Hopp til innhold

Australia slutter seg til Norges regnskog-satsning

Med 30 millioner dollar skal australierne bistå Indonesia med å bremse avskoging og bevare artsmangfoldet i landet.

Mark Dreyfus og Erik Solheim

En fornøyd miljøvernminister under en pressekonferanse i Cancun i dag.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo i Cancun
Foto: NRK

- Å hindre avskoging er en viktig del av klimakampen. Vi vil gratulere Norge og Indonesia for det de har fått til så langt med REDD+, og vi er glade for å nå melde vår deltakelse i dette arbeidet, sier statssekretær Mark Dreyfus.

Miljøvernminister Erik Solheim presenterte i dag nyheten sammen med Dreyfus og minister Kuntoro Mangkusubroto fra Indonesia under klimatoppmøtet i Cancun i Mexico. Han er meget fornøyd med det nye samarbeidet.

- Jeg tror at alle her er overbevist om at dette er et viktig steg i riktig retning. Det er en av de vanskeligste temaene i vår tid. Halvparten av alle artene finnes i REDD-skogene, og alle skjønner at dette er en av de viktigste oppgavene - å ta vare på dette, sier Solheim.

Norsk initiativ i mai

Norges initiativ kom i mai da det ble annonsert at den norske regjeringen vil bruke seks milliarder kroner på å bevare indonesisk regnskog.

Ifølge regjeringen tilsvarer innsatsen 700 ganger så store utslippskutt som fullskalarensing på Mongstad.

Les mer: Norge vil redde Indonesia-regnskog

Resultatbasert system

Avtalen innebærer at Indonesia vil motta penger ved slutten av hvert år dersom landet kan bevise at de har nedsatt tiltak for å ta vare på skogene og for å redusere utslipp av klimagasser.

Det skal gjennomføres ved at landet setter ned strengere restriksjoner, overvåker beskyttede områder og utdanner og skaffer tilveie jobber for fattige lokalsamfunn som bor nær skogene.

- Det er indonesisk innsats dette krever, ikke norsk eller australsk. De gjør det for sin egen del, og for hele verdens befolkning, sier den norske miljøvernministeren.

Systemet skal settes gradvis på plass og vil til slutt være et resultatbasert system, der landene vil betale når Indonesia viser til resultater.

- Vi har ikke begynt på dette fordi det er lett, men fordi det er en stor utfordring, sier Solheim.

Les også: Frykter norske penger skal rasere regnskog