja til når de lager en Facebook-profil.

Foto: Privat

Cecilie Staude er førsteamanuensis ved Institutt for markedsføring ved BI.

Hun sier at mange nordmenn mangler kunnskap om nøyaktig hva Facebook kan bruke informasjonen som ligger i bursdagsdatoen din og alderen din til.

– Denne informasjonen legges til grunn når bedrifter og organiasjoner i dag i økende grad bruker Facebook som markedsføringskanal for produkter og tjeneste, sier hun til NRK, og legger til:

– Det er fremdeles en stor kunnskapsmangel om hva du sier ja takk til når du lager en profil på Facebook.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters