Nicolai Cleve Broch om Halvbroren: – Dette vil jeg gjøre igjen

Å spille rollen som Barnum i «Halvbroren» er noe av det morsomste Nicolai Cleve Broch har gjort. – Det er fantastisk univers å være i, sier han.

Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen

Barnum forteller ikke kjæresten Vivian at de ikke kan få barn. Det er starten på et liv med løgn og svik.

Foto: Monster / NRK

«Halvbroren» har så langt vært en stor suksess, og over én million seere har fått meg seg de tre første episodene av serien. I kveldens episode gjennomgår hovedpersonen Barnum, spilt av Nicolai Cleve Broch, en vanskelig tid.

Barndomskjæresten Vivians største ønske er å få barn, og etter flere mislykkede forsøk klarer hun å overtale Barnum til å ta en sjekk hos legen. Der får han beskjed om at han ikke er i stand til å få barn, noe som er starten på det sviket Barnum føler.

– Det er en veldig konkret tilbakemelding å få, og som er veldig vond. Så det var lett å forstå omfanget av det, sier Broch til NRK.no, om scenene fra legekontoret i fjerde episode.

Barnum velger å lyve til Vivian om resultatet fra legen, og begynner å pynte på sannheten og leve på en løgn. Han har alltid vært redd for å ikke strekke til, og er livredd for å miste kjæresten.

– Jeg tror først og fremst det er loddet på Vivian. Barnum elsker henne, og vil mer gi henne barn enn å bli far selv. Han har jo vokst opp nesten uten far, og familietradisjonen er at fedrene er fraværende, sier Broch.

(Saken fortsetter etter bildet)

Nicolai Cleve Broch i Halvbroren

Barnum Nilsen sliter med komplekser.

Foto: Monster / NRK

Egne komplekser

Utover i serien har publikum blitt mer og mer kjent med Barnum, både som ung på 60-tallet, og som voksen på 80-tallet. Som barn blir han stadig minnet på hvor liten han er, både av mobbere og sin egen bror.

Barnum sliter med disse kompleksene hele livet, og det vises med at han blant annet bruker platåsko for å komme seg litt mer opp i høyden.

Før premieren uttalte Broch at han har prøvd å slippe taket i romanen, og gått inn i rollen for å gjøre den til sin egen.

– Det betyr at jeg også har lagt noen av mine egne komplekser inn i rollen. Alle har komplekser, men når man blir eldre har man i større grad funnet måter å akseptere de på, sier han.

Likevel understreker han at han i stor grad er Barnum, og ikke Nicolai, når han spiller rollen.

Vanskelige relasjoner

Rollen som Barnum deler Nicolai Cleve Broch med unge Oskar Sandven Lundevold. De to jobbet mye sammen for å få noen felles referanser til Barnum fra 60-til 80-tallet.

– Vi hadde ingen spesielle triks, men vi lagde noen kjennemerker. Oskar følte nok også på den melankolien og følelsen av å ikke strekke til, sier Broch.

Den største utfordringen med å spille Barnum som voksen, var for Broch å sette seg inn i de relasjonene mellom blant annet han og halvbroren Fred.

– Det jeg gjør er mye knyttet til hva som skjedde med meg og Fred under oppveksten. Det var vanskelig å hele tiden skulle vite hvor jeg var rent emosjonelt, og å skape minner og bilder fra 60-tallet og få det til å virke ekte.

– Det er det morsomste jeg har gjort

Likevel mener Broch at rollen som Barnum er «det morsomste han har gjort» i karrieren.

– Selve rollefiguren står for seg selv, men jobben med den er noe av det morsomste jeg har gjort. Det er et fantastisk univers å være i, og det skjer veldig mye helt frem til åttende episode, sier Broch.

Vanligvis gjør han ferdig en rollefigur i løpet av noen uker på film, men med innspillingen av Halvbroren var det annerledes.

– Vi holdt på i nesten 10 måneder, og det å få være og jobbe med samme rollefigur over så lang tid har jeg aldri gjort før. Man fikk lov til å bli trygg og jeg ble mer og mer kjent med rollefiguren, sier han.

– Det var veldig gøy, og absolutt noe jeg vil gjøre igjen.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter