Hopp til innhold

Republikanerne planlegger klimaboikott

Republikanerne i Miljøkommiteen i Senatet planlegger denne uken en boikott av møter som skal sikre en nasjonal klimalov.

Miljøkommiteen ved Lamar Alexander, Kit Bond og Mike Crapo

Senatorene Lamar Alexander, Kit Bond og Mike Crapo i møte med Miljøkommiteen.

Foto: Chip Somodevilla / Scanpix/AFP

De sju medlemmene ønsker å hindre demokratenes arbeid med å få igjennom den kontroversielle loven raskt.

Vedtatt i Kongressen

Avtalen på 1200 sider ble vedtatt av Representantenes hus i Kongressen i juni. Målet er å senke utslippene av karbondioksid og andre drivhusgasser med 17 prosent innen 2020, og med 83 prosent innen 2050. Demokratene er overbeviste om at tiltakene vil gagne både miljøet og føre til økte arbeidsplasser i landet.

Les mer: Kongressen vedtok historisk klimalov

Lovutkastet ble imidlertid vedtatt med et nødskrik med 219 mot 212 stemmer, og hele 43 av Obamas egne partifeller stemte mot forslaget. Som ventet har det møtt enda sterkere motstand i Senatet.

Verden venter på USA

Mens amerikanerne kniver på hjemmebane, venter resten av verden på at loven skal få gjennomslag. De fleste mener nemlig en internasjonal avtale er avhengig av at USA er med på notene.

FNs klimasjef Yvo de Boer har tidligere sagt at han setter all sin lit til den amerikanske delegasjonen som skal sendes til København i desember. Han har uttalt at han er meget glad for å se at USA er tilbake i den internasjonale klimaprosessen og at amerikanerne engasjerer seg nasjonalt for problematikken.

– Treffer forbrukerne rett i lomma

Men til tross for president Barack Obamas ønsker om å gjøre opp for forgjengeren i Det hvite hus, går forhandlingene sakte fram.

Amerikanske motstandere av det nye, nasjonale lovforslaget mener tiltakene vil treffe forbrukerne rett i lomma. De mener bestemt at prisene på energi og andre dagligvarer kommer til å stige dersom politikerne forplikter seg til uslippskutt.

Og disse uttalelsene senker forventningene til de internasjonale forhandlerne.

– En avtale som ikke har med seg verdens største utslippskjemper er ingen tilstrekkelig avtale. Det er dessuten utenkelig å tro at Kina og India blir med dersom USA ikke er det, sier Norges sjefsforhandler Hanne Bjurstrøm.

Ønsker flere detaljer

Ifølge en talsmann for medlemmene i kommiteen, Matt Dempsey, vil republikanerne bli tvunget til ikke å møte opp under tirsdagens møte i Washington. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Republikanerne ønsker nemlig en mer detaljert økonomisk analyse av loven før de går med på en deltakelse i arbeidsmøtene.

Leder i Miljøkommiteen, demokraten Barbara Boxer, arbeider for å få gjennom loven i gruppen før FN-møtene i København i desember. Flere ytrer imidlertid nå usikkerhet om hvorvidt dette kommer til å skje.