Farida (9) til retten: – Ta meg bort fra dette dype mørket!

OSLO TINGRETT (NRK): Det ble tøft for ni år gamle Farida da hun forklarte seg for retten via Skype fra Kabul i dag. Hun ba om å få bli sendt tilbake til Dokka.

Asylbarn: Farida

TØFF DAG: Farida (9) forklarte seg for Oslo tingrett fra en leilighet i Kabul i dag. Hun gråt og ba retten om å få bli sendt tilbake til Dokka.

Foto: BIFF

Den andre dagen av rettssaken mellom Faridas familie og Utlendingsnemda har vært preget av forklaringer fra begge parter. Først ut var Faridas far, Hafiz Khurrami, på Skype fra Kabul. Han fortalte blant annet hvordan han kom bort fra familien sin da de flyktet fra Iran i 2011.

– Jeg lette etter familien min på en båt vi skulle ta sammen fra Hellas, men jeg fant dem ikke. Da ville jeg bare dra fra Hellas. Jeg ble med en smugler til Nederland og brukte ett år på å finne igjen familien min, forklarte Hafiz.

Han fikk mange kritiske spørsmål fra UNEs advokat, Ola Johan Settem, om hva han har forklart i tidligere asylintervjuer. UNE mener det kan sås tvil om foreldrenes troverdighet.

Jeg var veldig lei meg da politiet hentet meg. Jeg forstår ikke hvorfor de gjorde det.

Farida (9)

– Vær så snill, få meg ut!

Deretter var det datteren Faridas tur til å forklare seg. Hun slet med følelsene da advokat Solberg spurte henne om tida på Dokka.

– Jeg savner fremtiden min, livet mitt og det jeg hadde der. Ta meg bort fra dette dype mørket. Vi er i fare, gråt Farida.

I rettssaken prøves gyldigheten av vedtaket Utlendingsnemda gjorde i januar i år om å tvangsutsende Faridas familie fra Dokka til Afghanistan . I vedtaket står det blant annet at forholdene som førte til at mor Noorya Muhsini ble anerkjent som flyktning i 2011 ikke lenger er til stede. Hun forklarte seg for retten i går.

I dag fortalte Farida hvordan hun har det i Afghanistan.

– Jeg er veldig redd her. Jeg tør ikke gå ut, sa Farida.

UNE mener ut fra en samlet vurdering at tilknytningen til Norge ikke er sterk nok til at terskelen for sterke menneskelige hensyn er nådd.

Fra UNEs vedtaksbrev, 19. januar 2015
Faridas støttegruppe utenfor rettslokalet

FØLGER RETTSSAKEN: Støttespillerne fra Dokka snakker med advokat Anders Solberg. Det er støttegruppa som gjør det mulig for Faridas familie å prøve saken for retten.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– En trend at kvinner og barn kommer først

Utlendingsnemda fikk også forklare seg i saken i dag. Rådgiver Charlotte Scharning fortalte blant annet at nemda i 2014 behandlet 1100 Afghanistan-saker. Hittil i år har de behandlet 600 slike type saker.

– Vi har sett en trend de siste årene der barnefamilier fra Afghanistan har ankommet Norge i to omganger. På grunn av enslige kvinners stilling i Afghanistan så har de fleste fått innvilget midlertidig flyktningestatus. Så kvinner og barn har ofte kommet først, og far har dukket opp senere, sa Scharning.

Vitner fra Dokka har også forklart seg i dag, samt en sakkyndig om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan. I morgen vil partene holde prosedyrer.