Dagmar herjet i Innlandet

«Dagmar», som ser ut til å plassere seg på topp-fem lista over orkaner i nyere tid, var i natt innom Hedmark og Oppland og herja med strøm og trær. På fjellet Juvasshøe i Lom ble det målt et rekordvindkast på 64,7 m/s. Og tirsdag morgen var fortsatt mange uten strøm.

Uværet har skapt store problemer flere steder i Innlandet. Orkanen «Dagmar» har herja over store deler av landet, og ytterkanten av denne orkanen sørget for at strømmen forsvant hos flere tusen Eidsiva-nettkunder.

Ved 10.50-tida var fortsatt 3000 Eidsiva-kunder uten strøm. Halvparten av disse kundene bor i Åsnes.

Totalt over 40 000 kunder har vært berørt av kortere eller lengre strømbrudd i løpet av det siste halvannet døgn.

Fortsatt er mange uten strøm, og antallet øker etter at Eidsiva har fått tekniske problemer med kraftutvekslingen med Sverige.

Rundt 150 personer i Eidsiva jobber med å gjenopprette strømforsyningen.

Sjekk værvarsel og fjelloverganger lenger ned i saken!

Rekordmåling

Ifølge dagladet.no ble det på fjellet Juvasshøe i Oppland målt vindkast med en vindhastighet på 64,7 m/s. Dette er et av de sterkeste vindkastene som er offisielt mål i Norge.

For at man skal kunne kalle et uvær for orkan må den gjennomsnittlige vindhastigheten ligge på 32,6 m/s. På Juvasshøe lå gjennomsnittet på 44 m/s, og det er altså godt over kravet for orkan.

– Det har blåst ganske kraftig. Vindrekorder føres ikke like strikt som for eksempel temperatur og nedbør, og mange målinger de siste ti til tjue åra har vært manuelle. Jeg har hørt om vindkast på Jan Mayen som skal ha vært 80 meter per sekund, men det er litt vanskelig å si sikkert, sier statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Juvasshøe ligger 1894 m.o.h. i Lom, mellom Visdalen og Leirdalen.

Mange mørklagt

Kraftig vind i går kveld og natt har blant annet ført til at trær har falt over høyspentlinjer og forårsaket strømbrudd. Totalt har ca. 35 000 kunder blitt berørt av strømbrudd, både i kortere og lengre tid.

– Akkurat nå er det dessverre veldig mange kunder som ikke har strøm, sier kommunikasjonsrådgiver i Eidsiva Energi AS, Ragnhild Børresen.

I Elverum har mange vært helt uten strøm i mange timer, men strømmen skal nå være tilbake hos de aller fleste i dette området. Totalt i Norge og hos Statnett er anslagsvis 100 000 kunder uten strøm.

Mannskaper hos Eidsiva jobber nå med feilsøking og feilretting rundt omkring i Hedmark og Oppland. Arbeidet var vanskelig i natt på grunn av vinden, derfor ble også arbeidet innstilt når det blåste som verst.

– Vi hadde folk ute i natt, men flere steder måtte vi bare avbryte jobbingen av hensyn til mannskapet. Det blåste alt for kraftig og arbeidsforholdene var svært vanskelig, sier Børresen.

Mangler du vann?

Børresen sier de også har vært i kontakt med samtlige kommuner der de har kunder. Hun oppfordrer alle som ikke har strøm, og derfor heller ikke vann, til å ringe sine kommuner og beredskapsavdelinger for mer info om hva man skal gjøre.

Trær blåst over i Lom

I Lom har vinden satt sitt preg på 2. juledag. Flere steder ligger det trær midt i veien.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Sender ut helikopter

I løpet av morgentimene mandag har Eidsiva tre helikopter ute som skal ta seg av jobben med å befare kraftlinjene for å finne feil.

– Disse vil lettere oppdage feil der det er vanskelig å komme til. Vi har flere tusen kilometer med linjenett som går gjennom skogkledde områder, så dette vil gjøre jobben fortere for oss. Men det er krevende og vi ser at det er store ødeleggelser, sier hun.

Børresen sier det er lenge siden de har opplevd slik en vind før.

– Det hender jo vi opplever høst- og vinterstorm her i Innlandet, men dette her har vært ganske voldsomt og vinden har vært svært kraftig flere steder, sier hun.

Hun tørr ikke anslå når folk kan få lys på juletreet sitt igjen, men håper de får gitt strøm tilbake til kundene sine så fort som mulig i løpet av dagen.

Har du hatt besøk av orkanen «Dagmar» i natt? Tips oss, eller send inn bilder.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Svært mange berørt

På Facebook-sidene til NRK Hedmark og Oppland har flere skrevet inn og fortalt om forholda der de bor. Folk har vært strømløse fra Tynset til Søndre Land. En person skriver at Tynset på det verste opplevde vind på 19–20 m/s, noe som tilsvarer kuling eller på grensa til storm.

Campingvogn Skjåk

Campingvogn i Skjåk har blåst over ende.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

I Lom og Skjåk er det store materielle skader. Tak har blåst av hus, og trær ligger flere steder ute i veiene. Opprydningsarbeidet pågår, og ifølge flere kom vinden brått på.

Også på Hadeland meldes det om ødelagte drivhus og takstein som har blåst av taket.

– Dette er «snakkisen» i dag

Vår reporter Reidar Kjæstad har i morgentimene mandag vært ute og sett på resultatet etter nattens herjinger. Han sier det er tydelig at det har blåst kraftig.

– Mange ble nok tatt på senga og ingen hadde vel trodd at vi i Lom skulle oppleve en så voldsom vind. Det ligger mye rart langs veien rundt omkring her i dag og dette er helt klart den store "snakkisen", sier Kjæstad.

– Det er kanskje verst i Skjåk, fire campingvogner har velta og flere trær har prega riksvegen. Det meste er nå rydda eller blir rydda, men det så ganske ille ut her, sier han.

Politiet i Hedmark, Vestoppland og Gudbrandsdal forteller stort sett det samme: Trær har blåst over veien, og takplater er borte fra hus.

Hele landet preget

Flere steder i resten av landet har «Dagmar» sørget for store problemer. Veier har blitt stengt på grunn av trær som har blåst over, byggestillas har veltet, hurtigruteskip ligger værfast i Nord og i Ålesund ble folk beordret om å holde seg innendørs på grunn av stor sjø.

Uværet har løyet noe, og i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag, er ekstremværet over. I Finnmark derimot er det fortsatt ekstremt høy vannstand.