Hopp til innhold

Gjøvik blir knallrød

GJØVIK (NRK): Finn Olav Rolijordet fra partiet Rødt blir varaordfører i Gjøvik. Sammen med SV og MDG sikrer de fortsatt Arbeiderparti-styre i byen.

Finn Olav Rolijordet og Bjørn Iddberg

NYTT SAMARBEID: Bjørn Iddberg (t.v.) fortsetter som ordfører, mens Finn Olav Rolijordet fra Rødt blir varaordfører i Gjøvik.

Foto: Erlend Moe / NRK

Rødt, MDG, SV og Arbeiderpartiet la torsdag formiddag fram sin felles politiske plattform. Det nye kommunestyret i Gjøvik skal konstitueres i kveld, og der blir Bjørn Iddberg fra Arbeiderpartiet gjenvalgt som ordfører.

Det har vært turbulent i Gjøvik-politikken etter valget. Først støttet Miljøpartiet Torvild Sveen fra Senterpartiet som ordfører, men ombestemte seg. Siden har det vært forhandlinger mellom flere partier.

– Dette nye samarbeidet tar Gjøvik til venstre og i en grønnere retning, sier Iddberg til NRK.

I dette ligger det at politikken blir mer konkret når det gjelder miljøtiltak, som for eksempel mindre bilbruk og økt satsing på kollektivtilbud, mener Iddberg. Han legger også til at avtalen mellom de fire partiene legger opp til en mer sosial profil med fokus på fattigdom, arbeidsmiljø og en rausere holdning til innvandrere.

På spørsmål om det er overraskende at den nye varaordføreren i byen er fra Rødt, er svaret fra Iddberg ja.

– Det må jeg si at det er. Men samtidig har vi hatt et godt samarbeid med Rødt, og det tror jeg vi skal klare å opprettholde.

En sosial profil

Finn Olav Rolijordet, som har vært en skarp kritiker av Iddberg og Ap som opposisjonspolitiker i flere år, skal nå styre byen sammen med nettopp Ap.

– Det er veldig fremmed og overraskende, må jeg si. Men jeg blir vel vant til det etter hvert, sier Rolijordet.

Rødt og Rolijordet har tidligere vært svært kritisk til hvordan Arbeiderpartiet har styrt kommunen, blant annet i saken om forbrenningsanlegget i Kallerudlia. Selv om de fire partiene har kommet til enighet om et samarbeid, er ikke alle uenigheter løst av den grunn.

– På flere områder er vi enige om å være uenige. Men det viktige er at vi har blitt enige om en rødere og grønnere politikk. Det viktigste jeg føler at vi har fått igjennom er arbeidslivspolitikken vår. Fokus på arbeidsmiljøloven og bekjempelse av sosial dumping, sier Rolijordet.

Han ser fram til å være i posisjon fordi han mener de da får fremme saker på en grundigere måte, og at de får være med å prege flere saker.

Iddberg er trygg på at partiene klarer å se bort fra gamle uenigheter.

– Rødt har hatt en rolle som sterk kritiker når de har vært i opposisjon, men de tingene skal vi prøve å finne ut av sammen, og er godt i gang med det.

Iddberg legger til at han ikke har noen problemer med at Gjøvik nå er en av de rødeste kommunene i landet.

– Vi har lenge vært en rød kommune, og vi har ingen problemer med at vi tar et større steg i den retningen.

Ordførerkart Hedmark og Oppland

Flere saker fra Innlandet