2000 nordmenn reiser til København for å demonstrere

– Vi tror det er viktig med et stort folkelig press for å vise at vi ikke tillater topplederne å sitte innenfor lukkede dører og fatte feile beslutninger om noe som angår oss alle.

Banner til København

Det ble denne helgen avholdt et aksjonsverksted i Oslo for demonstrantene som skal reise til København.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Det sier styremedlem i Norges sosiale forum, Vegard Velle.

En rekke nordmenn i norske fagforeninger, partipolitiske ungdomsgrupper og miljøvernsorganisasjoner pakker snart sekken for å delta i en internasjonal klimakamp under toppmøtet i København i desember.

Denne helgen hadde flere møtt opp til aksjonsverksted på Chateau Neuf i Oslo der det ble klippet, sydd og malt med sterkt engasjement.

Vil legge press på politikerne

Vegard Velle

Vegard Velle i Norges sosiale forum.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Vi håper demonstrasjonene vi tar del i vil bidra til å legge press på politikerne til å komme opp med en forpliktende, god og bindende avtale som sørger for at det ikke blir en global oppvarming i det tempoet vi ser i dag, sier Velle.

Les også: FN: Samtalene vil pågå i enda et år

Han er en av personene bak en storstilt mobilisering for å samle flest mulig nordmenn til reisen sørover.

– Norges sosiale forum skal delta i en stor, folkelig demonstrasjon 12. desember som er kalt «Klimamarsjen» . Dette skal etter planen være en familievennlig demonstrasjon, og vi forsøker å gjøre det til en bred og folkelig markering for å vise at vi vil ha en rettferdig og god klimaavtale, slik at menneskeheten kan få en tryggere fremtid, sier Velle.

Venter 60 000 demonstranter til «Klimamarsjen»

Den 12. desember, helga før høynivådelen av toppmøtet tar til, ventes det å strømme demonstranter fra alle verdenshjørner inn over gatene i København.

En 40-talls organisasjoner står bak aksjonen, og det er anslått at hele 60 000 aktivister fra hele verden vil ta del i marsjen.

Natur og Ungdom skal reise nedover med 100 ungdommer. De velger bevisst å unngå 12. desember i København.

– NU, Teknisk Museum og Naturvernforbundet arrangerer samme dag en stor markering utenfor Stortinget i Oslo. Vi velger derfor å vise engasjement også her hjemme denne dagen, forteller nestleder i Natur og Ungdom, Malin Jacob.

Hun legger til at en annen grunn for at de velger å reise til Danmark etter lørdag 12. er fordi de har med seg flere mindreårige.

– Vi ønsker ikke at noen av dem skal oppleve noe ubehagelig, sier Jacob.

Les også: Hard kamp om klimagjester i København

– Ønsker to ting fra protestene

1200 nordmenn har meldt seg på et klimaseilas i regi av Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp som seiler ut fra Oslo samme lørdag.

Opp mot 500 personer skal reise i busser fra Oslo, Bergen og Trondheim med Norges sosiale forum - og flere av de partipolitiske ungdomsorganisasjonene samler nærmere 100 personer til klimaaksjoner i den danske hovedstaden.

– Vi kan sikkert regne med 2000 norske demonstranter til København, opplyser Velle.

– Hva ønsker dere å få ut av demonstrasjonene?

– Det er først og fremst to ting; Det ene er at land i nord må forplikte seg til skikkelige tiltak, juridisk bindende tiltak og at de må finansierer tiltakene som land i sør må ta, sier Velle.

Les mer: Rike og fattige kriger i Bangkok