Hopp til innhold

UNE: – Farida og familien har ikke krav på beskyttelse i Norge

OSLO TINGRETT (NRK): Utlendingsnemnda mener ni år gamle Farida og foreldrene hennes ikke har gode nok grunner for å være i Norge. Motparten mener UNE har tolket loven feil.

Farida (9) i leiligheten i Afghanistan

AVGJØRELSE I NESTE UKE: Da får Farida vite om hun kan vende tilbake til Norge.

Foto: NRK

Onsdag holdt begge parter i Farida-saken sine prosedyrer i Oslo tingrett. Saken handler om 9 år gamle Farida som ble sendt ut av landet i februar. Lokalmiljøet på Dokka har engasjert seg sterkt og har samlet inn penger for å få råd til å prøve saken for retten.

– Jeg ber dere om å få meg opp fra dette dype mørket, sa en følelsesladet Farida (9) da hun forklarte seg for retten fra Kabul tirsdag .

Ola Johan Settem og Charlotte Scharning (UNE)

FORSVARTE VEDTAKET: Advokat Ola Johan Settem og rådgiver i UNE, Charlotte Scharning mente tvangsutsending av Farida-familien var forsvarlig.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Å tilbakekalle en flyktningestatus er svært inngripende. Barnet kan ikke stilles dårligere enn ved innvilgelsen av en flyktningestatus.

Anders Ervin Solberg, advokat for Faridas familie

– UNE har ikke forstått regelverket

Retur av asylbarn til Afghanistan har vært en het politisk sak. I sin prosedyre onsdag trakk advokat Anders Ervin Solberg fram at saken til Farida er annerledes enn de mange sakene der foreldrene oppholder seg ulovlig i landet.

Les også: Viser mistillit til Anundsen

– Vi har hørt av vitner her i retten at Farida hadde en helt eksepsjonell evne til å integrere seg i lokalmiljøet. Hun snakker flytende norsk, hun var en av de beste elevene i klassa og også et bindeledd i miljøet. I andre saker har foreldrene vært her ulovlig, mens Farida har vært her to år med lovlig opphold og er i en særegen situasjon, sa Solberg.

Han mener Utlendingsnemnda har tolket lovverket feil.

Støttegruppa i Faridarettssaken

SAMLET INN PENGER: Støttegruppa for Farida har vært i retten denne uka. De har samlet inn 100.000 kroner for å få råd til å prøve saken for retten.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Jeg mistenker at UNE ikke har forstått regelverket. Det er ikke foretatt en forholdsmessighetsvurdering av Faridas situasjon overhodet, sa Solberg.

–– Unnvikende forklaringer fra foreldrene

Men Staten mener at flere forhold i Farida-saken er problematiske. Utlendingsnemndas advoka Ola Johan Settem trakk blant annet fram forklaringene til Faridas foreldre.

– Forklaringene deres er generelt unnvikende og for lite detaljert om det som er hele kjernen om forholdet de innledet. Begge ble konfrontert med hvor lang tid det tok fra de hadde sex til de flyktet, men det svarte de ikke nærmere på. Staten finner dette merkverdig når dette må ha vært en skjellsettende hendelse, sa Settem.

Mor til Farida har forklart at hennes familie i Afghanistan er ute etter henne fordi hun innledet et utenomekteskapelig forhold i 2004.

Les også: Faridas mor: – Landsbyen skulle steine oss

I utgangspunktet vil foreldrene kunne ha bedre forutsetninger for å gi barnet oppfølging i omgivelser hvor de kjenner språket, de kulturelle kodene og ofte har et nettverk å støtte seg til.

Fra vedtaksbrevet fra UNE, 19. januar 2015

Settem trakk også fram at UDI og UNE har tatt innvandringsregulerende hensyn i saken, og at det av allmennpreventive hensyn ikke må gis inntrykk av at afghanske familier kan komme til Norge i ulovlighet for så å få opphold senere.

I forrige uke vant en annen utsendt familie fram mot UNE i en lignende sak.

Dom i Farida-saken kommer trolig i løpet av neste uke.

Flere saker fra Innlandet