Storbritannias tronarving Prins Charles skrøt av Norge under klimakonferansen COP15 i København i dag.
Les mer:
Prinsen, som tidligere har vist et stort klimaengasjement, er spesielt opptatt av å bevare regnskogen.
Charles viste til hvordan nyskapende finansieringsmekanismer kan belønne regnskogland økonomisk, hvis de gjør de riktige tingene for miljøet.
- Et eksempel på en slik prestasjonsbasert tilnærming, er den ferske og svært oppmuntrende avtalen mellom Guyana og Norge, sa Charles.
Solheim: Veldig gøy!
Miljøvernminister Erik Solheim var et eneste stort smil da han kom ut fra konferansesalen etter prinsens tale:
- Dette var veldig gøy! Midt oppe i alt det negative, sier miljøvernminister Erik Solheim til NRK.no.
Tidligere i dag sa ministeren at det vanskeligste ved klimakonferansen er
. Solheim mener det fortsatt er altfor mange uløste spørsmål knyttet til forhandlingene.Kenyanske Wangari Mathaai, vinner av Nobels fredspris for 2004, holdt tale rett etter prins Charles.
- Gjør levende trær mer verdt enn døde
Avtalen prins Charles siktet til i talen, mellom Norge og det søramerikanske regnskoglandet Britisk Guyana, ble offentliggjort den 18. november i år.
Norge skal ifølge avtalen investere omtrent 1,4 milliarder kroner i bevaring av regnskog i landet. Dette er en av de største avtalene i sitt slag noensinne.
- Det ser ut som den raskeste og mest kostnadseffektive måten å kjøpe seg tid på i kampen mot katastrofale klimaendringer, er å finne en måte å få trær til å være verdt mer levende enn døde, sa prinsen i talen.
- Oppmuntret av jordbruksindustrien
Prins Charles snakket mye om et samarbeidsprosjekt for å hindre avskoging. Her deltar også Verdensbanken med en nødpakke for å stimulere til privat sektor-finansiering for regnskogland.
- Det er avgjørende at vi finner måter å redde skoger fra å bli brukt til landbruksformål. Jeg har i denne sammenhengen blitt oppmuntret av mine samtaler med noen av verdens største jordbruksindustriselskaper, forklarte Charles.
Den britiske tronarvingen har markert seg som en miljøforkjemper. Han er svært opptatt av klimaendringer og ulike finansieringsmekanismer som kan hindre avskoging.
Foto: ATTILA KISBENEDEK / Scanpix/AFP