– Google mener Fantorangen-fjerting ikke er barnevennlig

I NRK Supers Fantorang-app promper den rampete tøyfiguren. Det mener Google er upassende for norske småbarn, ifølge Super-sjefen.

Fantorangen

FLATULENS: Google mener Fantorangens fjerting ikke er passende for barn under ni år.

Foto: NRK

I Fantorangen-appen til NRK Super kan man ta med den folkekjære figuren på dagligdagse gjøremål, som å vaske klær, bade i svømmebasseng og gå på do.

Når Fantorangen gjør sitt fornødne kan man både se og høre at figuren promper.

Dette har fått Google til å reagere. Appen ligger tilgjengelig i Google Play – Googles appbutikk – men har blitt merket som passende for barn i alderen 9 til 12 år.

Fantorangen-app aldersgrense 9-12 Google Play

BLANDING: Fantorangen er en miks av dyrene elefant og orangutang. Den underholder på Barne-TV på NRK Super.

Foto: Skjermdump

For de minste

Ifølge NRK Super-sjef Hildri Gulliksen har Fantorangens prompling vært et tilbakevendende problem for Google.

– Dette kommer opp hver gang vi oppdaterer appen vår. Det er kommunisert flere ganger fra Google at det er prompingen som er problemet. Så får vi en midlertidig godkjenning, også blir det ny merknad igjen neste gang vi oppdaterer, sier Gulliksen.

Hun forstår ikke at Google kan reagere så kraftig på Fantorangens promping.

– Fantorangen er for de aller minste, og dette er en lærings- og lekeapp for dem. Når Google markerer den for barn fra 9 til 12 år vil ikke appen dukke opp i riktig kategori. Det er en ulempe for oss, sier hun.

Hildri Gulliksen, redaktør for NRK Super

REAGERER PÅ REAKSJONEN: NRK Super-redaktør Hildri Gulliksen er helt uenig med Googles vurdering av Fantorang-appen.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Les også: Søvnekspert: Nytt spill kan gi søvnproblemer og prestasjonsangst

Større diskusjon

Gulliksen understreker at både Google og NRK har et felles ønske om å beskytte barn, men at de er uenige om hva som egner seg for de minste.

– Er det viktig at fantorangen promper? Nei, selvsagt ikke. Men det er en del av en større diskusjon om publisistisk ansvar og redaktøransvaret. Det er et prinsipielt spørsmål om hva som er passende og ikke passende for barn i Norge, og hvem som skal definere det, mener hun.

Det kan også handle om ulike kulturelle oppfatninger av hva som er greit for barn, som kan være annerledes i USA-baserte Google enn i Norge.

– Dette starter med promp, attpåtil en animert promp, men det handler egentlig om demokrati, sier hun.

NRK har vært i kontakt med Google i Norge, som opplyser at de skal se på saken til uken.

Opptak fra Fantorangen appen

Det er dette som har fått Google til å legge appen i kategorien for barn i alderen 9 til 12 år.

Les også: Vampyrjakt, valkamp og parterapi på NRK i haust

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP