NRK Meny
Normal

– Bedre klimatoppmøte enn fryktet

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er glad for at sluttavtalen fra klimamøtet i Cancún i Mexico er vedtatt. Han mener vi bør skryte av verden som klarer å komme fram til kompromiss.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg var en av få statsledere som deltok på COP16, og den eneste fra de vestlige i-landene som dukket opp.

Foto: OMAR TORRES / Afp

– Klimatoppmøtet er vesentlig bedre enn det vi fryktet, og det er viktige byggesteiner som er på plass, sier Stoltenberg.

Landene ved FNs klimatoppmøte i Cancún ble enige om en slutterklæring som blant annet går ut på at det skal opprettes et fond som skal bidra til å finansiere klimatiltak i fattige land.

Det er også lovet at regnskogen skal bevares, men det er ikke lagt flere penger på bordet til arbeidet.

– Vi er ikke i mål eller ferdige med jobben, men i forhold til alternativet om å gå fra hverandre i Cancún uten enighet om noe, er det viktige ting som nå er på plass.

– Vi bør skryte av verden

De over 200 landene jobbet har jobbet mange timer på overtid, før de fikk avtalen i havn i havn i morgentimene lørdag . Stoltenberg mener man bør skryte av verden som evner å jenke seg og finne kompromisser.

– Noe av faren med klimaarbeidet har vært at folk står på det de mener er en perfekt løsning og avtale, også gjør de det beste til den godes fiende.

– Det er nettopp fordi mange land har jenket seg, og akseptert at det finnes argumenter for ulike standpunkter, og funnet mellomløsninger som gjør at vi ble enige om noe, sier han.

Han roser blant annet frem enigheten om et regelverk for verning av skog.

– Det er helt avgjørende, for det er det som gjør at vi kan få de største og billigste utslippskuttene.

Selda Ekiz om temperatur og co2 siste 800 000 år.
Hvorfor gjør vi så lite når vi vet så mye? Per Espen Stoknes er klimapsykolog ved BI. Han viser hvilke mekanismer det er i oss som gjør oss til klimasinker, selv om vi vet bedre. 
Episode 1:10 Distanse. Det skjer ikke meg.