Hopp til innhold

188 arbeidsplasser kan gå tapt

188 ansatte ved Norturas kyllingslakteri i Elverum kan miste jobben neste høst. – Tragisk for de det gjelder, sier ordfører i Elverum, Terje Røe.

Nortura, Elverum

I framtida ønsker Nortura å satse på tre kyllingslakterier: ett i Trøndelag, ett i Rogaland og ett i Østfold. Hvis styret vedtar forslaget, vil planen iverksettes i to faser.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Konsernsjef Geir Olav Opheim går i sin innstilling til styret inn for å legge ned i Elverum og bygge nytt kyllingslakteri på Fosen i Trøndelag. I alt er det 166 årsverk ved bedriften.

SE TV-REPORTASJE:

Video Nortura vil legge ned i Elverum

Reporter Kurt Sivertsen/fotograf Bjørn Anders Sørli

Hovedtillitsvalgt i Nortura Robert Rødsdalen var forberedt på at dette kunne bli resultatet, men sier samtidig at det kom som et lite sjokk.

– De ansatte reagerte med vantro og sjokk. Vi har et håp om at bedriften fortsatt kan berges, men det ser ganske mørkt ut i dag, sier Rødsdalen til NRK.

Skal effektivisere kyllingstrukturen

– Bakgrunnen er at vi har gjort en vurdering av hele kyllingslakteristrukturen vår i Norge. Det vi nå legger fram det er et forslag på å effektivisere den totale strukturen og i den sammenheng stenger vi Elverum, sier Opheim.

Konsernsjef i Nortura, Geir Olav Opheim

Konsernsjef i Nortura, Geir Olav Opheim sier de må effektivisere kyllingproduksjonen.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Kyllingen som i dag slaktes i Elverum blir fordelt mellom det nye slakteriet i Trøndelag og slakteriet i Rakkestad i Østfold.

– Det vi snakker om er å bygge ett slakteri i hvert av de hovedområdene der det produseres kylling i Norge, sier Opheim.

Opheim begrunner nedleggingen med at dette både er det mest rasjonelle og effektive Nortura kan gjøre.

– Tragisk for de ansatte

Ordfører i Elverum var i dag tilstede på allmøte der de ansatte fikk beskjeden.

– Det er tragisk for de det gjelder. Jeg tenker mest på de i dag. Jeg vet det er mange småbarnsforeldre som har inntekten sin fra Nortura, så dette er tungt, sier ordfører Terje Røe.

Han vil nå sammen med kommunen prøve å overbevise Nortura om å beholde slakteriet.

Var forberedt

Konsernsjefens forslag kom ikke som noen stor overraskelse. I august la en arbeidsgruppe i Nortura fram det samme forslaget.

Nå er det bare styret som kan redde Elverum. Det behandler saken 1. desember i år.

Dersom styret følger konsernsjefens innstilling legges driften ved Elverum ned innen november 2011. Som et lite plaster på såret kan Elverum få tilført 20 arbeidsplasser dersom Nortura etablerer et hudlager. Det blir avgjort neste sommer. Kyllingsslakteriet til Nortura med 188 ansatte er Elverums største private arbeidsplass.

Slakteriet på Hå i Rogaland blir ikke berørt av omstruktureringen. Tidligere i år skrev Nationen at 400 arbeidsplasser blir berørt dersom styret går inn for å legge ned på Elverum og Rakkestad.