Hopp til innhold

Sveen blir ny ordfører i Gjøvik

GJØVIK (NRK): 92 års Arbeiderparti-styre i Gjøvik er over, og Senterpartiet overtar ordførervervet. Dermed er Gjøvik med sine 30.000 innbyggere den største Sp-kommunen i Norge.

Arbeiderpartiet mister makta i Gjøvik fordi Senterpartiet har funnet andre å samarbeide med.

Valglogo

Det blir Senterparti-ordfører i Gjøvik, og Arbeiderpartiet mister dermed ordføreren for første gang siden 1923. Det er klart etter at alle de andre borgerlige partiene og Miljøpartiet De Grønne støtter Torvild Sveen (Sp).

Småpartier jokere

Valgresultatet for Gjøvik førte til at de tre sosialistiske partiene Ap, SV og Rødt fikk til sammen 22 av 45 representanter. Dermed var de borgerlige kun avhengige av MDG eller Pensjonistpartiet for å få et knepent flertall.

Allerede valgnatta uttalte Sveen at de ville forhandle med andre partier enn Arbeiderpartiet.

MDG fikk inn én representant og Pensjonistpartet to. Dermed har de to småpartiene vært viktige jokere i den politiske hestehandelen etter valget.

Svein Håvar Korshavn (H) blir varaordfører.

Torvild sveen

NYTT MANNSKAP: Påtroppende ordfører Torvild Sveen (Sp) presenterte gruppelederne i flertallskoalisjonen på en pressekonferanse i formiddag.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Arbeiderpartiet siden 1923

Bjørn Iddberg (Ap) har vært ordfører siden 2007, og overtok da etter en sammenhengende Ap-rekke av ordførere siden 1923 (kun avbrutt av en NS-oppnevnt ordfører 1941-45). Iddberg har regjert sammen med Torvild Sveen (Sp) som vararordfører i et nært politisk samarbeid.

Det er derfor et politisk jordskjelv når de borgerlige nå overtar ved hjelp av MDG og Pensjonistpartiet. Ingen av de to partiene hadde sagt noe klart under valgkampen om hvem de ville støtte.

Iddberg: – Overraskende

Ordfører i Gjøvik, Bjørn Iddberg

GIR FRA SEG KLUBBA: Ordfører Bjørn Iddberg (Ap).

Foto: NRK

– Dette er for meg svært overraskende. Jeg fikk vite dette i dag tidlig, og hadde trodd at vi skulle komme til enighet. Vi var til og med innstilt på å gi Sp ordføreren, sier Iddberg.

Selv om Høyre mister to mandater, er de fortsatt den største borgerlige gruppa i det nye kommunestyret, med ni representanter. Senterpartiet økte sin gruppe fra tre til fem. KrF beholdt sine to, det samme gjorde Frp. Venstre mistet en av sine tre representanter.

På sosialistisk side ble Ap-gruppa redusert fra 20 til 19, mens SV beholdt sine ene. Rødt derimot fikk en ekstra, og har dermed to representanter de neste fire årene.

Forhandlingene, der både ordførervervet og fordelingen av andre politiske verv ble fordelt, skal ha blitt sluttført kl. 01.00 i natt.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tok turen til Gjøvik i formiddag for å gratulere med ordførervervet.

Jon Helge Lesjø kommenterer rundt maktskiftet i Gjøvik etter kommunevalget.

NRKs valgkommentator Jon Helge Lesjø mener Senterpartiet i Gjøvik har ridd to hester og på fprhånd forberedt seg på å kunne samarbeide med de borgerlige partiene.

Flere saker fra Innlandet

Her kommer bilen i feil kjøreretning på motorvegen

L-1 lampa på utstilling

Ikonisk lampe flytter til Polen - 51 mister jobben