Utsetter Nortura-avgjørelse

Nortura har bestemt seg for å utsette avgjørelsen om mulig nedleggelse av kyllingslakteriet i Elverum til over jul.

Video Nortura er truet

Nortura utsetter avgjørelsen om å legge ned kyllingslakteriet i Elverum.

Foto: Nyhetsspiller

Det skjer etter at Hedmark fylkeskommune har krevd en utsettelse slik at saken kan vurderes bedre.

Utsetter avgjørelse

Ledelsen hadde opprinnelig planer om at konsernstyret skulle bestemme seg for hvor Nortura skal slakte kyllingene sine i framtida i styremøte 1. desember. Konsernsjefen har foreslått å legge ned kyllingslakteriet i Elverum, til fordel for et nytt slakteri i Trøndelag.

– Nå blir det ikke bestemt hva som skjer med de 188 arbeidsplassene ved slakteriet i Elverum før etter jul, sier kommunikasjonsdirektør i Nortura, Nina Sundquist.

I midten av oktober ble det kjent at konsernsjefen i Nortura går inn for å legge ned i Elverum og bygge nytt kyllingslakteri på Fosen i Trøndelag. Årsaken til nedleggelsen er at Nortura har gjort en vurdering av hele kyllingslakteristrukturen i Norge.

De mener den må effektiviseres og mener at de kan forbedre konkurransekraften med 100 millioner kroner i året ved å legge ned i Elverum.

SE NORTURA VIL LEGGE NED I ELVERUM:

Video Nortura vil legge ned i Elverum

Vil ha utsettelse etter ny løsning

Hedmark fylkeskommune har med rett i Omstillingsloven krevd at Nortura må utsette vedtaket til midten av desember, for at saken skal belyses bedre.

– Vi har bedt om utsettelse fordi det nå har kommet fram opplysninger som gjør at det kan være en alternativ løsning til å legge ned i Elverum. Denne løsningen er en skisse som ble lagt fram til på et produsentmøte i forrige uke, sier fylkesråd Christian Haugen.

Dermed har ledelsen i Nortura valgt å utsette hele saken til etter jul.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Nortura, Elverum

188 ansatte mister jobben hvis Nortura legger ned kyllingslakteriet i Elverum.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Vi ønsker å ha den løsningen som gir best konkurransekraft for Nortura og har sånn sett ingen prestisje i saken. Vi har eiere som gjennom sitt engasjement har samme mål og vi er heldige som har slike eiere.

– Så vi har ingen vanskeligheter med å etterkomme fylkeskommunenskrav om å utsette saken. Så vi legger ikke frem denne saken 1. desember slik som planlagt, sier Sundquist i Nortura.

Positivt

Hos Nortura i Elverum er det glad for utsettelsen.

– Den kan være positiv for de ansatte siden saken nå kan bli sett på på nytt og at konsernledelsen nå må se nøye på begge forslagene. Så dette kan være positivt for Elverum, men det vil tiden vise, sier tillitsvalgt i Nortura, Robert Rødsdalen.

SE NORTURA-ANSATTE I FAKKELTOG FOR ARBEIDSPLASSENE SINE:

Video Ansatte i Nortura i Elverum gikk i fakkeltog for arbeidsplassene sine i kveld

Rødsdalen sitter i konsernstyret og han føler han ikke har nok informasjon på bordet til å ta en avgjørelse om nedleggelse eller ikke i Elverum.

– For min egen del så synes jeg ikke det, men hva de andre i styret mener må de si sjøl, men personlig så synes jeg vi ikke har nok informasjon. Jeg tror denne avgjørelsen om utsettelse er viktig blant annet fordi eierne nå kan få tid til å sjekke tallmateriale i saken.

Stemningen på Nortura er spent og mange ventet på en endelig avgjørelse 1. desember.

– Jeg tror folk begynner å bli lei denne ventetida og gjerne vil ha en avklaring.