Hopp til innhold

Trekker seg som politiker etter Downs-notat

Sanna Sarromaa hevder hun har mottatt så mye hets etter sitt siste utspill at hun ikke lenger orker mer. – Det er virkelig ikke verdt det, sier hun.

Sanna Sarromaa

TREKKER SEG: Sanna Sarromaa trekker seg som politiker etter å ha mottatt kraftige reaksjoner fra flere hold. Hun sier at mobilen i natt gikk varm av alle meldingene som strømma inn.

Foto: Keane Studios

Bakgrunnen for at den profilerte samfunnsdebattanten og politikeren fra Oppland Venstre nå trekker seg er utspillet på Østnytt og Dagsrevyen i går om at en andreklassing med spesielle behov på Vingar skole i Lillehammer ikke har noe i en vanlig klasse å gjøre.

– I natt har jeg mottatt utallige meldinger om hvordan jeg bør brenne i helvete, skriver Sanna Sarromaa på sin Facebook-side.

Hun sier til NRK at kostnadene ved å være lokalpolitiker har blitt større enn nytten og gleden.

– Andre barn ropte til meg og mine barn på skolen at vi skulle komme oss vekk.

Venstrepolitikeren sier at hun trodde hun hadde blitt immun mot hets etter flere ganger å ha vært fremme i media med kontroversielle utspill.

– Det er jeg likevel ikke. Jeg fikk ikke sove i natt. Jeg orker ikke mer, sier Sarromaa.

Ønsker ikke gjentakelse

Etter å ha observert andreklassingen Filip i 10–15 minutter på Vingar skole skrev Sarromaa et internt referat til sine venstrekolleger i kommunestyret. Der hevdet hun at gutten ikke har faglig eller pedagogisk utbytte av å være i klassen.

– Jeg hadde ingen anelse om at dette ville havne på Dagsrevyen. Jeg mente, og mener fortsatt, at inkludering må ha et pedagogisk innhold og et pedagogisk fellesskap. Dette gjør meg ikke til et monster, men NRK og mine politiske motstandere har klart å fremstille meg som et monster og jeg ønsker ikke å oppleve dette på nytt, skriver Sarromaa på Facebook.

Politikeren mener denne saken er et eksempel på hvorfor det kan være vanskelig å få kvinner til å engasjere seg i politikken.

– Kvinner er mer opptatte av å «please» andre enn hva menn er, sier Sarromaa, som forteller at hun merker hetsen på kroppen.

Ikke fått beskjed om å trekke seg

Sarromaa sier at hun ikke har fått beskjed om å trekke seg fra ledelsen i Venstre.

– Tvert i mot. Jeg har fått flere støtteerklæringer, blant annet fra Trine Skei Grande.

Hun står nå på 2. plass på Lillehammer Venstres liste, men skriver på Facebook at hun kommer til å søke om fritak dersom hun blir valgt inn. Sarromaa legger til at det ikke er synd på henne, men at hun nå har fått nok.

– Det er ikke verdt det, det er virkelig ikke verdt det, skriver hun i sitt innlegg.

Sarromaa fortalte i går i avisa GD at hun tar permisjon, forlater Lillehammer og reiser hjem til Finland i ett år. Politikeren har fått et skrivestipend fra Fritt Ord. Hva hun skal skrive om vil hun ikke si.

Her kan du lese hele Sarromaas Facebook-innlegg: