Hopp til innhold

OL-hallen kan bli stengt - 600 unge kan miste fritidstilbudet

Tirsdag fikk de ansatte i Gjøvik Fjellhall beskjed om at det i løpet av uka kommer et permitteringsvarsel.

Arne Evensen, daglig leder i Gjøvik Olympiske Anlegg.

STRØMKRISE: – Vi har beregnet at vi mangler mellom 2 og 2,5 millioner kroner, sier Arne Evensen, daglig leder i Gjøvik Olympiske Anlegg.

Foto: Arne Sørenes / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima


Det kommunale selskapet som drifter ishallen i byen har rett og slett ikke råd til å fortsette fordi strømutgiftene er skyhøye.

– Situasjonen nå er jo at vi kanskje må stenge i løpet av 14 dager, sier Arne Evensen, daglig leder i Gjøvik Olympiske Anlegg.

Gjøvik Olympiske Fjellhall ble bygget for å huse ishockeykampene som skulle arrangeres på Gjøvik under vinter-OL 1994. Hallen brukes i dag til ishockey, skøytegåing, håndball, konserter og andre arrangementer.

Dersom fjellhallen stenges vil rundt 600 hundre personer miste fritidstilbudet.

Selv om kommunen har garantert for 1,7 millioner kroner til uventede strømutgifter, så er ikke det nok.

– Vi har beregnet at vi mangler mellom 2 og 2,5 millioner kroner. Derfor går vi ut i dag med permitteringsvarsler til de ansatte og en varsling til brukerne våre om mulig nedstengning, sier Evensen.

Les også Her er snøproduksjonen i gang - det skaper reaksjoner

Produksjon av kunstsnø ved Sjusjøen.

Rammer barn og unge

De fleste som bruker fjellhallen er barn og unge i Gjøvik som driver med idrett. Styreleder Erik Bratlien i Gjøvik hockey fortviler.

– Det er jo veldig uheldig. Barn og unge har jo hatt noen trøblete år tidligere, både med korona og nå lærerstreiken. Hvis disse skal miste fritidstilbudet sitt i tillegg, så blir jo det ekstra tøft, sier han.

Erik Bratlien, Styreleder i Gjøvik hockey

– UHELDIG: Styreleder Erik Bratlien i Gjøvik hockey, sier det er veldig uheldig dersom ishallen må stenge ned.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Gjøvik Olympiske Anlegg eies av Gjøvik kommune, men er organisert som et aksjeselskap. Dermed faller de utenfor den statlige strømstøtteordningen til frivillige lag og organisasjoner.

Til sammen ni årsverk vil bli omfattet av permitteringer fra midten av oktober.

– Vi håper selvfølgelig at staten gjør om på den støtteordningen til frivilligheten. Men i påvente av det, så vil vi være helt avhengige av at eieren vår kan bistå. Hvis ikke er det kroken på døra, sier Arne Evensen.

Les også Nytt anslag: Staten håver inn vel 70 milliarder ekstra på strøm i år

Strøm og strømpriser

– En kritisk situasjon

Gjøvik-ordfører Torvild Sveen (Sp) kaller det for en kritisk situasjon. Allerede torsdag skal saken opp i kommunestyret.

– Vi jobber med å prøve å få lagt en plan for hvordan vi skal klare dette her. Jeg som ordfører har vanskelig for å se på at vi skal gå inn i en vinter der 430 ishockeyspillere og 100 kunstisløpere ikke skal få anledning til å utøve idretten sin, sier han.

Sveen legger ikke skjul på at han mener staten har et ansvar for å hjelpe dem.

– Fjellhallen på Gjøvik er jo en arv etter OL i 1994. Vi er jo ikke alene i denne posisjonen med å nå ha høye strømutgifter. Det har dem jo i idrettshallene både på Hamar og Lillehammer. Jeg mener dette er en situasjon vi må løfte opp på statlig politisk nivå, sier han.

ordfører Torvild Sveen

KRTISK: Ordfører Torvild Sveen (Sp) i Gjøvik ønsker seg statlig hjelp til å betale de skyhøye strømutgiftene i byens fjellhall. Han kaller situasjonen for kritisk.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet