Hopp til innhold

Stoltenberg støtter omstridt klimasjef

– I prinsippet ønsker jeg kritikk velkommen. Jeg vil også gratulere Pachauri for å ha tatt raske grep med å rette på feilene som er gjort.

Verdensforum for bærekraftig utvikling

Verdensforum for bærekraftig utvikling i New Dehli.

Foto: Raveendran / Scanpix/AFP

Det sa Jens Stoltenberg til forsamlingen under Verdens forum for bærekraftig utvikling som fant sted i New Dehli i India i dag.

Flere støtter Pachauri

Dr. Rajendra Pachauri

Dr. Rajendra Pachauri under klimatoppmøtet i København.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Sammen med flere andre verdensledere gikk han ut med sin støtte til lederen for FNs klimapanel (IPCC) etter prognosefeil i den siste klimarapporten.

Les mer: Jensen kritisk til FNs klimapanel

– Enkelte av anbefalingene i rapporten har vært gjenstand for kritikk. I prinsippet ønsker jeg kritkk velkommen, sa Stoltenberg.

Stoltenberg la til at hovedtrekkene i rapporten forblir uendret.

– Polisen smelter, havet stiger og kloden vår blir varmere, sa han ifølge DNA India .

Se: Hvor troverdig er FNs klimapanel?

– Beklagelig feil

I rapporten het det at isbreene i Himalaya vil være borte innen 2035 dersom smeltingen fortsetter i samme tempo som nå. Det er disse prognosene som viser seg å være feilaktig.

Pachauri sier at denne delrapporten kom med i hovedrapporten for 2007 fordi arbeidsreglene ikke ble fulgt da hovedrapporten ble utarbeidet. Han kaller det som skjedde en beklagelig feil.

– Rutinene vil bli styrket, slik at noe lignende ikke skal kan skje i framtiden, sa han i januar, og gjorde det klart at han ikke ønsker å trekke seg fra ledervervet .

Les også: Jensen kritisk til FNs klimapanel
Pachauri: Pachauri: - Slik vil Norge rammes av klimaendringene

– Har gått glipp av hele poenget

– De som fant glede i å refse IPCC over prognosene om issmeltingen på Himalaya innen 2035, har gått glipp av hele poenget. Vi som bor i Bhutan både føler og ser de raske endringene i våre omgivelser, uttalte den bhuanesiske statsministeren, Jigme Thinley under den 10. toppmøtet for bærekraftig utvikling i New Dehli.

Finlands statsminister Matti Vanhanen ønsket også å gi sin støtte til panelet.

– Uavhengig av rapporten, så må verden bevege seg sammen for å bekjempe den globale oppvarmingen. Vi burde arbeide hardt for å få til en juridisk bindende avtale når lederne møtes i Mexico senere i år, sa Vanhanen.