Hopp til innhold

Ulvejakta stanses: – Ikke til å tro

Ulvejakta utenfor ulvesonen i Østfold, Oslo, Akershus og Hedmark stanses midlertidig etter at WWF har fått medhold i Oslo tingrett. – Det er ikke til å tro sier lederen i Rovviltnemda. – Helt meningsløst, sier Marit Arnstad (Sp)

Ulv

WWF vant fram i Oslo tingrett med kravet om at all ulvejakt skal stoppes midlertidig.

Foto: SNO/Jan Huseklepp Wilberg

Lisensjakt på inntil 24 ulver utenfor ulvesona har vært i gang siden 1. oktober. Men i dag vant Verdens naturfond (WWF) fram med kravet om midlertidig stans i jakta.

– Ikke til å tro

Lederen i Rovviltnemda, Arnfinn Nergård er svært overrasket over avgjørelsen. Det er de som har fastsatt lisenskvoten.

Arnfinn Nergård, leder i Rovviltnemda

Leder i Rovviltnemda, Arnfinn Nergård, hadde ikke trodd at jakta skulle bli stoppet og er nesten sjokkert.

Foto: Mette Finborud Børresen

– At det skulle bli stopp i all ulvejakt, det hadde jeg ikke trodd. Det kan jeg ikke skjønne, sier Nergård.

Han sier overraskelsen var stor før jul i fjor også, da det ble stopp i ulvejakt innenfor ulvesona . Men at de nå stopper all jakt, også utenfor ulvesona, det kan han nesten ikke tro.

Vil avklare de store spørsmålene

Miljøorganisasjonen WWF har saksøkt staten og bedt om at domstolene skal gjennomgå hele den norske ulveforvaltningen. Før dette blir behandlet har WWF bedt om midlertidig forføyning, altså at jakta skal stanses inntil de store spørsmålene er avgjort.

Folk på vei inn i Oslo Tinghus

Oslo tingrett har gitt WWF medhold i at ulvejakta skal stanses midlertidig.

Foto: Tobias Linnerud Fredø / NRK

Oslo tingrett kom med sin kjennelse tirsdag.

– Oslo tingrett har fattet en viktig beslutning når den pågående ulvejakta nå er stanset. Nå ser vi fram til at saken vår kommer opp for retten, der domstolene må vurdere om norsk
ulveforvaltning er i strid med norsk lov og internasjonale forpliktelser, sier miljøpolitisk leder Ingrid Lomelde i WWF.

5 ulver skutt til nå

Lisensjakta utenfor ulvesona har pågått siden 1. oktober. Til nå er det felt fem ulver, en i Stange, to i Stor-Elvdal, en i Åmot og en i Engerdal.

Stortingsrepresentant for Hedmark Senterparti, Emilie Enger Mehl, reagerer sterkt på avgjørelsen i Oslo tingrett.

– Jeg er sjokkert og overrasket over at jakta har blitt stanset. Og jeg er veldig bekymret for at dette kan bli langvarig. Vi er nødt til å kunne jakt på ulv mens det er sporsnø. Vi kan ikke bli forhindret fra det en gang til, sier Emilie Enger Mehl.

Forventer at staten anker

Marit Arnstad

– Meningsløst, sier Marit Arnstad om jaktstansen.

Foto: Audun Torsdalen / NRK

Mehl får støtte fra partikollega Marit Arnstad i Senterpartiet, som mener avgjørelsen i Oslo tingrett er meningsløs. Hun viser til at det bare er et halvt år siden Stortinget og regjeringen klargjorde ulvejaktas forhold til både naturmangfoldsloven og Bernkonvensjonen.

– At de prøver å trenere jakta nå, sånn at man ikke får gjennomført ulvejakta i vinter er ikke bare meningsløst, det er stikk i strid med det storting og regjering har lagt til grunn, sier Arnstad.

Hun forventer at Staten reagerer umiddelbart, tar initiativ til muntlig forhandling og deretter anker til lagmannsretten.

Rådvill rovviltnemnd

Arnfinn Nergård i Rovviltnemda er rådvill. Han mener avgjørelsen i Oslo tingrett bryter fullstendig med Stortingets vedtak om forvaltning av ulvestammen.

– Hva vi skal gjøre nå, det skjønner jeg egentlig ikke helt, sier Nergård.

Flere saker fra Innlandet