Hopp til innhold

– 2012 det varmeste året registrert i amerikansk historie

Fjoråret er det varmeste året som noen gang er registrert i USA, hevder ny rapport. Ifølge rapporten var det også året med nest mest ekstremvær.

Branner i USA

Det varme været i USA bidro til flere store branner. Her fra Ravendale i California i august i fjor.

Foto: HANDOUT / Reuters

Den gjennomsnittlige temperaturen i USA i fjor lå på 12,9 grader, ifølge National Oceanic and Atmospeheric Administration (NOAA).

Gjennomsnittstemperaturen for de foregående 117 årene siden registreringene begynte i 1895 var 11,1 grader, ifølge NOAA.

Registreringene gjelder imidlertid bare for 48 av USAs 50 stater, da Alaska og Hawaii ikke er med på målingen.

Halv grad høyere

2012-snittet var en halv grad høyere enn 1998-temperaturen, som hittil har vært det varmeste året i USAs historie, ifølge målingene i rapporten. Det ble da målt en gjennomsnittstemperatur på 12,4 grader.

Forskerne som står bak rapporten advarer om at de høye temperaturene bare er et forvarsel på hva amerikanerne har i vente, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Temperaturen stiger og kommer til å fortsette med det de neste årene, sier forsker Jack Crouch i NOAA.

Han sier at temperaturene øker overraskende hurtig.

– Disse urovekkende nyhetene legger press på Obama for å gjøre noe med karbonutslippene, sier Shaye Wolf, klimaforsker ved The Center for Biological Diversity.

Enkelte har imidlertid stilt spørsmål ved om tallene i målingen stemmer. Nettstedet Newsbusters.org mener det er påfallende at NOAA opererer med to forskjellige sett med tall, et for internt bruk, og et til eksternt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Varmt vær i USA

Et fiskevann i delstaten Kansas tørket helt ut under hetebølgen i USA i august. 2012 er det varmeste året som er registrert i USA noensinne.

Foto: JEFF TUTTLE / Reuters

Tørke og ekstremvær

Det varme været i USA førte også til en omfattende tørke, som på det meste rammet 61 prosent av landet. Store avlinger verdt flere milliarder dollar ble ødelagt, og skipstrafikken på Missisipi ble redusert som følge av den lave vannstanden.

De tørre værforholdene bidro også til store branner, som ødela 9,2 millioner dekar. Dette er det tredje høyeste tallet registrert noensinne, ifølge NOAA.

USA ble også rammet av elleve værkatastrofer, blant annet orkanene Sandy og Isaac. Det var også store tornadoer i Texas og Ohio.

Bare en gang tidligere er det registrert mer ekstremvær i løpet av et år.