Hopp til innhold

– Trenger 100 karbonfangst-prosjekt innen 2020

– Verden trenger 100 store karbonfangst- og lagringsprosjekt innen 2020, sier IEA-sjef Nobuo Tanaka.

Jern- og stålfabrikk i Kina

Jern- og stålfabrikk i Kina.

Foto: JIANAN YU / REUTERS

– Vi kommer til å trenge 100 prosjekt i stor skala innen 2020, 850 innen 2030, og 3400 innen 2050, uttalte Tanaka under den internasjonale ministerkonferansen på karbonfangst- og lagring i London i dag, ifølge Reuters.

– OECD må lede

Nobuo Tanaka

Sjef for Det internasjonale energibyrået (IEA) Nobuo Tanaka.

Foto: Sandra Pace / Scanpix/AP

Tanaka la til at mange av disse må bli bygd i utviklingsland, utenfor OECD.

– OECD må være ledende i det første tiåret, men teknologien bør tas i bruk også i utviklingsland innen kort tid. Det er nettopp her man ser den største veksten innen klimagassutslipp, uttalte Tanaka under møtet for Carbon Sequestration Leadership Forum.

Norge har vært viktige bidragsytere til møtet som samler ministere fra hele verden.

Noe av grunnen til at vi er så synlige i debatten er, ifølge olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, fordi Norge er ett av få land som kan vise til lagring og har erfaring på feltet.

– Vi opplever at det er en endring internasjonalt rundt dette. Jeg føler at skepsisen som noen land har uttrykt tidligere nå er i ferd med å avta. Det er flere land som nå arbeider aktivt for dette.

Norske milliarder til CO2-håndtering

I statsbudsjettet for 2010 legger regjeringen opp til å bruke 3,5 milliarder kroner på CO2-håndtering.

Det norske statsbudsjettet som ble lagt fram i dag legger dermed opp til tidenes største satsing på fangst, transport og lagring av CO2.

Les også: Satser alle kort på fangst og lagring

– Dette er for at vi skal lykkes med å utvikle CO2-håndteringsteknologi som kan bli brukt over hele verden, og som kan bli avgjørende i kampen for å redde klimaet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

65 prosent av alle prosjekt i u-land

Tanaka i IEA har anslått at man trenger hele 56 milliarder dollar internasjonalt til investeringer i CCS fra 2010-2020. Senere mener han det vil være bruk for så mye som 646 milliarder fra 2021-2030.

– Våre beregninger antyder at man trenger at 65 prosent av alle CCS-prosjekter må være plassert i utviklingsland innen 2050.