Hopp til innhold

- Hvilken planet er dere fra?

Panelet lot seg imponere av Norges klimaløfter da statsminister Jens Stoltenberg deltok i en debatt om regnskogen på klimatoppmøtet i København onsdag.

Video nsps_upload_2009_12_16_19_30_54_1653.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Jens Stoltenberg er urolig etter brudd i klimaforhandlingene.

Stoltenberg var en del av et panel bestående av Virgin-gründer Sir Richard Branson, klimaaktivist og FN-budbringer Jane Goodall, og Guyanas president Bharrat Jagdeo.

Norge inngikk nylig en regnskogavtale med Brasil og Guyana, som går ut på at Norge skal investere rundt 1,4 milliarder kroner i bevaring av regnskog i landene.

Les også: Prins Charles skrøt av Norge

- Det er flere grunner til at det er viktig å stanse avskogingen. Først og fremst er det størrelsen og omfanget. Hvis vi kan stanse avskogingen, kan vi oppnå en tredjedel av utslippskuttene vi trenger innen 2020, sa Stoltenberg.

- Vi vet hvordan man ikke hugger trær

- Det kan skje fort. Andre forslag tar tid og penger, og trenger ny teknologi. Å bevare skog er lettere og raskere enn andre bidrag. Vi vet allerede hvordan vi ikke skal kutte ned trær. Derfor trenger vi ikke teknologi, vi må bare slutte å gjøre det, sa Stoltenberg.

Stoltenberg fremhevet også den prestasjonsbaserte delen av avtalen, som betyr at Norges bidrag øker i takt med bevaringen av regnskogen.

- Denne metoden er også den mest kostnadseffektive. Brasil har utviklet flere bra måter å overvåke dette på, og vi gir også en milliard dollar til Amazonfondet. Vi vil bare betale når vi ser resultater. I fjor ga vi 100 millioner, og jeg kan kunngjøre at det vil øke til 150 millioner i år, sa Stoltenberg.

- Vi gir 500 millioner dollar årlig til verning av regnskog, og det vil øke så fort vi ser resultatene vi krever for å betale. Dette er den beste investeringen vi noen gang har gjort, sa Stoltenberg.

- Hvilken planet er dere fra?

Debattlederen var nysgjerrig på hvordan Stoltenberg fikk resten av landet til å gå med på å betale slike summer.

- Norges innsats er unik og ekstraordinær. Det får meg nesten til å spørre: Hvilken planet dere er fra? undret debattlederen.

- Det er mange grunner til at vi kan gjøre det vi gjør. Vi har mange uavhengige organisasjoner som oppmuntrer til dette. Samtidig prøver vi å være kostnadseffektive. Jeg er en politiker, men jeg er også en økonom. Jeg vil se resultater, sa Stoltenberg.

- Men jeg må understreke at det ikke er regjeringen som betaler, det er befolkningen. De betaler skatt, og jeg bruker pengene. I Norge betaler folk for eksempel sju dollar per gallon benisn, sa Stoltenberg.

- Dere er definitivt fra en annen planet, repliserte debattlederen.

- Trenger tilskudd fra selskaper

Sir Richard Branson

Virgin-gründer Sir Richard Branson.

Foto: David McNew / Scanpix/AFP
Guyanas president Bharrat Jagdeo

Guyanas president Bharrat Jagdeo.

Foto: Eitan Abramovich / Scanpix/AFP
Jane Goodall

Jane Goodall har mottatt mange priser for sitt arbeid.

Foto: Andres Leighton / Scanpix/AP

Stoltenberg etterlyste også større engasjement fra den private sektoren.

- Neste skritt bør være å få på plass en internasjonal avtale på fredag. Etter det bør vi få på plass en markedsbasert mekanisme som kan bevilge penger til dette. Vi trenger tilskudd fra den private sektoren, sa Stoltenberg.

Han fikk støtte av Virgin-gründer Richard Branson.

- Det er mye internasjonale selskaper kan gjøre, og som de bør oppfordres til å gjøre. Det er fantastisk å ha et land som leder an med et godt eksempel, og flere selskaper bør følge etter, sa Branson.

Les også: Solheim leder klimagruppe

Skaper alternative arbeidsplasser

Gårsdagens forhandlinger i København førte til store fremskritt for arbeidet med å bevare regnskogen.

Formuleringer om urfolks rettigheter, arbeid for å hindre at naturskog erstattes med plantasjer og vern av biologisk mangfold er nå en del forhandlingene.

Guyanas president Bharrat Jagdeo fortalte om hvordan hans land bevarer regnskogen.

- Selv om vi har hugget trær i over 100 år, er 86 prosent av landet vårt fortsatt dekket av skog. Vi har en annen modell enn Brasil, og oppmuntrer til å beholde skogdekningen. Ti prosent av skogen er beskyttet, men mesteparten er fortsatt intakt.

- Vi må bruke penger på å skape alternative arbeidsplasser som sikrer regnskogen vår, sa Jagdeo.

Klimaaktivisten Jane Goodall hadde sin første tur til regnskogene allerede i 1960, og har fulgt avskogingen på nært hold siden.

- Det er mye folk i utviklede land kan gjøre. Alle i dette rommet kan vie livene sine til å redde regnskogen eller dyrene, men hvis vi ikke oppdrar barna våre til å ta vare på miljøet, vil dagene våre være talte, sa Goodall.

Les: Dette er klimaforhandlingene 2009

ALT OM: Klimatoppmøtet i København