Hopp til innhold

Vind på 223 km/t på Juvasshøe

Juvasshøe (1894 m.o.h.) i Jotunheimen hadde vindkast på opptil 62,1 meter per sekund i går kveld. Det er 223 km/t. I lavlandet hadde Hamar 23,8. Se listen over alle vindmålingene.

Juvasshøe

FRISKT I GÅR KVELD: Målestasjonen til Meteorologisk Institutt på Juvasshøe i Jotunheimen.

Foto: Meteorologisk Institutt

Fjelltoppen er Norges høyestliggende målestasjon for Meteorologisk Institutt, og hadde ekstremt høye tall for vindstyrke mens uværet "Tor" herjet som verst i går.

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

KONSTATERER EKSTREMVÆR: Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

Foto: Hanneke Luijting

– Vi hadde i samme tidsperiode, kl. 21.00, såkalt middelverdi ved Juvasshøe på 38,1 meter per sekund. Dette er gjennomsnittet for en periode på ti minutter, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Dette er over godt orkans styrke, som er 32,7 meter per sekund.

Under ekstremværet "Dagmar" i 2011 var det vindkast opp mot 64,7 meter per sekund på Juvasshøe, og under "Ole" i februar i fjor ble det målt 39,8 i vindkastene på samme sted.

Klimapark med ekstremvær

På Juvassflye var det i går vindkast på opptil 44,1 meter per sekund. Dette er i samme område som turistattraksjonen Klimapark 2469, der det er et anlegg med istunneler i Juvbreen.

Hedmark og Oppland ble ikke på langt nær rammet at ekstremværet "Tor" som i kystområdene, men det var likevel 23.000 husstander som i kortere eller lengre perioder mistet strømmen. .

23,8 m/s i Hamar

Meteorologisk Institutt har aldri opplevd slik pågang som de hadde fredag kveld. Offisielle værmålinger viser at Tor ga orkan i en rekke fylker.

Vindmålinger på Østlandet viser at Tor herjet godt i deler av Hedmark og Oppland også.

  • Hamar, Stavsberg: 23,8 m/s.
  • Tynset: 21,1 m/s.
  • Kvitfjell: 30,9 m/s.
  • Lillehammer: 24,3 m/s.
  • Juvasshø: 62,1 m/s.

Flere saker fra Innlandet