Orkan i Jotunheimen - fjelloverganger stengt

Det har i formiddag blåst orkan på Juvasshøe i Jotunheimen, med hele 39,7 m/s i de kraftigste kastene. Flere fjelloverganger i Hedmark og Oppland er stengt, og det meldes om vanskelige kjøreforhold.

Uvær i Innlandet

Slik så det ut ved Gjøvik i formiddag da uværet var på veg innover lavlandet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Ekstremværet Ole kom i formiddag også innover fjellene i Hedmark og Oppland. Særlig i fjellet har det blåst svært kraftig, men også i lavlandet har det stedvis kommet kraftige vindkast. Det er så langt ikke kommet meldinger om skader i lavlandet.

I Jotunheimen ble det i formiddag målt hele 32,8 m/s i middelvind ved Juvasshøe. Grensen for orkan er 32,7 m/s. I de kraftigste kastene har det her blitt målt hele 39,8 m/s.

– Det er mye, forteller vakthavende meteorolog Aurora Stenmark.

Les også: Meteorolog: – De må være veldig hardføre om de skal klare dette

Stengte veger

På Dovrefjell er det målt 22,8 m/s i de sterkeste kastene, mens middelvinden her har ligget på 12,9 m/s som tilsvarer liten kuling. Likevel ble E6 over Dovrefjell stengt i ettermiddag på grunn av vind og snøfokk.

Tidligere på dagen ble det der meldt om sterk vind og vanskelige kjøreforhold på Dovrefjell.

Ved 16-tiden ble også E16 over Filefjell stengt for kjøretøyer med totalvekt under 7,5 tonn. Det er kolonnekjøring for kjøretøy med totalvekt over 7,5 tonn på grunn av uværet.

Også riksveg 27 over Venabygdsfjellet, riksveg 15 over Strynefjellet og riksveg 52 over Hemsedalsfjellet er nå stengt.

På riksveg 3 over Kvikne er det også vanskelige kjøreforhold og det anbefales at store kjøretøyer bruker kjetting.

Sjekk de siste vegmeldingene her.

Sjekk værmeldinger på yr.no.

Flere utforkjøringer i Gausdal

I Gausdal har flere biler kjørt ut av vegen på Skeisvegen, melder politiet ved 14.30-tiden lørdag. To biler er involvert i en ulykke ved Svingvoll. To personer er sendt til sykehus for sjekk etter denne ulykken. Tre andre biler har kjørt utfor vegen litt lenger nord, men ingen skal være skadet her. Det skal være svært glatt i området og politiet ber bilistene kjøre forsiktig.

Mye vind også de neste dagene

Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt sier det vil være mye vind i Hedmark og Oppland også de neste dagene, selv om lørdagen ser ut til å bli verst. Det skal fortsatt blåse mye i kveld og natt, men trolig blir det litt bedre søndag.

Også i lavlandet kan det lokalt komme kraftige vindkast utover kvelden og natta.