Hopp til innhold

Tyver forsynte seg av både ytterdør og vinduer på nyoppsatt hytte

Synet av den ribbede tømmerhytta rystet eier Evelyn Rudi. Nå etterlyser politiet to biler som ble observert på stedet.

Hytte etter at dør og vinduer ble stjålet

TYVER FORSYNTE SEG: Slik ser hytta ut etter at tyver har vært på ferde. I 2017 brant den gamle hytta til Rudi ned, og i fjor vår ble den revet. I september 2020 ble det satt opp en ny tømmerhytte på samme sted.

Foto: Privat

Nylig fikk Evelyn Rudi fra Stange en telefon som gjorde henne rasende. Det var tanta til mannen hennes som lurte på om de holdt på å arbeide på hytta de har i Vestre Slidre i Valdres.

– Hun skulle opp på søppelfyllinga med noe søppel, og lurte på om vi drev med noe der oppe, men det gjorde vi jo ikke, sier Rudi.

Da fikk hun beskjeden om at både vinduene og døra på den nye tømmerhytta hennes var borte.

Evelyn.

SJOKKERT: – Mellom 04.09.21 og 10.09.21 har det foregått et jævlig grovt og frekt tyveri, skriver Rudi på sin Facebook-side.

Foto: privat

«Dette er ikke bare sjokkerende og jævlig, det er bare ikke greit på noen som helst slags måte», skrev Rudi i et innlegg på Facebook, der hun etterlyser byggevarene.

If forsikring sier de frykter en økning i antall hyttetyveri dette året.

Etterlyser to biler

Siden hytta ble satt opp, i september i fjor, har ikke Rudi hatt tid til å være så mye på hytta.

Derfor var det overraskende da hun fikk spørsmålet om de nå var i gang med arbeid på hytta igjen.

– Vi hadde låst døra, så da tenkte vi at det var greit, og at det da ikke er noen som kommer seg inn der. Men nå har det altså vært noen der og revet ut vinduene og døra vår, sier hun.

Hytte etter at dør og vinduer ble stjålet
Vinduer og dører stjålet på ei hytte i Valdres.

FØR OG ETTER: Vinduer og ytterdør var satt inn og skrudd fast i den nye tømmerhytta i Valdres. Men noen har forsynt seg av de essensielle delene.

Rudi har anmeldt tyveriet til politiet, som har vært på stedet og gjort undersøkelser.

Kristoffer Magnus Tessem er lensmann i Valdres. Han forteller at skruene som ytterdøra og vinduene var festet i, er sagd av. Han sier de ser alvorlig på saken.

– Dette er jo et tyveri av store verdier, så det er alvorlig, sier han.

Nå etterlyser politiet en hvit Mercedes Vito og en blågrønn pickup.

Disse ble observert ved hytta tre ganger, og politiet ber om at folk som ser disse bilene tar kontakt.

Rudi forteller at hun også har fått konkrete tips om observasjoner.

– Det er observert to karer foran hytta, som ikke har noe der å gjøre. Det er ingen vi kjenner, sier hun.

Kristoffer Magnus Tessem, politiet i Valdres

ØNSKER TIPS: Kristoffer Magnus Tessem, lensmann i Valdres, forteller at de ser alvorlig på saken. Nå etterlyser de biler som ble observert av vitner på stedet.

Foto: Jorunn Vang

Frykter en kraftig økning

Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i If forsikring. Han sier at hyttetyveri, som det i Valdres, ikke er noe de ofte ser. Likevel er han ikke overrasket.

– Det forundrer meg ikke i det minste. Folk stjeler de rareste ting fra hytter, sier han.

Clementz forteller at det skjer hyttetyveri året rundt, men at det er vanligst midt i ukedagene, da de færreste tilbringer tid på hytta.

Portrett av Sigmund Clementz i blå genser og med briller.

DEKKES AV FORSIKRINGEN: – Vi frykter at vi vil få en ganske kraftig økning i antall innbrudd og tyveri igjen når koronasituasjonen er over, sier Clementz. Han forteller at også tyveri av dører og vinduer dekkes av forsikringen. – Når det skjer tyverier fra hytte er det vanligst at ting inne i hytta blir borte. Ofte skjer det ødeleggelser når folk bryter seg inn i hytta for å stjele andre ting, og da er for eksempel dører som blir ødelagt dekket av hytteforsikringen, sier han.

Foto: KILIAN MUNCH / KILIAN MUNCH

I fjor var det en nedgang på antall hytteinnbrudd- og tyveri. Tall fra Finans Norge viser at det i 2019 ble meldt inn 1142 tilfeller, mens det i 2020 kun ble meldt inn 1022 tilfeller.

Dette mener Clementz skyldes koronasituasjonen, og at mobile vinningskriminelle ikke kom seg over grensa til Norge.

Han frykter imidlertid at antallet hyttetyveri vil gå kraftig opp når koronasituasjonen er over.

Allerede fra januar til juli i år er det meldt om 761 tilfeller av innbrudd og tyveri fra hytter i Norge.

– Da ser man allerede at det ligger an til en mulig kraftig oppgang, sier Clementz, som oppfordrer alle hytteeiere til å skaffe seg en hyttevenn som kan se til at alt er i orden.

Fått mye oppmerksomhet

Etter å ha blitt fortalt om tyveriet valgte Rudi å dele historien på Facebook. Der har det fått stor oppmerksomhet, og innlegget er i skrivende stund delt over 2200 ganger:

Etterlyser stjålne dører og vinduer.

ØNSKER TIPS: «Forholdet er anmeldt til politiet så klart! Vi ber folk om IKKE å dra dit for å se, da politiet må få gjort sine undersøkelser, men vi vil GJERNE ha tips om aktivitet som har vært der, biler, folk og andre observasjoner, for VI har IKKE vært der!», skrev Rudi i et innlegg på Facebook.

Foto: skjermbilde

– Jeg har fått telefoner fra folk som er ganske forbanna. Det er jo folk som kjører forbi der hele tida, så de aller fleste er jo helt sjokkerte over at det i det hele tatt går an, sier hun.

Rudi synes tyveriet er ekstra spesielt fordi man kan se hytta godt fra vegen.

– Den ligger bare 20 meter fra vegen som er hovedvegen inn til Valdres kommunale renovasjonsverk, så der går det tungtransport hele dagen. I tillegg er det et bilopphuggeri og ei skytebane der inne, så det er en relativt trafikkert veg, forteller hun.

Ytterdør som ble stjålet fra hytte i Valdres

SAGD AV: Skruene på ytterdøra og vinduene var sagd av, ifølge politiet. De etterlyser to biler som nylig var på stedet ved tre forskjellige anledninger.

Foto: Privat

Flere saker fra Innlandet