Hopp til innhold

- Å nå ut var aldri viktig

Kråkesølv er snart klare med oppfølgeren til fjorårets svært populære debut. Men bandet har aldri jobbet bevisst for å få suksess. – Det har bare vært en stor positiv overraskelse, sier bandets trommeslager.

Kråkesølv

Kråkesølv er snart klare med albumet «Bomtur til jorda».

Foto: Promo

Kråkesølv, Bodø-bandet som hadde stor suksess med debutplata «Trødnøsting», er snart klare med album nummer to. Første smakebit er singelen «Nordavind mot varme kinn» som allerede ruller og går i høy rotasjon på NRK P3.

Kråkesølv på Blæst 13.11.2009

Thomas Litangen, her under konsert på Blæst i Trondheim, har få forventninger til hvordan det skal gå når bandet gir ut sitt andre album i november.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK
Øystein Greni

Øystein Greni fra BigBang har hatt med seg Kråkesølv og vært produsent i sitt Grand Sport studio.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Thomas Litangen, Kristoffer Unstad og Fredrik William Olsen i Kråkesølv

Thomas Litangen, Petter Nohr Unstad og Fredrik William Olsen i Kråkesølv på bussen i Oslo under innspillingen av deres nye plate.

Foto: Privat
Kråkesølv på Buktafestivalen 2010

Vokalist Fredrik William Olsen i aksjon på scenen under Buktafestivalen tidligere i år.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Men suksessen har på ingen måte gått til hodet på nordlendingene.

Vil bare lage musikk

- Vi har aldri satt oss mål om annet enn å lage musikk. Her i Bodø har hardcore og punk stått veldig sterkt i mange år, med en «gjør det sjøl»-holdning. Så å bli noe stort eller nå ut har aldri vært viktig. Det har bare vært en stor positiv overraskelse, sier trommeslag Thomas Litangen til NRK.

Han er usikker på hva som er den viktigste faktoren til deres suksess.

- Det er mye flaks også har vi jobbet godt og er engasjert i det vi gjør. Vi har jobbet hardt for å få til dette.

Ikke noe forhold til produsenten

Øystein Greni fra BigBang har vært produsent for albumet «Bomtur til jorda» som gis ut mandag 22. november. Men selv om Greni er en stor stjerne og veldig godt kjent, hadde ikke Kråkesølv-gutta noe forhold til hans musikk fra før av. De ble imidlertid plukket ut som Grenis favoritt etter å ha varmet opp for BigBang og vant også studiotid.

Ikke visste de heller at han kan være en krevende kunstner, men det merket de ikke noe til under innspillingen.

- Ingen av oss hadde noe forhold til Øystein og BigBang fra før av. Vi tok ham for det han er, så det merka vi ingenting til.

- Det er klart han hadde meninger om hva som var rett og hvordan han mente det burde høres ut, men vi gjorde hva vi ville likevel. Det var aldri noe problem.

- Vi var sjefen

- Vi er også ganske bastante på våre meninger, så vi fant ut at det var vi som var sjefen, men lyttet til hverandre, så vi kom godt overens. Også var Kristian Engseth tekniker og han og Greni har jobbet mye sammen og har god kjemi.

Bandet hadde for så vidt produsert mye av materialet før de gikk i studio, så Greni fikk en litt annen rolle enn den tradisjonelle produsenten.

- Han er en veldig energisk type og rollen hans var mest som motivator og inspirasjon, for låtene var nesten ferdig produsert på forhånd, med demoer. Så han kom med innspill her og der og var veldig god å ha der.

Likevel har trolig Greni satt sitt preg på det nye albumet, som ble spilt inn live og analogt.

- Vi har nok en litt ny sound. Vi har utforska dynamikken en del, så på de harde partiene er det hardere og roligere på de rolige, mener trommisen.

Lave forventninger

Thomas Litangen insisterer også på at Kråkesølv ikke har noen spesielle forventninger til den «vanskelige» andreplata.

- Jeg vet ikke hva man skal forvente, jeg. Vi håper sjølsagt at alle som liker førsteplata også liker denne. Og dette albumet står vi jo enda mer inne for enn den første, men det er klart - vi er jo avhengige av at folk skal like det.

Bandet som spilte sin første konsert på Kulturhuset Gimle i Bodø den 12. april 2008, har hatt en enorm utvikling. Før sommeren og en rekke festivaljobber spilte de inn sitt andre album i Øystein Grenis Grand Sport Studio. Men de ventet med å gi det ut til festivalsommeren var over.

- Vi spilt inn i mai og mikset i august. Vi lot det ligge til over sommeren. Vi fikk spille så så mye i sommer at vi bare måtte vente til alle festivalene var over.

Låter fra den første plata ble spilt mye i norsk radio, spesielt NRK P3 og Litangen sier radio har en del å si for deres suksess. Nå er deres nye single også spillelistet i kanalen. Men selv om dette er en ungdomskanal får bandet faktisk mest respons på musikken sin fra eldre folk.

- Det har en del å si, veldig mange eldre mennesker sier faktisk at de hører oss på radio, selv om den spilles mest på P3. Radio blir nesten som festival, med mye forskjellig musikk samlet på samme plass, så folk oppdager annen musikk enn de trodde de likte, mener han.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor